Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 11 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Een kijkje in de remote-keuken van BEDROCK: Malu in Portugal

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 vanuit een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn –, zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig.

Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie, maar hoe werkt zoiets eigenlijk? We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit een onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3.500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen werken.

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: ze kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken op de momenten dat jij productief bent.

De werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Inmiddels is er langzaam een heuse shift te zien in hoe men graag de werkweek indeelt. Werk staat vaak niet meer op nummer één, ook welzijn en gezondheid worden steeds belangrijker. Dat vinden ook werkgevers en deze lopen steeds vaker te koop met de mogelijkheid om remote te werken, zoals bij Vinted, GoBoony en heel wat andere bedrijven.

Enkel vanuit kantoor werken? Dat lijkt verleden tijd, helemaal sinds er in Nederland een wet is aangenomen die bepaalt dat je het recht hebt om thuis te werken (maar dan wel thuis, niet in het buitenland). Things are changing and we like it!

Remote werken in Portugal

Een aantal van BEDROCK’s redacteuren werken op afstand, waaronder BEDROCK’s editor Malu. Eerder werkte ze vanuit Kenia, bijna jaarlijks pakt ze haar tas om te werken vanuit het tropische Curaçao en vorig jaar overwinterde ze in El Salvador. Inmiddels is de tijdelijke standplaats: Portugal. Hoe is dat?

Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?

“Momenteel zit ik in de Algarve, het uiterste zuiden van Portugal. Ik heb een community gevonden die bewuste, ondernemende mensen van over de hele wereld bij elkaar brengt om samen te wonen, werken en leven: Innate.

Hoe dat eruit ziet? We starten elke dag samen met meditatie, breathwork en yoga. Daarna gaat iedereen aan het werk, in hun eigen appartement of in een van de gemeenschappelijke ruimtes. ‘s Avonds eten we vaak samen en worden er regelmatig dingen georganiseerd, zoals kookworkshops, ecstatic dance of spelletjesavonden.”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Dat gaat heel makkelijk, want ik word hier omringd door 25 andere digital nomads, die allemaal aan het werk zijn, maar ook veel waarde hechten aan gezondheid, contact met elkaar, met onszelf en met de natuur.

Voordat we aan deze colive (zoals dit concept genoemd wordt) mochten deelnemen, heeft iedereen van ons een online intake gehad met de oprichter van Innate. Dat voelde een beetje als een sollicitatie, maar zorgde er wél voor dat er een groep van like minded mensen is ontstaan.

Deze mensen (o.a. uit Engeland, Duitsland, India, Amerika, India, Tsjechië, Estland en Denemarken) zien in dat de samenleving is geobsedeerd door consumptie, snelheid en individueel succes. En kiezen er bewust voor om een betere manier van leven te creëren.”

Waar verblijf je?

“In een villa, net buiten Carvoeiro. Dat is een kleine badplaats aan zuidkust van de Algarve. Er is een “main” complex met een gezamenlijke (overdekte) buitenkeuken en ruimte met lange tafels, waar je overdag kunt werken.

Verder zijn er een zwembad, een jacuzzi, een sauna, een yoga shala en een gigantische tuin. Binnen vijftien minuten lopen ben ik aan de kust en vanaf daar kun je eindeloos hiken langs de kliffen (wat ik bijna dagelijks doe, dat snap je).”

Hoe vind je een fijne remote plek of cowork plekken? Heb je tips?

“Ik zit nu in de luxe situatie dat ik woon met een grote groep coworkers, dus dat ik het terrein niet af hoef om te gaan werken. Alle appartementen zijn ingericht met werkplekken en daarbij kan ik altijd in de gezamenlijke ruimtes of in de tuin gaan zitten om te werken.

Maar mocht ik zin hebben in een change of scenery dan ga ik naar Earth Cafe in Carvoerio. Daar hebben ze heerlijke koffie, all day breakfast, salades, wraps en dat alles met uitzicht op zee.”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“Dat ik even kan uitzoomen van mijn leven in Nederland. Als ik weg van huis ben, kan ik dingen beter relativeren en ontstaat er meer ruimte in mijn hoofd. Daardoor ben ik creatiever, productiever en energieker.”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Vaak heb ik wel een week nodig om mijn draai ergens te vinden en een fijn werkritme te creëren. Dus als de omstandigheden niet helemaal ideaal zijn, dan kost het nog wat langer om ergens te wennen.

Maar uiteindelijk komt het altijd goed en weet ik dat het gewoon een kwestie van tijd is voordat ik helemaal geland ben en ontspannen mijn werk kan doen.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Momenteel merk ik echt al een stijging in mijn creativiteit. Nu helpt het dat we hier elke dag minimaal een half uur mediteren en daarnaast veel ademhalingsoefeningen en yoga doen. Dat zorgt natuurlijk óók voor een onwijze boost voor je hersenen.

Daarnaast ben ik minder afgeleid en merk ik dat ik – als ik achter mijn laptop zit – ook écht daadwerkelijk veel dingen doe in korte tijd. Dus remote werk ik efficiënter en ben ik productiever!”

Ben jij geschikt om remote te gaan werken? Zo kun je het checken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️