Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 10 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Drukke week? Zo leer je je zorgen loslaten

Lig je ’s nachts regelmatig te piekeren over wat je allemaal nog moet doen? En schiet je overdag vaak in de paniekmodus (want hoe ga je alles in godsnaam fiksen)? Zo leer je je zorgen loslaten.

Schrijf het van je af

Als er duizend-en-een gedachten door je hoofd gaan (waarvan vooral zorgwekkende gedachten), dan is de eerste stap om het van je af te schrijven. Vraag jezelf af: welke zorgen heb ik nou eigenlijk echt? En wat is het dat ik écht moet doen deze week, of deze maand?

Door alles op papier te zetten wordt het allemaal een stuk overzichtelijker. Daarbij verplaats je als het ware je zorgen naar een andere plek. Ze spoken niet langer door je hoofd, maar staan veilig op een papiertje, of op je telefoon.

Verdiep je in mindfulness

Mindfulness kan je helpen om los te komen van je dagelijkse zorgen. Het helpt je ook om op te laden en met frisse moed te week weer tegemoet te gaan. Op Mindbodygreen deelt Kaia Roman – auteur van The Joy Plan – een simpele basisoefening. “Sluit je ogen, neem een paar keer diep adem, voel je hartslag, en focus je om de beurt op elk van je vijf zintuigen: zicht, geur, gehoor, smaak, en aanraking.

Tip: Eindelijk: een mindfulness guide voor dummies

Anker jezelf in je lichaam als een manier om uit je hoofd te komen. Diepe ademhalingen brengen zuurstof naar de hersenen, wat de amygdala verzacht en de stressrespons kalmeert.”

Zoek iets waar je dankbaar voor bent

Op het moment dat je je zorgen maakt zijn je gedachten voornamelijk negatief. Hoe je dit kunt veranderen? Zoek naar iets waar je dankbaar voor bent (het liefst meerdere dingen natuurlijk). Door de focus te verleggen naar iets dat positief is verminder je de stress in je lichaam en in je hersenen. En niet alleen dat: volgens wetenschappers kan dankbaarheid ook je geluksgevoel vergroten.

Realiseer je dat niet al je zorgen terecht zijn

Winston Churhill zei ooit: “When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had a lot of trouble in his life, most of which had never happened.” En zo is het ook echt.

We maken ons vaak zorgen over toekomstige problemen, die negen van de tien keer helemaal niet gebeuren. Het is dus belangrijk je te realiseren dat je gedachten niet de waarheid zijn, maar slechts gedachten en zorgen die je zelf hebt gecreëerd.

Ga naar buiten en beweeg

Is het momenteel een zooitje in je hoofd en schieten je gedachten alle kanten op? Trek je sportschoenen aan en ga voor een rondje mindful running. Met mindful running loop je in een lichte flow en heb je geen playlist, horloge of smartphone. De ultieme setting om je hoofd leeg te maken en je zorgen los te laten.

Heb je even geen energie voor een hardlooprondje? Ga dan gewoon wandelen. Als je wandelt kom je in beweging, en alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor ook gemakkelijker in beweging.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️