Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 7 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Mooi nieuws: volgens de Nederlandse wet heb je recht op thuiswerken

Alhoewel we allemaal terugkijken op een heftige periode, heeft corona ons ook een aantal positieve dingen opgeleverd. We zijn bewuster gaan leven, hebben meer tijd voor elkaar en zijn efficiënter gaan werken. Maar een van de belangrijkste veranderingen op werkgebied is dat thuiswerken veel meer de norm is geworden en nu zelfs is opgenomen is de Nederlandse wetgeving.

Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat werknemers officieel het recht geeft om te werken waar ze willen.

Werken waar je wilt

Waar het vroeger eerder een uitzondering op de regel was als je baas het toeliet om een dagje vanuit huis te werken, is het sinds de pandemie voor de meeste bedrijven en werknemers veel meer geaccepteerd. Sterker nog, er is nu dus zelfs een wet aangenomen waarbij werknemers het recht hebben om een deel van de tijd thuis te werken.

Elke werknemer kan volgens deze ‘werken-waar-je-wilt-wet’ een verzoek indienen om vaker thuis te werken. Of juist minder thuis en dus vaker op kantoor. Werkgevers mogen zulke verzoeken dan alleen afwijzen met goede onderbouwing. Dat betekent dat afwijzen alleen mag ‘gelet op alle omstandigheden’ en ‘naar maatstaven van redelijkheid’ om dan een andere afweging te maken.

De voorwaarden voor thuiswerken

Nederland is op dit gebied een echte pionier. Overal ter wereld is het thuiswerken sinds corona steeds normaler geworden, maar (nog) nergens werd het opgenomen in de wet. Nu was er al een wet flexibel werken, maar voor veel verzoeken gold er nog geen acceptatieplicht. Door de thuiswerkwet is daar verandering in gekomen en is de werkgever verplicht om een verzoek in overweging te nemen en – mits het verzoek en het bedrijf aan de voorwaarden voldoet – in te willigen.

De 6 grote voordelen van thuiswerken

Wat zijn dan precies de voorwaarden? Nou, het bedrijf waar je werkt moet minimaal tien werknemers hebben, je moet minimaal een half jaar in dienst zijn en je moet je verzoek schriftelijk en uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum indienen. Vervolgens heeft de werkgever maximaal één maand de tijd om te reageren op je voorstel en mag hij dit alleen weigeren als ‘ie een goede reden heeft.

Dit kan zijn dat het niet veilig is of de plek waar je wilt werken niet geschikt is voor jouw werk. Of dat het problemen heeft met het werkrooster. Of dat het werk niet ergens anders gedaan kan worden.

Werken vanuit het buitenland is een ander verhaal

Overigens gelden er nog wel wat meer regels op de thuiswerkwet. Zo telt jouw verzoek om thuis te werken alleen als je daadwerkelijk ook thuis gaat werken op je vaste woonadres. Een werkgever hoeft dus niet in te gaan op verzoeken om te kunnen werken vanaf het strand op Bali, bijvoorbeeld.

Daarnaast is het belangrijk dat de belangen van de werkgever voorop staan. Een werkgever zal dit zorgvuldig moeten doen en dat betekent dat er wel doorgevraagd moet worden als een verzoek tot thuiswerken niet duidelijk gemotiveerd is. Ook kan de werkgever je verplichten tot een bepaalde mate van werken op kantoor.

Vijf dagen werken is niet meer van deze tijd

Dat gezegd hebbende is het door deze nieuwe wet wel eens stuk makkelijker voor werknemers om hybride te kunnen werken. En dat geeft mensen dan weer de mogelijkheid om de reistijd te verkleinen en een betere balans te vinden tussen werk en privé. Iets wat een mooie souvenir is van de corona-tijd. De hele week op kantoor werken past gewoon niet meer in het huidige tijdsbeeld.

Uit een onderzoek van vacaturesite Indeed is zelfs gebleken dat de helft van de Nederlanders een vijfdaagse werkweek überhaupt niet meer van deze tijd vindt. Onder hoger opgeleiden is dit zelfs 57 procent, bij lager opgeleiden is dit 41 procent. En jongere generaties vinden, vaker dan de oudere generaties, dat een vijfdaagse werkweek niet meer hoort in 2023.

9 tot 5 loopt niet gelijk met onze interne klok

Naast de hoeveelheid uren die je werkt, blijkt vastzitten aan vaste werktijden ook niet de meest gezonde optie. Je denkt misschien: vaste tijden staan gelijk aan ritme en regelmaat. Maar expert Paul Kelley van de Sleep and Circadian Neuroscience Institute van Oxford University geeft aan dat het helemaal niet goed is om verplicht te worden om bijvoorbeeld om stipt 9:00 uur achter je bureau te zitten.

Hij raadt aan om rond een uurtje of 10 te beginnen, omdat de ‘9 tot 5’-mentaliteit niet gelijkloopt met onze interne klok. Volgens Kelley: “Je kunt beter om 10 uur beginnen, anders begin je de dag moe en verward. Heel veel mensen lijden hieronder en dat slaat eigenlijk nergens op. We zouden veel meer moeten luisteren naar ons lichaam!”.

Daarbij, minder tijd besteden aan werk maakt veel mensen dus juist meer gefocust, blijer en creatiever. Just saying.

De interessantste TED Talks over het vinden van balans tussen werk en privé

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️