Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 11 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

10 manieren om een beter seksleven te creëren

Er zijn periodes dat iedereen wel de behoefte voelt om het seksleven te verbeteren. Misschien is je partner druk met andere dingen, voel je je buitengesloten, stukken minder bemind of durf je je fantasie niet te delen.

Erg vervelend, maar niet het einde van een relatie! Ook als je vrijgezel bent: stel eens wat vaker jouw eigen behoeften voorop. Een bevredigend seksleven, zorgt namelijk voor positieve energie in de rest van jouw leven. Ze zeggen niet voor niks als iemand chagrijnig is: “die moet een keer goed van bil”. Nou… van bil gaan dus.

10 manieren om het seksleven te verbeteren

1. Focus op plezier en niet op performance

Als de nadruk heel erg ligt op klaarkomen, of met hoe je er tijdens de seks uitziet, dan is het vrijen minder fijn. Durf je over te geven en geniet!

2. Benader seks als een spel met plezier als prioriteit

En neem het niet te serieus. Natuurlijk: doe het veilig, ken je eigen grenzen, maar wees ook speels en niet rigide naar jezelf.

3. Onzekerheden worden genormaliseerd en met respect behandeld

Dit geldt natuurlijk voor beide bedpartners. Respecteer elkaars onzekerheden. Dwing iemand bijvoorbeeld niet om met het licht aan te vrijen, terwijl hij of zij zich daar niet comfortabel bij voelt. Je mag zeggen dat je de ander mooi vindt, maar steeds de lamp aandoen, gaat niet werken.

4. Houd er geen verwachtingen op na

Verwachtingen zijn killing voor een goede vrijpartij. Dit kunnen verwachtingen zijn over de duur van de seks, wie het eerst klaarkomt of in welke volgorde wat moet gebeuren. Laat het los!

5. Gebruik alle zintuigen

Op deze manier wordt de seks intenser zonder enige moeite!

6. Passie wordt afgewisseld met gekkigheid

Neem het leven niet te serieus, seks dus ook niet.

7. Seks draait om geven en nemen

Jammer genoeg is egoïstische seks nog te vaak aan de orde van de dag. Even pompen en klaar is kees. De ander blijft dan een beetje beduusd in bed liggen, logisch. Vrijen draait om twee personen!

8. Besteed écht tijd aan elkaars wensen en behoeften

Praat met elkaar over jullie wensen. Wat zou je nog willen ontdekken, wat vind je fijn? Welke grenzen wil je verkennen en wat kan absoluut niet. Als je weet wat je wil, dan kun je hier tijdens de seks rekening mee houden. Misschien vindt de ander aanraking op bepaalde plekken héél fijn, maar ook eng. Als je dat weet kun je het op een langzame manier samen aftasten.

9. Open gesprekken over voorkeuren, verlangens, fantasieën en grenzen

Om nog even terug te komen op het vorige punt: het aangeven van fantasieën of grenzen kan spannend zijn. Of je nu voor de eerste keer met iemand het bed induikt, of met je vaste partner de sleur wil doorbreken, verandering is eng.

Vooral in bed. Stel je hebt al jaren bambiseks, dan is het best gek als je uit het niks deelt dat je liever keihard van achter genomen wil worden terwijl hij aan jouw haren trekt. Of behoefte hebt aan seks op een spannende plek.

Tóch is het bespreekbaar maken van deze fantasie de enige manier om ultiem genot te ervaren en je volledig te laten gaan.

10. Het wordt niet behandeld als een verwachting, noch als een klus

Seks om aan de verwachting van een ander te voldoen is verschrikkelijk, net als zin hebben in seks terwijl je het gevoel hebt alsof het voor de ander een hele opgave is. Wanneer het goed zit met de chemie, dan word je vanzelf aangetrokken tot elkaar. Soms ben je met andere dingen bezig, moe en staat je hoofd niet naar seks. Wees hier open en eerlijk over. Dan is de afwijzing voor een ander ook reëel.

Op zoek gaan naar een beter seksleven doe je niet alleen. Soms wil je uitgedaagd worden om grenzen te verkennen. Laat je verleiden door de wonderlijke wereld van seks!

Volgens de wetenschap schuilt er in elke vrouw een minnares

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️