Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 15 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Yes! Een recept voor vegan bacon

Sommige soorten vlees kán je gewoon niet namaken. Althans dat zou je denken, maar niets is minder waar. Er zijn inmiddels bijvoorbeeld genoeg plekken waar je van vegan shoarma kan smullen. Nu blijkt dat er zelfs ook een geweldig recept voor vegan bacon bestaat. En het beste van alles: je maakt het van een ingrediënt dat je normaal gesproken weg zou gooien. 

Lekker bij je ontbijt of op een vegan burger.

Banenschillen for the win

Je maakt de vegan bacon van jawel, bananenschillen. Wacht, zijn bananenschillen dan eetbaar? Jazeker, net zoals die van de kiwi kan je een banenschil prima eten. Er zitten zelfs veel van dezelfde goede voedingstoffen in, die je ook in een banaan vindt.

Gooi nooit meer citrusschillen weg met deze kitchen hack

Zo zitten er in een bananenschil veel essentiële aminozuren en vezels. Volgens onderzoek vind je bij de minder rijpe bananen óók nog antioxidanten in de schil.

Zo maak je de vegan bacon van banenschillen

Niet gek dus dat er veel recepten zoals curry’s te vinden zijn, waarin bananenschillen worden verwerkt. Let wel op: gebruik altijd biologische bananen, want dan zitten er geen pesticiden op de schil. En maak ze voor de zekerheid toch ook altijd goed schoon.

Je kunt bananenschillen dus niet alleen verwerken in een curry, maar er ook je eigen vegan bacon van maken! Zo doe je het stap voor stap:

1. Haal het vruchtvlees eruit

Ga voor extra rijpe biologische bananen, maak deze goed schoon en haal het vruchtvlees eruit (wat je natuurlijk weer kan gebruiken voor een smoothie of bananenbrood) Schraap met een lepel ook alle overgebleven bananenslierten uit de binnenkant van de schil, totdat deze mooi dun is.

2. Leg de bananenschil in de marinade

Maak een bacon marinade van sojasaus, olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en ahornsiroop (of een ander soort siroop). Je kunt er zelf nog jouw favoriete smaakmakers aan toe voegen, zoals een beetje chilipoeder of gember bijvoorbeeld.

Voeg de banenschillen toe en laat deze een kwartier in de marinade weken, zodat alle smaak in de schillen trekt.

3. Bak de gemarineerde schillen

Vervolgens kan je de bananenschillen op verschillende manieren bakken. Je kunt ze bijvoorbeeld met olie in een pan bakken totdat beide zijden lekker knapperig zijn. Wat je ook kunt doen is de bananenbacon in de airfryer bakken. Doe dit dan 6 minuten op 190 graden, draai de bacon daarna om en bak het nog 2 tot 4 minuten.

Meer energie nodig? Eet dan deze voeding

Voilà, je eigen vegan bacon! Dé perfecte toevoeging aan je (brakke) vegan ontbijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️