Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 29 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

De 8 groene vlaggen waaraan je een goede relatie herkent

In de liefde hebben we het maar al te vaak over rode vlaggen. De dealbreakers voor een relatie en de lijst lijkt haast eindeloos. Van te aanhankelijk zijn tot narcistische trekjes hebben; geen goed teken als je een liefdevolle relatie wilt hebben. Maar hoe zit het eigenlijk met de groene vlaggen in een relatie? Hoog tijd om de kenmerken van een gezonde relatie eens op een rijtje te zetten.

Groene vlaggen in een relatie zijn als een positieve indicator voor een gezonde connectie en een veilige basis in een relatie. Benieuwd hoe je deze herkent? De Amerikaanse psycholoog en professor psychologie aan de Edward’s University, Kelly Green, vertelt aan welke acht signalen je een gezond datepatroon én veilige relatie herkent.

Rode vlaggen in de spotlight

Hoewel het fijn is om te weten of je met een goedzak en een veilige basis van een relatie dealt, zijn we op de één of andere manier erg gefocust op negatieve  signalen die ons juist níet veilig laten voelen. Als vanzelf gaan we op zoek naar de rode vlaggen in een relatie en tekenen dat iets misschien niet goed zit.

Dat is niet zo gek, want als mens overleefden we het vroeger niet als we alleen maar focus hadden voor de positieve dingen in ons leven, zoals een mooi beekje of een bloemenveld. Onthielden we echter waar het gevaar lag en waar we een sabeltandtijger voor het laatst zagen, dan vergrootten we daarmee onze kans op overleven significant.

Hoewel het herkennen van een ongezond patroon in een relatie natuurlijk hartstikke behulpzaam is, hoeven we ons inmiddels gelukkig niet druk meer te maken om sabeltandtijgers en wordt het hoog tijd om ook de groene vlaggen in een relatie of tijdens het daten in het zonnetje te zetten.

Groene vlaggen in een relatie herkennen

Interessant genoeg is de lijst aan groene vlaggen die je kunt herkennen in een relatie, een stuk korter dan de rode vlaggen. Jezelf beschermen van een toxische relatie is fijn, maar als je niet óók op de groene vlaggen let, zou je zomaar iets heel moois kunnen mislopen.

Dit zijn groene vlaggen in een relatie:

1. De ander respecteert je grenzen

Grenzen die jij voor jezelf duidelijk maakt in relaties, zijn er niet alleen om ervoor te zorgen dat jij je veilig en comfortabel voelt, maar ook om respect te vragen van anderen. Daarom is het een rode vlag als je partner over je grenzen gaat.

Aan de andere kant: als iemand respectvol met jouw grenzen omgaat en nieuwsgierig is naar jouw grenzen en behoeften, heb je een groene vlag te pakken. Dan wordt jouw grens eerder als een waardering gezien van jou als persoon en wordt dat met een open minded blik geaccepteerd. Het kunnen kleine dingen zijn als vertellen aan je partner dat je liever alleen hardloopt omdat het jouw me-time moment is. In plaats van jou dan schuldig te laten voelen omdat de ander wél graag samen hardloopt, vraagt jouw partner eerder naar je gevoelens. Het is een belangrijk kenmerk om je gesteund en veilig te kunnen voelen in een relatie.

2. Gevoelens kunnen uiten

Cliché maar waar: communicatie is key in een relatie. Kan je op een veilige en gezonde manier met je partner communiceren waarbij jullie je beiden gehoord en gezien voelen, dan is dat een heuse groene vlag. Geen blaming van anderen dus, maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag

3. Zorgen voor teamgevoel

Hoewel je twee individuen bent, ben je in een relatie ook een team. Wanneer de ander jou het gevoel geeft dat je samen één team bent, is dat een goed teken in de relatie. “Je werkt samen, steunt elkaar en maakt gelijkwaardig beslissingen.”

4. Ruimte geven om jezelf te zijn

Hoe verliefd je ook bent, enkel samen zijn is niet gezond. Een partner die jou tijd voor jezelf gunt zodat je de dingen blijft doen die jou goed laten voelen, is dus een groene vlag!

5. Gezonde relatie met anderen

Heeft je partner een goede relatie met vrienden, familie en een ex-partner, dan is dat vaak een goed teken voor een veilige relatie. Bovendien is het fijn als je partner een leven buiten jou om heeft.

6. Doen wat hij/zij zegt

In de liefde beloven we elkaar van alles, maar wanneer jouw lover zich aan zijn/haar woord houdt en ook echt doet wat ‘ie zegt, dan stuit je op een groene vlag.

7. Betrouwbaar

Natuurlijk is het belangrijk om je aan je woord te houden om veiligheid te kunnen ervaren, maar betrouwbaar zijn is minstens zo belangrijk voor een gezonde relatie. Is je partner consistent in deze acties? Hoef je je geen zorgen maken of hij/zij wel echt thuis komt of jullie afspraak nakomt? Again: weer een groene vlag!

8. Je voelt je goed over jezelf bij de ander

Hoe verstrengeld we ook kunnen zijn in een relatie, als jij je jezelf goed en gezien kunt voelen bij een ander omdat de ander jou ziet staan voor wie je bent, is dat een goed teken in een relatie. Je hoeft je zelfvertrouwen niet af te laten hangen van je partner, maar het werkt als een natuurlijke boost in zelfvertrouwen als je wordt gezien door een ander.

Nu je weet waaraan je groene vlaggen in een relatie herkent, kan je ze mooi óók naast jezelf leggen. Ben jíj een groene vlag in een relatie?

Slow dating is dé manier om een waardevolle relatie op te bouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️