Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 23 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Emily Ratajkowski over seks op de eerste date

Emily Ratajkowski is model, schreef een boek en acteert in films. Inmiddels heeft ze ook een eigen podcast, High Low With EmRata, waar wij fan van zijn. In de eerste aflevering vraagt ze zich af of seks op de eerste date oké is. Ze onthult dat ze momenteel veel dates heeft en gaat daarover in gesprek met haar beste – ook single – vriendin Barbara Knapp.

Dat het onderwerp het single model bezighoudt, merk je meteen. Ze is niet terughoudend over haar datingleven en heeft op basis daarvan verschillende theorieën over mannen gevormd. Zo deelt ze mannen op in drie categorieën:  baby’s, monsters en baby monsters.

Baby’s zijn mannen die op zoek zijn naar verzorging en bevestiging (ze willen gewiegd en gevoed worden). Monsters zijn mannen die totaal geen rekening met jou houden. Die zeggen “sorry dat je moeder is overleden, maar heb je zin om af te spreken.” Zo snel als ze komen, gaan ze ook weer weg. En dan heb je de ergste groep… de baby monsters. Ze hebben heel veel aandacht nodig, willen bevestiging en je moet ze verzorgen, maar als puntje bij paaltje komt moet je ze met rust laten en willen ze hun eigen gang gaan. “Baby monsters zijn sowieso de ergste” zegt Emily over mannen.

Seks op de eerste date

Nadat ze een boekje heeft opengedaan over mannen, klapt Emily Ratajkowski uit de school over seks op de eerste date. Of je wel of geen seks hebt op de eerste date is geheel afhankelijk van de dynamiek en man in kwestie.  “Doe wat je wilt doen. Je kent elkaar nog maar net. Het hangt zo van de dynamiek af. Als je jezelf niet kwetsbaar op wilt stellen, dan is dat een reden om niet voor seks te kiezen. Als je voelt of hoort dat hij een ‘ik wil scoren’-mentaliteit heeft (en een monster is), is dat ook een reden om niet te kiezen voor seks.”

Genderongelijkheid

Geen seks hebben omdat het niet hoort, omdat je anders als slet bestempeld wordt, is een van de slechtste redenen om het niet te doen. Slutshaming is nog steeds een ding en belemmert vrouwen in hun seksuele vrijheid. Want waarom zijn mannen een held als ze een vrouw in bed krijgen, en is het andersom not done? Nee. Het draait puur om jouw gevoel, wil je het of wil je het niet? Durf je je kwetsbaar op te stellen of niet? Maar ook: hoe deal je met de vaak toch heftigere gevoelens naderhand.

Afwijzing na seks

Want veel vrouwen ervaren afwijzing na een date met seks, heftiger dan afwijzing na een date zonder seks. Ook Emily Ratajkowski kampt met intensere gevoelens wanneer ze wél seks heeft op een date. Juist omdat ze zich dan kwetsbaar opstelt, komt het harder aan als iemand daarna niks meer van zich laat horen.

Zelfs als ze zelf ook de intentie heeft om het bij een one-night stand te houden, zijn de gevoelens naderhand heviger. Je denkt er meer over na. De date in kwestie blijft in jouw hoofd rondspoken, maar nog erger: je gaat aan jezelf twijfelen. Heb ik iets verkeerd gedaan?

Het antwoord is lastig

Uiteindelijk luidt de conclusie van Ratajkowski en Knapp dan ook: “luister naar je gevoel. Doe wat jij wil doen. Al is het verdomde moeilijk om vooraf al te weten wat dat is.  Wat ze nog wel meegeven is dat we moeten stoppen met erom geven of iemand je leuk vindt of niet. Waarom zouden we ons anders over onszelf voelen als een man je afwijst?

Aan het daten? Dit zijn de 8 gezonde dating trends van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️