Rosa Bertram
Rosa Bertram Movement 13 apr 2019

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je met een kater sport

Die spinning-les om 08:00 uur met je vriendinnen klonk in eerste instantie als een fantastisch idee, maar na die drie wijntjes gisteravond, denk je daar nu toch anders over. Sporten met een kater is namelijk niet bepaald fijn. Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je toch met een katertje in de sportschool staat.

Onze zusjes van Beautify zochten uit wat er gebeurt als je tóch dat sportklasje volgt als je de avond ervoor iets te diep in het glaasjes hebt gekeken.

Sporten met een kater

Heb je een (iets te) gezellige avond gehad en ga je de volgende ochtend tóch met een kleine kater naar de sportschool? Lekker bezig. Maar is het eigenlijk wel goed voor je lichaam? Dit is wat er namelijk gebeurt:

Je krijgt sneller een blessure

Een paar onschuldige wijntjes kunnen toch aardig wat effect hebben gehad op je lichaam en vooral op je slaapkwaliteit. Dat voel je de volgende ochtend gegarandeerd wanneer je in de sportschool staat. Een onderzoek in JMIR Mental Health heeft aangetoond dat zelfs gemiddeld drankgebruik op een avondje je slaap al verzwakt.

Dr. Leon Creaney, consultant aan het Manchester Institute of Health & Performance zegt: “Sporten wanneer je moe bent, zorgt ervoor dat je sneller een blessure krijgt. Blessures aan je hamstring komen bijvoorbeeld vaak voor wanneer vermoeide mensen een sprintje trekken. Daarnaast reageren spieren minder snel, waardoor je coördinatie ook achteruit gaat.” Oppassen dus dat je niet van je fiets afvalt.

Pas op voor dehydratie

Na een avond stappen (lees: alcohol drinken) heb je sowieso al wat meer vocht nodig door alle drankjes. Tenzij je net zo vaak een glas water hebt gedronken als dat je je pinpas uit je zak hebt getrokken aan de bar, ben je al uitgedroogd voordat je überhaupt hebt gedacht aan sporten.

Leon zegt: “Gemiddelde dehydratie tijdens sporten zorgt er niet per se voor dat je prestaties slechter zijn, maar enorm vochttekort gaat hand in hand met slechte concentratie en vermoeidheid. Dit kan leiden tot kramp en blessures.” Zorg er daarom voor dat je twee flesjes water meeneemt wanneer je gaat sporten met een kater.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom worden katers erger als je ouder wordt? Dit is het antwoord

Je kan een deel van de alcohol uitzweten

Dit is geen mythe, gelukkig. Zo’n 10 procent van de alcohol verdwijnt uit je lichaam via zweet, urine en adem. Maar vertrouw er niet op, want je lichaam werkt je ook weer tegen op dit gebied. Je zweet namelijk een stuk minder met een kater.

Leon legt uit: “Uitgedroogde nieren moeten extra hard werken om vocht binnen te houden. Om al het mogelijke vocht binnen te houden, gaat je lichaam dus ook minder snel zweten.” Als je dus té hard sport in de sportschool loop je het risico om meer uitgedroogd te raken dan dat je al bent. Daar zit je natuurlijk ook niet bepaald op te wachten.

Reken maar niet op meer spieren

Als je gaat sporten met het doel om meer spieren op te bouwen, blijf dan maar lekker thuis. Alcohol heeft namelijk een enorme negatieve impact op de groei van je spiermassa.

Personal trainer Jason Jackson zegt: “De ontwikkeling van je spieren wordt direct beïnvloedt door alcoholgebruik. Ook vetverbranding gaat een stuk langzamer. Door het drinken van twee glazen drank wordt de opbouw van je spieren al voor 73 procent geremd voor meerdere uren.”

Dat avondje drinken zorgt er dus voor dat je spieren niet bepaald gaan groeien de volgende dag in de sportschool. Jammer, maar helaas. Gelukkig is een work-out ook goed voor je mentale gesteldheid en zeker met een katertje is een beetje beweging nooit verkeerd. Je komen immers flink wat endorfines mee vrij en van dat hormoon word je blij! Of dat met een flinke kater óók het geval is, valt nog te betwisten.

Je kan gaan trillen

Je lichaam kan enorm gaan trillen door je lage bloedsuikerspiegel. Jason legt uit: “Je lever houdt je bloedspiegels goed, maar alcohol gaat dit proces tegen.” Dit kan je voorkomen door een half uurtje voor je work-out een stuk fruit te eten. Voel je je naast katerig ook echt misselijk? Ga dan voor een relatief rustige sportles en drink van tevoren thee met gember. Dit zou namelijk de misselijkheid verminderen.

Sporten met een kater is alles behalve ideaal en waarschijnlijk gaat het een stuk slechter dan normaal, maar zodra die les erop zit voel je je (hopelijk) 10 keer beter.

Bron: Beautify

Meer leren over de invloed van alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je met een kater sport
Sluiten