Laura Saija
Laura Saija Psyche 16 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Valerie (26): ‘Ik brak met mijn beste vriendin, omdat ze mij negatieve energie gaf’

Al sinds hun jeugd zijn Valerie en Lara onafscheidelijk. Het zijn beste vriendinnen door dik en dun. Toch komt Valerie voor een moeilijke keuze te staan als Lara alleen nog negatieve energie met zich mee brengt. “Ik moest afstand nemen van de situatie”, vertelt Valerie aan BEDROCK.

“Eigenlijk maakten Lara en ik alles samen mee. We groeiden op in dezelfde buurt, gingen naar de dezelfde basisschool en later ook naar samen naar de middelbare school. We konden uren met elkaar aan de telefoon hangen om over school, jongens en meiden dingen te kletsen.

Beste vriendin

Tijdens onze studie kozen we allebei een andere richting, maar we bleven wel close. Ook toen Lara een relatie kreeg met Mark. In eerste instantie leek het een leuke gast, die goed in de groep viel en erg charmant was. Toch toonde hij steeds vaker vreemd gedrag.

Zo bleek hij heel manipulatief en dominant. Hij dreigde regelmatig om bij haar weg te gaan of kocht haar om met dure cadeaus als ze ruzie hadden gehad. Lara is niet iemand die op haar mondje gevallen is en in eerste instantie dacht ik dat zij hem wel aan kon. Samen konden we er goed over praten en Lara bleef goed op haar strepen staan.

Bergafwaarts

Na een jaar veranderde Lara’s gedrag toch. Ze ging niet meer spontaan mee om iets leuks te doen. Ze zei het niet, maar ik wist dat ze toestemming moest vragen aan Mark. Als we met z’n allen op stap gingen, kregen ze ruzie met elkaar en stond Lara te huilen in de kroeg.

Ook belde ze mij regelmatig huilend op, omdat ze dacht dat hij vreemd ging. Met haar studie ging het ook bergafwaarts. Het was steeds spannend of ze genoeg studiepunten had om door te kunnen. Ik steunde haar natuurlijk onvoorwaardelijk.

Drama

Wel merkte ik dat het mij op begon te breken dat ik altijd zijn scherven op moest ruimen als ze ruzie hadden gehad. Ik stond altijd voor haar klaar, maar wilde wel gewoon genieten van mijn leven. Ik wilde een vriendin om lol mee te maken en haar leven was een groot drama.

‘Waarom ga je niet bij hem weg?’, vroeg ik haar op de man af. Ze vertelde dat hij ook hele goede kanten had en begon hem te verdedigen. Ik snapte dat ze van hem hield, maar ze moest ook realistisch naar zijn gedrag kijken. Het leek een tijdje goed te gaan en ze hadden minder vaak ruzie.

Op straat gezet

Totdat midden in de nacht de deurbel ging en Lara huilend voor de deur stond. Ik was nog wakker, want ik was gezellig met huisgenoten wijn aan het drinken. Lara had geen jas aan, geen spullen bij zich en geen telefoon op zak. Mark had haar tijdens een ruzie op straat gezet en liet haar niet meer binnen. Het bleek dat Lara hem had geconfronteerd met een berichtje van een andere vrouw in zijn telefoon.

Die nacht belde Mark continu naar mijn telefoon omdat hij op zoek was naar Lara. Ik was inmiddels helemaal klaar met hem en nam niet op. De volgende ochtend zei ik pas tegen hem dat ze bij mij was. Tegen Lara zei ik dat ze zo lang bij mij kon blijven als ze wilde en niet naar hem terug hoefde te gaan.

Negatieve energie

Even later stond hij voor de deur en wist hij Lara te overtuigen om toch met hem mee naar huis te gaan. Dat was het moment dat ik afstand wilde nemen van de situatie. Ik heb tegen Lara gezegd dat ze mij negatieve energie gaf en dat ik niet meer voor haar klaar kon staan zo lang ze met Mark omging.

Ik ben mijn beste vriendin kwijt, maar er valt ook een grote last van mij af. Het is nu een jaar geleden en ik mis haar enorm, maar ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik hoop dat we ooit weer onder de juiste omstandigheden op elkaars pad komen.”

Manon (32): ‘Ik heb geen vriendinnen meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️