Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 6 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Kijkje in de remote BEDROCK-redactie: Rosa in Kaapstad

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn – , zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig.

Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk? We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK. Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit een onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3.500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen.

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: ze kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken wanneer jij je productief bent.

De werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Inmiddels is er langzaam een heuse shift te zien in hoe men graag de werkweek indeelt. Werk staat vaak niet meer op nummer één, ook welzijn en gezondheid worden steeds belangrijker. Dat vinden ook veel werkgevers en lopen steeds vaker te koop met de mogelijkheid om remote te werken, zoals bij Vinted, GoBoony en heel wat andere bedrijven.

Enkel vanuit kantoor werken? Dat lijkt verleden tijd, helemaal sinds er in Nederland een wet is aangenomen die bepaalt dat je het recht hebt om thuis te werken (maar dan wel thuis, niet in het buitenland). Things are changing and we like it!

Remote werken in Zuid-Afrika

Een aantal van BEDROCK’s redacteuren werk(t)en op afstand, waaronder BEDROCK’s editor Rosa. Eerder werkte ze vanuit Portugal, en afgelopen winter pakte ze haar (handbagage)tas en vertrok richting het tropische Brazilië voor bijna 3 maanden. Inmiddels is de tijdelijke standplaats: Kaapstad, Zuid-Afrika. Hoe is dat?

Hoe ziet dat eruit, remote werken in het buitenland? Waar zit je?

“Eigenlijk werk ik net zoveel als ik dat thuis zou doen, alleen merk ik dat ik een stuk effectiever werk. Omdat er genoeg te doen is hier in Kaapstad, en de stad roept om erop uit te gaan en te hiken, zwemmen of andere toffe activiteiten te doen, zorg je dat je productiever werkt op een dag.

Momenteel ben ik mee op de Remote Work Experience van Sweet Spot Abroad. Zij organiseren een toffe remote work ervaring, waarbij je toegang krijg tot een ontzettend fijne cowork mét uitzicht op Tafelberg, een coliving, een hele bups aan activiteiten om aan mee te doen als je wilt en volg ik een speciaal NGO programma waarbij we met onze skills de lokale NGO helpen ‘Little Lions’. Zij werken aan de mentale gezondheid van kinderen in townships, door ze veerkrachtiger te maken. Het is heel mooi om daaraan te kunnen bijdragen terwijl je hier bent, écht een aanrader om zoiets moois te doen.”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Dat is soms wel lastig sinds ik freelancer ben. Sommige dagen werk ik per ongeluk twaalf uur achter elkaar, maar dan heb ik andere dagen weer meer vrije tijd. In elk geval probeer ik elke dag een beetje te genieten van wat de omgeving te bieden heeft, namelijk allerlei activiteiten zoals surfen, hiken, kayaken en héérlijk eten. Dan neem ik daar ook echt lekker de tijd voor en zet ik mijn telefoon uit zodat ik extra van het moment kan genieten.”

Hoe vind je een fijne remote plek of co work plekken? Heb je tips?

Sweet Spot Abroad werkt samen met de fijnste coworkplek die ik ooit heb gezien. Een goede werkomgeving is voor mij heel belangrijk, omdat het veel invloed heeft op mijn creativiteit en productiviteit. De cowork waar wij toegang tot hebben heet Workshop17 en telt maar liefst drie verdiepingen met hoge ramen waardoor de ruimtes mooi verlicht zijn, elk mét uitzicht op de bekende Tafelberg.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Er zijn vaste plekken voor kleine lokale bedrijven die daar gevestigd zijn, maar er zijn eindeloos veel lange tafels, hoekjes en zelfs een tuin waar je kan flexwerken. Je hebt 24/7 toegang, er is lekker eten, heerlijke (ijs)koffie, je zit aan de populaire Kloofstreet en het is er gelukkig stil, maar niet te stil. Ik werk er ontzettend graag. Verder zijn er nog wat cowork’s, maar ik denk niet dat er eentje kan tippen aan deze. ”

Waar verblijf je?

“Ik verblijf in Neighbourgood, het is een coliving-concept dat meerdere vestigingen door de stad heeft. Met fijne hotelachtige kamers, een gedeelde grote keuken, lounge, en er is altijd iemand bij de receptie om vragen aan te stellen.”

Remote werken én jezelf ontwikkelen in Kaapstad of Barcelona? Ga mee op cowork-reis met Sweet Spot Abroad

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“Vrijheid. Dat is toch wel mijn belangrijkste waarde ik het leven. Het is geweldig om de wintermaanden te kunnen doorbrengen op een plek waar de zon schijnt, de cultuur anders is, je andere actieve en likeminded mensen kan ontmoeten én je jouw werk kunt blijven doen. Het motiveert me enorm!”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Soms ontmoet je geen likeminded mensen en ben je meer op jezelf aangewezen, maar daardoor word je juist uitgedaagd om uit je comfort-zone te gaan en de dingen te doen die jíj leuk vindt zodat je vanzelf mensen met dezelfde interesses ontmoet. Het is ene uitdaging die ons mensen goed doet, denk ik.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Ik raak er gemotiveerder van, naar werk gaan is leuk en ik ben veel meer geïnspireerd dan thuis.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️