Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 31 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

7 goede (en onverwachtse) redenen om vaker aan soloseks te doen

Niet alleen op seks hangt anno 2024 nog steeds een flink taboe *giechel*, ook over het hebben van soloseks – ofwel masturberen – durven we over het algemeen niet vrijuit te spreken. Hoog tijd voor verandering, want er zijn héél wat goede redenen om vaker aan soloseks te doen.

Seks met jezelf is niet alleen fijn, het kent heel wat mentale en fysieke voordelen om jezelf een pleziertje te geven, zo blijkt. Krijg je al rode oortjes? Mooi! We delen namelijk zeven redenen om vaker te masturberen.

Het maatschappelijke taboe op (solo)seks

Hoewel de meesten mensen heus wel weten dat seks ronduit fijn is (en bovendien één van de levensbehoeften van de mens) en soloseks al helemaal (wie kent jouw lichaam immers beter dan jijzelf?), laten we ons nog veel beïnvloeden door de sociaal maatschappelijke normen. In de onlangs verschenen film Poor Things wordt het maatschappelijk taboe dat heerst op seks dan ook flink aangehaald.

Het hoofdpersonage heeft deze maatschappelijke normen nooit aangeleerd en nu ze eenmaal de wijde wereld intrekt, doet ze te pas en onpas (óók in het openbaar) aan soloseks sinds ze het masturberen en seks heeft ontdekt. Pas gaandeweg leert ze dat deze behoefte niet getoond mag worden.

Waarom je vaker wilt masturberen (hallo soloseks)

Seks met een partner kan natuurlijk geweldig zijn, maar de gezondheidsvoordelen die kleven aan een potje soloseks liegen er niet om. Dat geldt voor alle genders en of je single bent of een relatie hebt.

Soloseks krijgt alleen niet altijd de aandacht die het verdient, we schamen ons er vaak voor, en bovendien wordt het genot van een man in onze maatschappij nog steeds vaak belangrijker gezien dan het genot van een vrouw. Nu blijkt dat masturberen je algemene welzijn kan verbeteren op verschillende manieren. En dat zonder de kans op SOA’s of ongeplande zwangerschappen!

Hoog tijd om je lichaam te ontdekken, zonder je daar schuldig over te voelen of voor te schamen.

1. Klaarkomen is goed voor je mentale gezondheid

Als je heerlijke seks hebt of masturbeert en tot een orgasme komt, is de kans nihil klein dat je op het moment suprême met je hoofd bij die vergadering van morgen bent. Een orgasme werkt stress verminderend en brengt je naar het moment. Seks of soloseks draait natuurlijk niet enkel om klaarkomen, maar het is wel degelijk een goede manier om uit je hoofd te raken en in je lijf.

2. Orgasmes verbeteren je nachtrust

Hoewel seks dus heus niet enkel om orgasmes draait, kunnen ze wél erg prettig zijn. Niet alleen op het plezierige moment zelf, maar door klaar te komen komt er opgebouwde energie vrij waardoor je lichaam kleine spasmes krijgt. Je bloeddruk, ademhaling en hartslag gaan omhoog en dat maakt het een uitputtende ervaring voor je lichaam. Voor sommigen mensen kan masturberen daarom helpen bij het slapen gaan, suggereert dit onderzoek. Het brengt je in een soort meditatieve en slaperige staat.

3. Masturbatie kan je libido verhogen

Wie z’n sexdrive een beetje is verloren, zich gewoonweg even minder seksueel voelt of minder behoefte heeft aan seks, kan z’n seksuele mindset verhogen door te masturberen. Je komt door soloseks weer meer in contact met je lichaam en je creëert seksuele gedachten en fantasieën waardoor je libido tot leven komt.

4. Masturberen kan de seks in je relatie verbeteren

Waar sommigen misschien denken dat soloseks overrated is als je een relatie hebt, kan masturbatie juist zorgen voor een beter seksleven met je partner. Als je er door soloseks eenmaal achter komt wat je lekker vindt, kun je dat delen met je partner. Ontdekken waar je opgewonden van raakt, kan je meer kracht geven dat vervolgens aan te geven bij je partner.

De 8 groene vlaggen waaraan je een goede relatie herkent

5. Het geeft zelfvertrouwen te ontdekken waar je opgewonden van wordt

Of je nu in een relatie zit of single bent, door te masturberen en te ontdekken waar je opgewonden van raakt, krijg je meer zelfvertrouwen in je seksualiteit en in het aangeven wat je fijn vindt en wat niet. Seks gaat immers niet alleen om het plezier geven aan een ander, maar ook om zelf plezier te ervaren.

6. Masturbatie helpt menopauze symptomen tegen te gaan

De menopauze treedt op als de niveaus van oestrogeen en progesteron (hormonen gemaakt worden in de eierstokken) zo laag worden, dat je geen menstruatiecyclus meer krijgt. Ook kan het leiden tot het droger worden van de vagina. Glijmiddel en seksueel actief blijven, kunnen de bloedtoevoer naar de vagina verhogen waardoor je toch makkelijker nat blijft worden.

7. Seks verbetert cognitieve functies als je ouders wordt

Seksueel actief zijn, inclusief masturberen, wordt volgens wetenschappelijk onderzoek gelinkt aan betere cognitieve functies. Kijk, dát is nou nog eens goed nieuws! In een onderzoek (2017) gepubliceerd in The Journals of Gerontology werden 73 mensen onderzocht tussen de 50 en 83 jaar oud. Wat bleek? Hoe vaker ze opgewonden werden, hoe hoger ze scoorden op cognitieve testen die werden gelinkt aan het geheugen en verbale kwaliteiten. Score!

Je hebt vast niet alle zeven de voordelen nodig om vaker aan soloseks te willen doen. Stuk voor stuk zijn het goede redenen om wat vaker ‘me-time’ te hebben, toch?

10 manieren om een beter seksleven te creëren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️