Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de invloed van blauw licht op je huid

Blauw licht van computers en telefoon is niet goed voor onze ogen en we weten dat het de nachtrust ook niet bevordert. Maar wat doet dit met je huid? We zitten gemiddeld meer dan zes uur per dag achter een scherm. En wanneer je voor je werk ook achter een computer zit, is dit nog meer.

Al jarenlang wordt er in de media gesproken over de zogenaamde ‘screenface’. Dit begrip omvat alle schadelijke kenmerken aan de gezichtshuid zoals veroudering of verkleuring als gevolg van blauw licht. Moeten we ons echt druk maken over de schadelijke effecten? Of valt het mee. Er worden veel onderzoeken gedaan naar de effecten op bijvoorbeeld je huid of ogen.

In dit artikel leggen we uit wat blauw licht is en wat dit met je huid doet.

Wat is blauw licht precies?

Blauw licht wordt vaak in een adem genoemd met mobiele apparaten zoals telefoon, tablet of laptop. Het licht van deze apparaten wordt kunstmatig blauw licht genoemd. Dit licht (High Energy Visible Light) komt ook voor in de natuur en komt tevoorschijn als de de nacht overgaat naar de dag.

Het zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine wordt afgeremd waardoor je je energieker voelt, ook zorgt het voor een positieve stemming en hogere productiviteit. De grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld is en blijft de zon.

Is blauw licht schadelijk?

Volgens het CIE (International Comisson on Illumination) is het blauwe licht waaraan wij mensen worden blootgesteld, niet schadelijk. Wel kan het onprettig zijn. Het wordt wel schadelijk als je het in de vorm UVA, UVB of UVC waarneemt, het niet zichtbare deel van het spectrum. De lichtbronnen (lampen, schermen, etc) waaraan wij dagelijks worden blootgesteld, stralen dit niet of nauwelijks uit.

Moet je je insmeren voor een beeldscherm?

Blauw licht wordt dus gebruikt in beeldschermen, waar we veelvuldig gebruik van maken. Van zonlicht weten we inmiddels dat het huidveroudering en huidschade stimuleert, zelfs achter glas. Maar krijgen we nu ook rimpels van scrollen door de Insta-feed, Zoomen en Netflixen?

Daar is nog veel onduidelijk over. Er zijn verschillende kleine studies die laten zien dat blauw licht schade kan aanrichten aan huidcellen. Dit komt onder andere door de vrije radicale die blauw licht veroorzaken, en deze vrije radicalen worden weer gelinkt aan veroudering. Alleen is het tot nu toe niet direct bewezen dat blauw licht huidveroudering veroorzaakt.

Hoe bescherm je jezelf tegen blauw licht?

Ondanks dat het niet bewezen is dat blauw licht huidveroudering veroorzaakt, wil je waarschijnlijk alsnog voorzorgsmaatregelen treffen. Er zijn enorm veel producten op de markt met speciale blauwlichtfilters. Deze zijn jammer genoeg nog niet erg effectief.

Er vinden wel veel ontwikkelingen plaats op dit gebied en wat niet is, kan nog komen. Zoals we lazen, zijn vooral de vrije radicalen de boosdoeners waarvan we weten dat het kwaad kan. Bescherm je daarom tegen die vrije radicalen en daar zijn álle antioxidanten geschikt voor. Denk aan vitamine C, E en niacinamide.

Wat zijn de positieve effecten van HEV?

High Energy Visible Light is overal om ons heen. Laten we ons dus niet alleen focussen op de mogelijk negatieve effecten. Het is namelijk ook ergens goed voor, blauw licht van de zon verhoogt de alertheid, ondersteunt het geheugen en de cognitieve functie en verbetert de stemming.

Daarnaast reguleert het het circadiaanse ritme, de natuurlijke waak- en slaapcyclus van het lichaam. Blootstelling aan dit licht overdag helpt om een gezond circadiaans ritme te behouden. Er wordt ook lichttherapie met blauw licht ingezet tegen acne, al hebben geen harde bewijzen kunnen vinden of het werkt of niet.

Moeite met in slaap komen? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️