Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich zorgen gaan maken over klimaatverandering?

Het milieu en klimaat zijn erg belangrijk. Er is daarom een nieuwe studie die onderzoek heeft gedaan naar de mening van Europeanen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je mensen hun steun krijgt tegen klimaatverandering?

Red de planeet!

Klimaatverandering

Het klimaat is aan het veranderen en niet op een positieve manier. Hoewel de effecten hiervan duidelijk te zien zijn, wordt het door de meeste mensen nog niet gezien als een urgent probleem. Dat is het echter wel. Hier is alle steun voor nodig, ook die van de bevolking.

Klimaatverandering heeft verschillende oorzaken. Klimaatakkoord vertelt dat dit te maken heeft met de activiteit van de zon, toename van broeikasgassen in de lucht en vulkaanuitbarstingen. Sinds 1880 is de aarde opgewarmd met 0,85°C. Dit heeft ervoor gezorgd dat de temperatuur 1,5°C is gestegen. Wat weer grote gevolgen heeft voor de mens- en leefomgeving.

Motivatie bij de bevolking

Hoe zorgen we voor meer klimaatmotivatie bij de bevolking? Global Environmental Change publiceerde een studie waarin Jonas Peisker onderzoek deed naar hoe sociaal economische, geografisch en meteorologische omstandigheden de milieuvoorkeuren vormt. Aan de hand van een enquête en metingen keek Peisker naar de bezorgdheid over het milieu.

Uit dit onderzoek bleek dat verbondenheid een belangrijke factor is. Gelijke verdeling van inkomen had een positief effect op hoe belangrijk ze de milieukwesties vinden. Regio’s met broeikasgasintensieve industrieën daarentegen, maakte zich minder zorgen. De reden hiervoor is door het mogelijke effect van het beleid op economisch concurrentievermogen. Eén van de manieren om klimaatactie te ondersteunen is door de voordelen van het beleid te benadrukken.

Wat kan je doen tegen klimaatverandering?

Als je per huishouden kijkt naar hoeveel CO2 het uitstoot, komt dit op een totaal van 8 ton. Dit is zowel thuis als met reizen, maar dat is niet alles. Boven de 8 ton komt ook nog eens 12,5 ton aan indirecte CO2 uitstoot. Denk hierbij aan de productie van ons eten of de spullen die we dagelijks gebruiken. Het is daarom in te delen in vier categorieën: wonen, reizen, eten en spullen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een handje mee te helpen. We hebben er vijf op een rijtje gezet:

1. Openbaar vervoer

Reis je veel met de auto? Vervang de auto voor het openbare vervoer of nog beter; ga op de fiets wanneer dit mogelijk is. Kan je echt geen afscheid nemen van je auto, ga dan voor een elektrische.

2. Beperk vliegreizen

Ben je al je vakantie voor dit jaar aan het plannen? Probeer vliegvakanties te vermijden, vooral als je vaker buiten Nederland op vakantie gaat. Ga voor de verandering voor vakanties binnen Europa met de trein, bus of auto.

3. Duurzamer eten

De nummer één oorzaak van natuurverlies is ons voedselsysteem. De reden hiervoor is de hoeveelheid land die nodig is om vee te houden. De mensen en de planeet blijven gezond wanneer we vaker kiezen voor plantaardige opties en maximaal een à twee keer vlees of vis te eten. Geef daarnaast voorkeur aan verse en lokale producten. Kies voor producten die van een duurzame vorm van landbouw komen en eet gevarieerd.

4. Isoleer en bespaar

Door je huis goed te isoleren, help je de planeet en bespaar je ook nog eens geld. Heb je kieren en naden bij je ramen en deuren, door dit op te lossen met een isolatiestrip wordt de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer en kan je de verwarming een stuk lager zetten.

5. Koop tweedehands producten en recycle

Probeer je kleding en producten zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Ga op zoek naar pre-loved kleding in de dichtsbijzijnde vintage winkel. Op zoek naar nieuwe meubels voor in huis?  Ook deze kan je zeker tweedehands vinden. Draag je kleding niet meer of is de stof kapot? Gooi het niet weg, maar ga dit recyclen. Hierdoor kan je alles een tweede leven geven.

Wacht niet op het laatste moment en help mee om klimaatverandering tegen te gaan.

https://www.bedrock.nl/duurzaam-warenhuis-tomo/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️