Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 feb 2024
Leestijd: 6 minuten

Happy single: maar niet heus, stiekem vreet het aan je

Met Valentijn voor de deur en hartjes die je om de oren vliegen, word je als single vaker dan normaal geconfronteerd met het thema liefde. Een mooi en veelomvattend onderwerp. Want liefde is overal en voor iedereen. Liefde in een relatie, maar ook zelfliefde en liefde voor de mensen en de wereld om je heen staan bij BEDROCK centraal. Toch horen we de laatste tijd steeds vaker dat de happy single zich in deze wereld soms verdomd eenzaam voelt.

Zelfs als deze single van nature heel goed alleen kan zijn of me-time nodig heeft. De gevoelens van eenzaamheid waren er in de coronatijd, maar zijn sindsdien niet bepaald minder geworden. Wij zijn benieuwd hoe dit komt en hoe je je als single toch minder alleen kunt voelen. Hiervoor spraken we met Lisette van The Inner Work. Lisette is zelfliefdecoach en ontwikkelde een mooi kaartendeck voor zelfontdekking.

The Inner Work

Naast coaching begonnen de creatieve roots van Lisette weer te kriebelen. Terug naar de kern, haar kunstachtergrond.

Het door Lisette zelf geïllustreerde kaartendeck neemt je mee op ontdekkingstocht binnenin jezelf en helpt je te ontdekken wie je echt bent. Door je innerlijke wereld te onderzoeken ga je patronen ontdekken. Je gaat je gedachten kunnen ordenen en je gedrag beter begrijpen.

“Zelfliefde is een werkwoord en we worden steeds armer op dit gebied. Het draait om lief zijn voor jezelf. De ene dag voel je meer zelfliefde dan de andere dag. Een happy single voelt veel zelfliefde, mist dit? Dan zit je als vanzelfsprekend minder lekker in jouw vel.

Zelfliefde klinkt zo mooi, wat als je dit helemaal niet voelt?

Als je denkt, mijn zelfliefde is echt ver te zoeken, door onzekerheid of een niet te sussen innerlijke kritische stem, dan is het belangrijk om uit te zoeken waarom dat zelfvertrouwen mist. Het mooie nieuws is: daar is dus wel wat aan te doen.

Het creëren van zelfliefde is een proces, daar ben je je hele leven mee bezig. Zelfliefde heeft gradaties, maar als je merkt dat je het écht niet hebt, als je denkt: ‘ik schaam me voor mezelf’, dan kom je tekort. Dat is een signaal dat het meer ingebracht mag worden.

The Inner Work is een mooie tool om hiermee aan de slag te gaan. En soms is dit niet genoeg en heb je professionele begeleiding nodig. Mijn kaartendeck wordt ook veel door coaches en therapeuten ingezet. Daar leer je belangrijke tools voor zelfliefde.

Bijvoorbeeld door meer in het ‘nu’ te leven. Wat heb ik nu en wat ervaar ik nu? Het is je mindset veranderen. Je kunt een vriendschap of relatie niet veranderen, maar jezelf wel. Om dit te doen mag je jezelf meer dankbaar zijn. Little moments. Mooi licht. Een plant die groeit. Een warm bad of een fijn boek.

Op dit moment ben ik bijvoorbeeld dankbaar voor dit gesprek. Of voor een knuffel met mijn dochter die in de pubertijd zit (en ik normaal dus niet aan mag raken). Het is kijken naar alles wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt.

Waarom voelt de ‘happy single’ zich eenzamer in deze tijd?

Als maatschappij worden we eenzamer en individualistischer. Je ziet het bij de jeugd, ze communiceren steeds minder, want alles gaat via chats. Ze zijn versmolten met hun telefoon, dit is de tijd waarin we leven. We krijgen heel veel prikkels en dat zorgt in ons brein voor minder fijne neurotransmitters die vrijkomen.

De digitalisering zorgt ervoor dat we zó met onszelf bezig zijn. Met hoe we gezien worden. We worden dus nog meer op onszelf aangewezen.

Op single niveau word je hier nog meer mee geconfronteerd. Je bent niet samen met iemand anders, dus je hebt nog meer het gevoel van ‘ik moet het alleen doen’.

Wat is de invloed van social media

Ons realistische beeld van de werkelijkheid wordt hier constant weggezet of verdrongen. Het perfecte plaatje is namelijk overal. Er wordt heel erg afbreuk gedaan op het echte leven. Dat is een knauw voor je zelfvertrouwen. Omdat we al niet heel goed leren wat zelfliefde is en hoe je dat kan vergroten ( het is geen vak op scholen), moet je daarom heel sterk in je schoenen staan om hier weerstand aan te bieden.

Er zijn ook mooie dingen aan social media, het kan ook meewerken. Of je fijne dingen tot je krijgt, heeft bijvoorbeeld te maken met het algoritme waar je in belandt. Het kan je inspireren, motiveren en je kunt je verdiepen in onderwerpen die je boeien.

Zijn er manieren om je minder ‘alleen’ te voelen als je wél alleen bent

Dan is het belangrijk om je innerlijke wereld te verkennen. Durf jij je wel kwetsbaar op te stellen? En te delen dat je eenzaam bent. Want dan kan er al heel wat veranderen. Of je komt erachter dat er diepere oorzaken onder jouw eenzaamheid liggen waardoor je onzeker of niet tevreden bent.

De een is minder snel eenzaam dan de ander. Als je écht eenzaamheid ervaart, dan is dit iets om aan te werken. Want dan helpt een yogales of een koffie met vriendinnen niet. Vaak is er meer aan de hand en kun je je niet goed verbinden met een ander. Dan kan het helpen om met een coach, therapeut of psycholoog te praten. Tools als The Inner Work kunnen daar weer bij helpen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Wat zijn de grootste irritatiepunten voor een ‘happy single

Singles balen er best wel van dat ze alles alleen moeten doen. In een relatie ben je gewend aan een partner om op te leunen of om tegenaan te lullen.

Ook feestdagen zijn ingewikkeld voor een single. Denk maar aan een trouwerij, als single mag je geen +1 meenemen, terwijl een partner (ook al is deze nog zo bot of oncharmant) altijd mee mag.

Vluchtigheid is een ander ding. Je wordt al snel afgeschreven omdat je toch niet aan het ‘perfecte plaatje’ voldoet, maar wie kan wél alle boxen aantikken?

Ook de gesprekken zijn doorgaans minder diepgaand. Small talk is aan de orde van de dag op datingapps. Al vraag ik me af of de gesprekken vroeger diepgaander waren als je iemand in de kroeg oppikte.

Wat ik ook vaak hoor: waar vind je nu die man of vrouw? Dat is altijd de vraag en als het heel lang duurt, dan kan dat frustrerend zijn en al je hoop wegnemen.

The Inner Work

Met The Inner Work hoop ik dat mensen vooral verliefd worden op zichzelf. Waarom ben ik niet zo lief voor mezelf als dat ik voor een ander ben. Wat heb ik nodig om dat beetje bij beetje meer te gaan ervaren. Want uiteindelijk begint alles bij zelfliefde en dit kaartendeck is een fijne speelse tool om dat te ontdekken.

The Inner Work

Je koopt de mooie kaartendeck van The Inner Work hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️