Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 9 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Verstopte neus? Deze 6 natuurlijke manieren zorgen dat je weer vrij kunt ademen

Een verstopte neus kan ontzettend irritant zijn. Je ademt minder goed, je ruikt amper en ’s nachts is het al hélemaal vervelend. Hoewel het kwaaltje natuurlijk bij deze tijd van het jaar hoort, willen we toch liever vrij kunnen ademen. Deze 6 natuurlijke oplossingen helpen je hopelijk van je verstopte neus af.

Een verstopte neus wordt veroorzaakt door een verdikking van het neusslijmvlies, doordat de bloedvaten in de neus extra bloed vasthouden. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld een verkoudheid of een allergische reactie. 

Tips om je verstopte neus te verhelpen

Er zijn heel wat manieren om je verstopte neus te verhelpen, denk bijvoorbeeld aan een neusspray. Hoewel een neusspray goed werkt, hangt er ook een keerzijde aan: het is verslavend. Als je een neusspray 7 dagen achter elkaar gebruikt, zal je neusslijmvlies gezwollen blijven, tenzij je sprayt.

Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom delen we deze 6 natuurlijke oplossingen voor een verstopte neus:

Maak een zoutoplossing

De eerste oplossing die we geven is een zoutoplossing. Je pakt kokend water, mengt het met zout (je hebt ongeveer 1 theelepel zout nodig per 200ml water), laat het afkoelen en giet het in je neus. Zo simpel is het om je eigen neusspray te maken.

Het voordeel van deze neusspray is dat het je neusslijmvlies niet aantast en je er ook niet verslaafd aan kunt raken. Hierdoor kan je het langer gebruiken dan een normale neusspray.

Gerelateerd: Voorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Doe hete peper in je eten

Spice up your food! Niet alleen zout kan een oplossing bieden tegen een verstopte neus; je kan ook peper gebruiken om je neus te openen. Je zult vast weleens gemerkt hebben dat ‘alles begon te lopen’ nadat je te pittig gegeten had. Dit komt doordat pittig eten al je holtes open zet. Ook je neus- en bijholtes. Maak bijvoorbeeld deze pittige spinaziesoep met gember en garam masala kruiden of  deze vegetarische spicy ramen (pittige noedelsoep).

Must read: Zorgt pittig eten ervoor dat je langer leeft?

Stomen

Ook stomen kan je verstopte neus verhelpen. Als je 15 minuten lang stoom inademt, gaan je holtes open staan en zal je weer vrij kunnen ademen door je neus.

Je kan stomen door boven een bak met kokend water te hangen en te ademen. Als je een doek (bijvoorbeeld een tafelkleed) over de bak en je hoofd doet, kan de damp minder goed vervliegen. Voeg er eventueel een eucalyptusolie aan toe!

Neem een warme douche

Een warme douche nemen kan ook wonderen doen bij een verstopte neus. Eigenlijk werkt dit een beetje als het hierboven genoemde stomen. De warmte en de dampen van het water zorgen ervoor dat je neus- en bijholtes verder openen.

Over douchen gesproken: Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt

Volgens het Voedingscentrum moet je 1,5 tot 2 liter per dag drinken om je immuunsysteem goed te laten werken. Bij een verstopte neus hebt, is het aangeraden om meer water te drinken.

Als je 2 tot 3 liter water per dag drinkt wordt je slijm vloeibaarder en zal het beter afgevoerd kunnen worden. Stay hydrated! 

Meer water drinken: Meer water drinken wordt een makkie met deze 10 infused water-recepten

Probeer deze ademoefening

Ook kan het doen van deze ademoefening helpen bij een verstopte neus. In deze video legt ademtrainer René van den Heuvel een korte oefening uit die je kan doen als je last hebt van een neusverstopping.

  • Stap 1: adem kort in en uit via je neus.
  • Stap 2: knijp je neus dicht en houd je adem in.
  • Stap 3: beweeg op en neer met je hoofd (doe een ja-klik-beweging).
  • Stap 4: wanneer je je adem niet meer in kan houden, adem je diep in via je neus.
  • Stap 5: adem weer normaal.

Herhaal deze oefening 3 keer met een kleine rust tussendoor. Als het goed is gaan al je holtes openstaan!

Meer over ademen: Hoe ademen therapeutisch kan werken

Een verstopte neus hebben we allemaal weleens en kan soms vervelend zijn. Toch hoeven we ons vaak niet écht zorgen te maken. Meestal gaat het vanzelf snel weg. Als dat niet zo is en je verstopte neus langer aanhoudt dan normaal (2 weken), is het verstandig om een huisarts raad te plegen. Tot die tijd, kan je in ieder geval deze natuurlijke oplossingen proberen!

Deze herfst overleven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️