Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Krijg je door masturbatie meer zin in seks?

We doen er nog weleens flink giechelig en ongemakkelijk over, maar dat is nergens voor nodig want de meeste van ons doen het júist regelmatig. Inderdaad, we hebben het over masturberen. Hoog tijd om het taboe van soloseks van tafel te vegen. Krijg je door masturbatie ook meer zin in seks?

Seks is een heel normaal onderdeel van mens zijn, het is de onderliggende hunkering naar voorplanting, maar ook dé weg naar genot. Samen met een ander (of meerderen!) of… met jezelf!

Kan masturberen er echter ook voor zorgen dat je libido stijgt?

Meer soloseks please

Voor wie vóór het lezen van dit artikel al rode oortjes krijgt; maak je geen zorgen, over seks praten (en lezen) is spannend, maar tegelijkertijd is dat gevoel van schaamte nergens voor nodig. Uit dit Zweedse onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Seks Research blijkt 98,9 procent van de mannen en wel 85,5 procent van de vrouwen weleens gemasturbeerd te hebben.

Er is niets mis met een potje soloseks dus, want we doen het bijna allemaal. Wist je dat soloseks zelfs hartstikke stress verminderend kan werken? Om die reden is het op zijn minst interessant om na te gaan welke invloed soloseks nog meer op ons kan hebben, behalve op je stresslevel en humeur. Heeft het bijvoorbeeld ook invloed op je seksleven en de hunkering naar seks?

Stijgt je libido door masturbatie?

Wie wel houdt van een potje solohandwerk, hoeft zich geen zorgen te maken dat je hunkering naar seks nu ineens naar ongekende hoogtes zal gaan stijgen, blijkt uit het onderzoek uit 2019 met de toepasselijke naam ‘Self Pleasure Report’.

De studie wijst namelijk uit dat de impact van masturbatie op jouw testosteronniveau (wat het libido van zowel mannen als vrouwen beïnvloedt) beperkt blijft. Pfoeh! Wat je tijdens soloseks wel doet? Jezelf heel wat plezier bezorgen, stress verminderen en je zelfvertrouwen boosten. Niet mist toch?

Column Eva: ‘De beste seks uit mijn leven’

Wat zowaar nóg beter werkt tegen stress, is een seks met een ander laat onderzoek zien. Op nummer twee stond dus masturbatie.

De invloed van een orgasme

Dat het krijgen van een orgasme je hormonen flink op hol laat slaan, schreven we al eerder. Je krijgt er een ware dopaminekick van: hét gelukshormoon voor op de korte termijn. Dat een orgasme zo goed voelt, is dus niet zo vreemd. Er komen immers heel wat (8000 bij de clitoris!) zenuwuiteinden samen in je geslachtsdeel.

Het zorgt voor genot en werkt als een ware pijnstiller, zo blijkt. Ook komt het knuffelhormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor dat fijne en euforische gevoel. Dat fijne gevoel krijg je wanneer je een orgasme hebt met een ander erbij, maar het gebeurt dus óók wanneer je eigenhandig tot een orgasme komt.

Het Zweedse onderzoek laat dus zien dat soloseks helpt om je seksuele verlangens aan te wakkeren en dat je libido er iets van kan stijgen. Jezelf tot een orgasme helpen kan daarom ook helpen om makkelijker tot een orgasme te komen wanneer je met je partner seks hebt, zo meent seksuoloog en relatietherapeut Megan Fleming op SELF.

Je leert namelijk precies wat jij lekker vindt en wat goed voor jou werkt, en soms gaat dat nu eenmaal makkelijker zélf dan met een ander.

Kortom

Of je soloseks nu wel of niet meeneemt in de seks met je partner, je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat het de seks met je lover verpest, vertelt Fleming. Er bestaan immers geen regels voor hoeveel seks je zou moeten of willen hebben. En gelukkig maar!

Waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen

Onthoud dus dat (bijna) iedereen aan masturbatie doet en het niets is om je voor te schamen. Sterker nog: het werkt stressverminderend, boost je zelfvertrouwen en het kan je helpen met het ontdekken wat jij precies fijn vindt.

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️