Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 23 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit wil je weten over de psoas: de spier van de ziel

Ieder lichaam heeft enorm veel spieren, de een heeft meer impact dan de andere spier. Diep in je lichaam ligt de psoas, deze sterke spiergroep verbindt het boven- en onderlichaam, en wordt ook wel de spier van de ziel genoemd.

Je psoas is een spiergroep van drie belangrijke spieren die de lendenwervels met je bovenbeenspieren verbinden. Deze spieren zijn onmisbaar om soepel te bewegen, de heupen te bewegen en voorover te buigen. De psoas is tevens een tegenwicht voor de buikspieren.

Fysieke reactie Psoas spier

Wist je dat de psoas ook een spier(groep) is waar emoties worden opgeslagen? Van nature zijn we geneigd om spieren aan te spannen als er ‘gevaar dreigt’. Ook al dreigt er niet meer zoveel gevaar vanuit de natuur, dagelijks krijgen we te maken met situaties die ons zenuwstelsel triggeren. Denk aan stress om deadlines te halen, relatieproblemen, negatieve kritiek incasseren of een gevaarlijke situatie in het verkeer. Iedereen komt bij dit soort situaties in de fight or flight modus, ook al is het een beetje.

De reactie van het lichaam volgt automatisch met een verhoogde hartslag, grotere pupillen en meer spierspanning. Met name de psoas spier neemt deze prikkels waar en spant zich aan. Klaar om weg te rennen of om jezelf klein te maken. Het lichaam is paraat en alert, alleen verdwijnt de spanning niet omdat je in het leven niet echt wegrent of ineenduikt als iemand een relatie verbreekt of een gemene opmerking maakt. De chronische, laaggradige stress die het autonome zenuwstelsel activeert is blijvend en zorgt voor een constante staat van paraatheid in het lichaam.

Fysiek merk je dit aan pijn in de onderrug, liezen en heupen. Daarnaast ga je oppervlakkig en hoger in de borst ademhalen.

Spier van de ziel

De fysieke reactie die loskomt bij emoties, is voelbaar in de psoas. Vaak zien we dan ook bij een massage van deze spiergroep dat de emoties loskomen. Deze houd je vast, diep in de buik. Ruimte creëren rondom de psoas, helpt je om emoties los te laten. Opgekropte emoties zorgen voor constante spanningen en chronische stress. Geef de psoas daarom extra ruimte door een massage, met stretches of diverse yogahoudingen.

Hoe ontlast je je psoas

Om de psoas te ontlasten, zijn er verschillende mogelijkheden. Op emotioneel vlak is het belangrijk om emoties te uiten en deze niet op te kroppen. Dit doe je door over je gevoelens te praten, met een vriend of een professional. Ook is het belangrijk om trauma’s uit het verleden een plek te geven. Of je nu bent gepest of altijd het gevoel had dat je er niet mocht zijn. Onverwerkte emoties blijven in de psoas plakken waardoor je letterlijk en figuurlijk minder lekker in je vel zit.

Fysiek gezien zijn er verschillende yogahoudingen die goed zijn om ruimte te creëren. Bewust ademhalen helpt je om te ontspannen, dit is niet alleen voor de psoas maar voor je gehele welzijn belangrijk. Net als bewegen… en hiermee bedoelen we niet intensief sporten. Een wandeling doet al wonderen! Zeker als je de hele dag op een stoel zit te werken. Het lichaam heeft beweging nodig om alles te laten stromen.

 

Ademhalingsexpert vertelt: ‘Als je ervaart hoeveel kracht er in jouw ademhaling zit, dan heb je goud in handen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️