Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat small talk met een onbekende jou brengt (en dat is meer dan je denkt)

Even een praatje maken met een vreemde die je op straat of in de supermarkt tegenkomtt: het betekent meer voor jou en anderen dan je nu denkt. Dit is de diepgaande betekenis van small talk met die onbekende man of vrouw.

Het kan de barista zijn die een koffietje voor je maakt, de buurman die toevallig op hetzelfde moment thuiskomt of die ene persoon zijn die naast je staat te wachten totdat de trein zijn deuren opent: Waarom zou je daar een momentje voor nemen? Na het lezen van dit artikel weet je waarom je juist wél even dat ene praatje zou willen maken.

Aan de hand van een video van The School of Life duiken we in de betekenis van small talk.

Waarom je juist graag small talk met een onbekende wil hebben

We vermijden de small talk omdat we ons al genoeg verbonden voelen met de mensen in ons sociale netwerk die we al heel lang kennen. Als je op deze manier denkt, mis je alleen de kans die juist kleine woordenwisselingen je kunnen geven.

Vergelijk het met een gedicht ten opzichte van een heel boek. Enkele zinnen kunnen ons net zo erg raken als een paar hoofdstukken, net zoals sommige foto’s meer indruk op ons kunnen maken als een hele film. We kunnen dus ook zeker door de kleine dingen geraakt worden, zoals small talk met vreemdelingen.

We voelen ons kwetsbaar en onzeker

Om veel verschillende redenen kunnen we ons kwetsbaar voelen of onzeker. Als het voelt alsof je even in een dip zit, kan een klein praatje met een vreemde er voor zorgen dat jouw dag een heel andere wending krijgt. Je krijgt weer een lach op je gezicht en vergeet even waar je mee dealde. Zo’n momentje kan heel kostbaar zijn.

Het kan een lastige situatie of een negatief gevoel waarmee je dealt misschien niet helemaal oplossen, maar het kan je wel een postieve boost geven.

Small talk brengt ons verlichting

Door een eenvoudig, aardig praatje met iemand die je niet kent, kun je ook andermans dag volledig maken. Misschien voelde deze persoon zich wel eenzaam en kon je dat gevoel bij diegene wegnemen. Of diegene voelde zich misschien wel moedeloos.

Je weet nooit wanneer je iemand tegenkomt of diegene op dat moment door een heel zware tijd gaat. Als je daarbij stil staat, hoeft die small talk helemaal niet zo small te zijn. Het kan juist heel veel betekenen voor iemand. Meer dan je eigenlijk denkt en waarschijnlijk zult achter komen.

Zowel voor jou als voor een ander kan small talk dus veel opleveren.

Maar we kennen diegene eigenlijk niet echt, doen we dan niet alsof we aardig zijn?

Zeker niet! Ondanks je iemand niet echt kent, kan je nog steeds een geliefd gevoel bij deze onbekende man of vrouw hebben.

We kunnen ons goed inleven in situaties van andere mensen, daarvoor hoeven we niet eens hetzelfde meegemaakt te hebben. Zo kunnen we ons ook inleven in een vreemde. Het klinkt misschien een beetje als een paradox, maar ook van vreemden kunnen we soms ‘houden’.

We zijn vergeten wat we voor een ander kunnen betekenen

Er zijn veel ideeën over hoe we de wereld een betere plek kunnen maken voor iedereen. Soms zijn deze ideeën zo groot, dat ze ons eerder tegenhouden om stappen te ondernemen. We denken dat verbeteringen alleen nuttig zijn als ze op grote schaal plaatsvinden. Zonde, want zo vergeten we eigenlijk wat we ook nu, met alleen onszelf, kunnen betekenen voor een ander.

Ons leven is gevuld met kleine momenten. Kleine momenten die we hebben in de wachtkamer bij de tandarts, bij het voorbij lopen van iemand in het park, op het bankje terwijl je je veters strikt tot het naar buiten staren in de trein met andere reizigers in een wagon.

Dat zijn kleine momenten die we allemaal alleen doormaken, soms vrolijk en soms verdrietig. Uit die momenten kunnen we ook kracht halen, voor onszelf en voor een ander, en dat begint allemaal met iets wat we allemaal kunnen: een simpele, aardige “hallo”.

Alles over gelukshormonen (en tips over hoe je ze kunt stimuleren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️