Bedrock's expert
Bedrock's expert Psyche 8 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen

Vrouwen genieten minder van seks. Vaak wordt aangenomen dat dit nou eenmaal bij het vrouw-zijn hoort. Maar wat als ik je vertel dat dat niet waar is? Door in de samenleving heersende denkbeelden en misverstanden krijgen vrouwen aangeleerd dat ze minder seksueel zouden zijn dan mannen. Dit klopt helemaal niet, maar houdt vrouwen wel weg van hun eigen genot.

Waar het in de kern op neerkomt is dat het vrouwen op seksueel gebied gewoonweg meestal ontbreekt aan de kennis, veiligheid en ruimte om zich op zichzelf te kunnen richten, daarbij ontspanning te voelen, en hun eigen kompas te volgen. En laten dat juist essentiële voorwaarden zijn om seksueel genot te ervaren. Gelukkig is er hoop: vrouwen kunnen zich bevrijden van de beperkingen die hen op seksueel gebied worden opgelegd door seksueel autonoom te worden.

Seksuele autonomie

Vrouwen zijn prima in staat hun seksualiteit naar eigen inzicht en verlangens vorm te geven. Daarvoor moet je je eigen seksuele waarheid vinden. Dit kan door bekend en vertrouwd te worden met je eigen seksualiteit, je seksuele opwinding en verlangens te ontdekken, en hiervoor kunnen en durven uitkomen, je vrij te voelen bij (het genieten van) je lichaam, en je eigen seksuele genot niet als ondergeschikt of als afhankelijk van te zien, maar even belangrijk te maken als dat van wie dan ook. Dat is seksuele autonomie.

Concreet houdt dit in dat je weet hoe seksuele opwinding en seksueel verlangen voor jou werken, welke voorwaarden hierin voor jou essentieel zijn en hoe je deze kunt creëren. Ook is belangrijk dat je je lichaam in seksueel opzicht kent, dat je weet welke stimulatie je lekker vindt en dat je ervoor kunt zorgen dat die gebeurt. Dit alles maakt je een seksueel compleet en onafhankelijk mens, en is de weg naar seksuele autonomie.

Aan de slag

Seksuele autonomie draait in de eerste plaats om kunnen, mogen en durven genieten van en met je eigen lijf. Je kunt hier echter zo lang en zo veel over nadenken en praten als je wilt, de echte veranderingen komen door het doen. Essentiële eerste stappen hierin zijn je vrij voelen bij je eigen naaktheid en contact gaan maken met je seksuele opwinding.

Comfortabel naakt zijn

Comfortabel zijn met je hele naakte lichaam is een essentiële voorwaarde om van seks te kunnen genieten. Veel vrouwen zijn dit echter niet, en niet alleen in het bijzijn van hun partner, maar ook niet als ze alleen zijn. Dit is het gevolg van de grote aandacht, van jongs af aan, voor het lichaam van vrouwen. Meiden en vrouwen worden veelal beoordeeld op hun uiterlijk, en hun lichaam wordt vaak bekeken vanuit de male gaze die vrouwen objectificeert en hun lichamen seksualiseert.

Hierdoor gaan ze ook naar zichzelf kijken alsof hun lichaam een object is; alsof ze een lichaam hébben in plaats van dat ze een lichaam zíjn. De meeste schaamte en onzekerheid voelen vrouwen vaak bij hun borsten, billen, buik, en vulva, omdat deze vanuit de male gaze de meeste aandacht krijgen.

Naast schaamte en onzekerheid, heeft deze objectificatie tot gevolg dat meiden en vrouwen als het ware een toeschouwerspositie aannemen en naar zichzelf kijken. Ze kunnen daardoor niet goed voelen – want gevoel zit ín het lichaam – laat staan genot ervaren.

Je op je gemak voelen bij je eigen naakt-zijn kun je verkrijgen door gewoonweg naakt te zijn in je eigen huis. De spanning die eromheen hangt verdwijnt dan vanzelf. Het gaat niet om hoe je eruit ziet, dus kijken in spiegels is niet nodig, en werkt juist averechts.

Daarnaast is een andere essentiële voorwaarde dat je vrij bent in het aanraken van je gehele lichaam, op een niet-seksuele manier. Veel vrouwen hebben seksuele associaties bij het aanraken van hun borsten, vulva of vagina, of vinden dit juist vies. Waar het om gaat is deze associaties kwijt te raken, zodat je helemaal vrij bent met je eigen lijf. Vervolgens kun je er dan op je eigen manier van gaan genieten.

Seksuele opwinding

Seksuele opwinding is de toegangspoort tot seksueel genot. Vanuit seksuele opwinding worden je seksuele verlangens duidelijk. En uit je seksuele verlangens blijken ook je seksuele grenzen, want dat is simpelweg alles waar je niet naar verlangt. Maar veel meiden en vrouwen zijn zich hier allemaal niet van bewust, en ook weten ze niet hoe seksuele opwinding bij henzelf aanvoelt en werkt.
Een mooie oefening is daarom je eigen seksuele opwinding te gaan onderzoeken en verkennen.

Dit kan door potentieel seksuele prikkels op te zoeken, zoals iets lezen, fantaseren, kijken, luisteren. Het maakt niet uit wat, het gaat erom je bewust te zijn van wat er vervolgens in je lichaam, in je seksorganen en in je gevoel gebeurt. Het gaat hierbij alleen om de beleving, om het ervaren, het is niet de bedoeling er verder iets mee te doen. Zodat je vertrouwd wordt met en vrij in je eigen seksuele opwinding, en je bewust wordt van wat er zeker moet zijn als je van seks wilt genieten.

Vrijheid

Deze twee en andere oefeningen om vertrouwd te worden met je eigen seksualiteit en je er vrij bij te voelen beschrijf ik uitgebreid in mijn boek Wellust. Het doel hiervan is niet om uiteindelijk partnerseks te ‘kunnen hebben’, maar om een compleet en onafhankelijk mens te worden en – als je dat wilt – meer seksueel genot te beleven. Op welke manier dan ook.

Auteur

Dit gastartikel is geschreven door Elise van Alderen (1978), seksuoloog en arts, en auteur van Wellust – Waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van seksuele problemen bij vrouwen. Haar praktijk is gevestigd in een centrum voor vrouwenzorg, waar ze vrouwen uit heel Nederland op haar spreekuur krijgt. Tevens verkoopt ze 3D-clitorissen en begeleidt ze informatiebijeenkomsten over vrouwen en seksualiteit. Vanuit haar expertise in genderstereotyperingen heeft ze meegewerkt aan de ontwikkeling van de Pubergids en het lespakket Kriebels in je buik.

wellust

 

Haar missie: vrouwen helpen zich los te maken van de beperkingen die hen op seksueel gebied worden opgelegd, zodat ze hun seksualiteitsbeleving naar eigen inzicht en verlangen kunnen vormgeven, en daarmee de ruimte terugclaimen die hen toebehoort.

Wellust is een boek over vrijheid en genot, waarmee Elise wil bijdragen aan het creëren van een gelijkwaardige wereld. Elise doet dit door vrouwen op weg te helpen naar seksuele autonomie. Zij begeleidt vrouwen hierbij door ze de kennis te geven over hun eigen seksuele anatomie, te bevrijden van wijdverspreide belemmerende mythes over lust en vrouwelijke seksuele inferioriteit, te helpen los te komen van aangeleerde schaamte en onzekerheid over het eigen lichaam, en ze vertrouwd en vrij te laten worden bij hun eigen seksualiteit.

 

Emily Ratajkowski over seks op de eerste date

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️