Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Mentaal uitgeput? Dit zijn de signalen

Zeker nu het buiten nat, grauw en donker is, hebben we dagen waarop we helemaal geen zin hebben om sociaal te doen. Sterker nog: er zijn dagen waarop we het liefst in bed blijven liggen. Toch zijn er ook zat goede dagen bij, waarop je wel zin hebt om iets te ondernemen. Merk je dat je steeds minder goede dagen hebt? Dan is het wellicht tijd om aan de bel te trekken.

Als je een langere periode erg moe bent en geen energie hebt om dingen te doen die je normaal wel leuk vindt, dan is er meer aan de hand. Misschien ben je wel mentaal uitgeput?

Signalen mentaal uitgeput

De volgende zes signalen kunnen erop wijzen dat je er mentaal helemaal doorheen zit.

Altijd moe

Ook al slaap je het klokje rond, je bent nog steeds moe. Ondanks dat je veel slaapt, gaat het inslapen moeilijk. Het duurt met gemak twee of drie uur voordat je eindelijk in slaap valt. Mede daardoor kun je iedere ochtend moeilijk je bed uitkomen. De snooze functie op je wekker maakt heel wat overuren. Als je eenmaal je bed uit bent, dan merk je dat je energie ver te zoeken is.

Snel boos en geïrriteerd

Als je mentaal bent uitgeput dan kun je weinig hebben. Je bent vaak geïrriteerd en boos. Je valt niet alleen uit tegen je partner, maar ook je kinderen, collega’s of vriendinnen kunnen in jouw ogen niets goed doen. Na zo’n uitbarsting ben je vaak boos op jezelf en vraagt jezelf af waarom je je niet in kon houden.

Liever geen sociale activiteiten

Een dagje winkelen met je moeder of lekker borrelen met vriendinnen? Vroeger konden mensen je daarvoor wakker maken, maar nu? Nu voelen sociale activiteiten eerder als een verplichting, dan dat je er echt zin in hebt. Je bent te moe en hebt er geen energie voor. Zorg er wel voor, dat je onder de mensen blijft komen en je niet teveel afzondert. Sociale activiteiten kunnen namelijk ook energie en blijdschap opleveren.

Hoofd zit vol

Kun je niet meer goed nadenken en lukt het je ook niet meer om je te concentreren? Je hoofd zit zo vol, dat het niets kan onthouden en opslaan. Net als je lichaam, hebben je hersenen ook zo nu en dan rust nodig. Zie het als een belangrijk signaal om het wat rustiger aan te doen.

Slechte weerstand

Ben je de laatste tijd vaak verkouden of ben je ook al een paar keer ziek geweest? Mentale uitputting kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals griep, verkoudheid en hoofdpijn. Probeer genoeg te bewegen, gezond te eten en te drinken en rust te nemen waar het kan.

Geen zin in hobby’s of sport

Ging je vroeger altijd met veel plezier naar keramiekles, Zumba of een andere hobby? Nu is de zin ver te zoeken. Sterker nog: je bent al weken niet geweest. Ook al moet je jezelf rust gunnen, het is toch goed om dingen te doen waar altijd blij van werd. Probeer het ondanks je vermoeidheid toch vol te houden. Achteraf ben je vast blij dat je bent geweest.

Moeite met slapen? 4 tips om je slaapritme te resetten voor een betere nachtrust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️