Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 12 mei 2019
Leestijd: 6 minuten

Zo geniet je van een zondag die past bij jouw Ayurvedische type

A Sunday well spent… Je kent ‘m wel. Cliché, maar alle clichés zijn waar. En dat is dan ook precies de reden dat ze bestaan. Van origine is zondag een rustdag en dat is niet voor niks. Op zondag rusten we uit van de afgelopen week, zodat we vol energie aan een nieuwe kunnen beginnen.

Maar hoe wij onze zondagen spenderen, ziet er tegenwoordig behoorlijk anders uit. Ook op zondag zijn we nog met van alles bezig. Je hebt nog een koffieafspraak staan met die vriendin die je al 3 maanden niet hebt gezien, moet nog de boodschappen doen, een was draaien, wat administratie doen en aan het eind van de dag wil je het liefst ook nog even relaxen. Dat klinkt als alles behalve een rustdag.

Zoals Brace zou zeggen: “ik zit in een dilemma”. Want met een nine to five job is het al lastig om genoeg tijd te plannen voor de dingen die je wilt doen, inclusief relaxen en een moment voor jezelf nemen.

Zo krijg je een ontspannen zondag

Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om je zondag wél op een ontspannen wijze door te brengen. In een artikel over het Ayurvedic Self-Care Handbook van Sarah Kucera lezen we het hoe en wat van een zondag zoals die hoort en die past bij jouw Ayurvedische type.

Wat ga je doen?

Allereerst raadt Sarah Kucera aan om jezelf voorafgaand aan jouw zondag af te vragen hoe je de zondag wilt invullen. Denk op vrijdag na over de dingen die je op zondag zou moeten doen. Wordt het een dag om uit te rusten van een drukke week of ga je je tijd juist besteden aan het afwerken van je takenlijst?

Ook interessant: Dit is het wondermiddel om drukke dagen door te komen

Door hier al van te voren bij stil te staan, voorkom je dat je op zondag in een besluiteloos moment terecht komt en uiteindelijk helemaal niks meer doet.

De Ayurvedische benadering

Als je het lastig vindt om te besluiten hoe jij je tijd het beste kunt doorbrengen, is dat helemaal niet gek. Daar heeft iedereen weleens moeite mee. Het kan dan helpen om te kijken wat het beste is om te doen op basis van jouw dosha, vata, pitta of kapha:

De ideale zondag voor een vata

Als je een vata-type bent, ben je licht, spontaan en creatief. Op zondag kan je je juist wel eens angstig voelen en zorgen maken over de komende werkweek. Om dit te verlichten, is het voor vata’s in het bijzonder aan te raden om goed na te denken hoe je je zondag wilt besteden.

Zo voorkom je besluiteloosheid en kun je juist productief zijn op je zondag. Een goed idee, want als vata heb meestal je de neiging om veel dingen half te doen.

Je kunt er bij baat hebben om een dagboek bij te houden en te visualiseren over de zondag, zodat je weet wat je kunt verwachten als het zover is.

Tip: schrijf op zondagochtend op waar je je druk om maakt of wat je de komende week moet doen, zodat je hier in de loop van de dag niet over na hoeft te denken en ontspannen je dag kunt doorbrengen.

De ideale zondag voor een pitta

Pitta’s zijn vaak gefocust op productiviteit en houden ervan om alles onder controle te hebben. Als een vurig type gebeurt het hoogstwaarschijnlijk weleens dat je op zondag allerlei taken aan het afvinken bent.

Om die reden loop je als pitta het risico om allerlei taken op te pakken en doelen te halen, waardoor je alle spontaniteit en speelsheid uit je zondag haalt. Daarom raadt Kucera aan om ook tijd in te plannen voor spontane dingen. Hou tijd vrij om lekker te eten met een vriend of vriendin, een wandeling te maken of naar dat ene museum te gaan.

Laat alle controle even los en geef jezelf op zondag de ruimte om verrast te worden door iets spontaans.

De ideale zondag voor een kapha

Een kapha is iemand die gegrond is en misschien iets ‘luier’ is in sociale afspraken en getting things done. Logischerwijs ben je gauw geneigd om op zondag lekker uit te slapen, jezelf te verwennen met lekker (veel) eten en dingen uitstellen. Zondag is een luie dag.

Eigenschappen waar heel wat mensen een puntje aan kunnen zuigen, aangezien veel mensen maar blijven gaan, gaan gaan en nooit stilstaan, vervelen en luieren.

Handig: Met deze tips ga je je weer vervelen (en da’s goed voor je)

Toch is het voor een kapha aan te raden om juist op zondag eerder op te staan en iets leuks te doen. Probeer ‘s iets nieuws en daag jezelf uit! Ga de stad in, ontdek leuke plekje, spreek af met een vriendin die je al een tijd niet hebt gezien of draai dat wasje dat je steeds aan het uitstellen bent. Doe leuke dingen waardoor je lekker naar buiten gaat, in plaats van te veel binnen blijft.

Wat iedereen zou moeten doen

Los van wat jouw dosha is, zou iedereen op zondag tijd moeten nemen om je energietank weer op te laden. Of zoals dat in Ayurveda genoemd wordt: ‘ojas‘.

“Ojas verleent ons vitaliteit en sterkte, een goede gezondheid, houdt de spijsvertering en stofwisseling in stand, houdt ons jong, laat ons positief denken en problemen op afstand houden. Een mens met veel ojas voelt zich in alle opzichten gelukkig en straalt dit ook uit. Uiterlijk is ojas dan bijvoorbeeld te herkennen aan een gezonde, glanzende huid en stralende ogen,” aldus Ayurveda.nl.

Om die reden wil je dat jouw zondag een ojas dag is. Je wordt wakker met het voornemen om van jouw zondag een ojas dag te maken en dingen te doen die je intuïtie je ingeven. Door te luisteren naar je lichaam doen je automatisch de dingen die goed voor je zijn.

Zonder jezelf doelen te stellen eet je de dingen die goed voelen en doe je de dingen die goed zijn voor je lichaam.

Productief zijn door onproductief te zijn

En onthoud goed: als je het idee hebt dat je je zondag onproductief hebt besteed, heb je het mis. Want een dag zonder doelen en zonder plan is júist productief omdat je doet wat je lichaam je ingeeft en dus je lijf weer oplaadt voor een nieuwe week. Als je vanuit die staat weer in de actiemodus komt, kun je ook je taken met meer joie de vire en focus aangrijpen.

Pak meteen even 3 minuten en stel jezelf de vraag: welke dosha ben je en wat zou je moeten doen (of juist niet) op basis van die dosha? Combineer dat met een ojas dag en bring that week of content back to life!

Een Ayurvedische levensstijl

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️