Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 8 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Overgangsklachten vaak verward met burn-out: dit is de boosdoener

Veel vrouwen denken dat overgangsklachten rond je vijftigste beginnen, maar dat is een grote misvatting: rond je vijfendertigste kunnen de eerste klachten al stilletjes ontstaan. De onwetendheid zorgt ervoor dat er soms zelfs verkeerde burn-out diagnoses gesteld worden. Zorgelijk, vindt acupuncturist Stefanie (41).

Stefanie zet zich in om de beeldvorming in Nederland rondom de overgang te veranderen. Met haar acupunctuur praktijk ‘Laogong’, gespecialiseerd in hormonale veranderingen, begeleidt ze vrouwen in de overgang naar een betere hormonale balans.

Onwetendheid rondom overgangsklachten leidt tot verkeerde diagnose burn-out

8 April begint de week van de overgang en staan wij stil bij de impact van deze belangrijke levensfase op vrouwen. Dat is nodig, want onwetendheid rondom de overgang heeft grote gevolgen. Het zorgt er onder andere voor dat vrouwen niet de juiste ondersteuning krijgen om hun klachten tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om meer bewustwording te creëren over de overgang en wanneer deze inzet.

Misvatting: dit is wanneer overgangsklachten écht beginnen

Volgens Stefanie hebben niet veel vrouwen door wanneer ze in de overgang komen. Dat komt door de beeldvorming in Nederland. “De meeste vrouwen ervaren fysieke en mentale klachten vanaf hun vijfenveertigste, maar de veranderingen kunnen ook al subtiel rond je vijfendertigste levensjaar beginnen”, licht ze toe. “Deze klachten in de pre-overgangsfase linken we alleen niet vaak aan de overgang, omdat we denken dat dit voor vijftigplussers is.”

De klachten worden niet herkend en dat heeft ook te maken met zelfkennis. “Er is veel informatie over beschikbaar, maar je moet maar net een prikkel krijgen om daarnaar op zoek te gaan. In onze maatschappij is de taboe rond de overgang nog altijd groot en wordt de overgang ook als een individuele reis gezien, daardoor blijven veel vrouwen er mee worstelen.” De overgangsperiode duurt gemiddeld 5 jaar en start vanaf je zevenveertigste, maar dat betekent dus niet dat je dan pas klachten ervaart.

Overgang gezien als burn-out

“Als de link tussen klachten en de overgang niet gelegd wordt, krijgt het vaak een ander label zoals burn-out”, zegt Stefanie. Klachten van de overgang en burn-out kunnen dan ook op elkaar lijken, denk aan vermoeidheid of hoofdpijn. “Pas als de typische klachten komen, zoals opvliegers en nachtzweten, linken we ze aan de overgang.”

De verwarring zorgt ervoor dat je niet de juiste conclusies kan trekken. “Als je de verkeerde diagnose krijgt, doet dat iets met je zelfbeeld. Ook wordt het daardoor lastig om de weg te vinden naar de juiste ondersteuning.”

Overgangsklachten herkennen

Om overgangsklachten op tijd te herkennen, raadt Stefanie aan om je lichaamsbewustzijn te trainen. “De beste manier om je patronen te leren kennen is door dagelijks te journalen en daarmee jouw specifieke triggers in kaart te brengen. Je noteert informatie zoals wanneer en hoe vaak je de klachten ervaart en welke factoren er invloed op hebben, zoals stress, emoties en voeding. Zelfs het weer kun je opschrijven, dat kan ook invloed hebben op bepaalde klachten.” Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen of mediteren.

Volgens Stefanie kenmerken de eerste hormonale veranderingen in de pre-overgangsfase zich door onregelmatige vage klachten. “Het zijn klachten die komen en gaan, maar dat hangt juist met je cyclus samen. Dat heb je dan nog niet door”, licht ze toe. Ook kun je bijvoorbeeld stilstaan bij je menstruatiecyclus. Als de lengte van cyclus verandert of de hoeveelheid bloed, kan dat ook een signaal zijn.

Om klachten te verminderen, wil ze ons meegeven om te proberen stress op elk gebied te verminderen. Dat is namelijk een grote trigger van overgangsklachten. Probeer ook het signaal achter je klachten te ontdekken. Als je bijvoorbeeld snel overprikkeld bent, is dat het teken om je grenzen te kennen en bewaken.

Om verwarring te voorkomen tussen burn-out en de overgang, is het dus belangrijk om er bewust van te zijn wanneer de eerste overgangsklachten beginnen én dat kan dus eerder zijn dan je denkt! Wees er op tijd bij om jezelf de ondersteuning te kunnen geven die je nodig hebt.

En trek aan de bel als je je niet goed voelt! Jij kent jouw lichaam het beste en de overgangsconsulente kan daarin faciliteren wat jij nodig hebt. Er zijn bijvoorbeeld bio-identieke hormonen die je hormonen in balans brengen, maar ook natuurlijke middelen die klachten mogelijk verminderen. Denk aan Vitex agnus-castus extract.

7 goede (en onverwachtse) redenen om vaker aan soloseks te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️