Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 1 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Wat je wil horen als je op het punt staat om je droom op te geven

Soms lijkt het alsof alle succesvolle mensen gewoon geluk gehad hebben. Toch hebben zij ook veel tegenslagen gehad én vaak meer dan jij op dit moment denkt. Dit is waarom je je droom niet wilt opgeven, ook als je al heel veel fouten gemaakt hebt.

Terwijl jij maar je best blijft doen om te gaan voor datgene waarvan je diep van binnen voelt dat je het graag wil, lijkt het je elke keer niet te lukken of je verliest je motivatie of inspiratie. Toch blijft de droom in je hoofd zitten en blijf je erover mijmeren hoe het zal zijn als het je écht zou lukken.

Blijf je maar fouten maken? Dit is waarom je je droom niet hoeft op te geven

De succesvolle youtuber Life Of Riza heeft nu meer dan 500.000 abonnees op haar platform. Ze deelt haar struggles die ze ervaarde bij het najagen van haar grote droom: een bekende youtuber worden.

Oók zij heeft in de situatie gezeten waar jij waarschijnlijk nu in zit: een droom hebben, maar niet goed weten hoe je die moet bereiken en welke stappen je daar eigenlijk voor moet nemen. Het is haar gelukt om er toch te komen én jij kan dat ook. In dit artikel leggen we uit waarom je je droom nooit moet opgeven, óók als je al heel veel fouten gemaakt hebt.

Niet weten waar je mee bezig bent? Dat hoort erbij

Het kan geruststelling geven om te weten dat die ene succesvolle zakenman waar je tegenop kijkt en die bekende zangeres, óók in een periode gezeten hebben waarin ze eigenlijk nog niet wisten waar ze echt mee bezig waren.

Riza vertelt dat ze wel meer dan vijftig keer de neiging heeft gehad om te stoppen, maar dat video’s maken eigenlijk het enige ding was dat ze écht graag wilde doen. “Ik denk dat ik wel meer dan vijftig video’s heb gemaakt voordat er echt iets redelijks uitkwam.”, vertelt ze. “Ik heb veel verschillende filmpjes gemaakt, maar ik was eigenlijk gewoon aan het uitvinden wat echt mijn ding was.”

Er kan dus veel tijd overheen gaan voordat je echt je draai vindt. “Elke keer koos ik een onderwerp waar ik gepassioneerd over was en probeerde ik de beste video te maken. Ik deed alsof elke video de grote klapper zou zijn, maar dat was het elke keer niet”, vertelt Riza. Toch bleef ze doorgaan en viel op het gegeven moment het kwartje: haar video’s werden ineens wél bekeken en ze begon als youtuber te groeien.

Wat ervoor zorgt dat je er wél gaat komen

Riza wilt ons twee dingen meegeven die ervoor zorgen dat je wél je dromen waarmaakt. Het eerste is om iets te doen wat je oprecht graag wil doen en niet iets wat je eigenlijk niet leuk vindt. Het tweede dat ze wil delen, is om voorbereid te zijn op de kans die je gaat krijgen. Toen eindelijk haar eerste video doorbrak, had ze al veel video’s in haar concepten staan om te posten na die ene succesvideo. Voorbereiding gaat dan ook hand in hand met kansen.

Volgens Riza is je dromen najagen niet een liniair proces. “Het is een lange periode waarin je werkt zonder dat je daar iets voor terugkrijgt en dan gebeurt alles ineens in één keer. Ik begreep dat niet totdat het bij mij gebeurde.”

Kijk naar wat je écht leuk vindt en naar wat je nog mist tijdens het proces van je dromen waarmaken. “Hoe eerder je jezelf kan zijn, hoe eerder de mensen die naar jou op zoek zijn jou zullen vinden”, vertelt ze.

Bang om fouten te maken? Zó overwin je faalangst

Wat wij kunnen leren van Riza: falen is niet erg, maar juist nodig om te ontdekken wat écht bij jou past en wat werkt in jouw leven om je dromen te bereiken. Toch zijn veel mensen bang om fouten te maken. Deze faalangst kan het behalen van je dromen juist in de weg zitten.

Faalangst zorgt voor uitstelgedrag en dat je uitdagingen uit de weg gaat. Ook heeft het een negatief effect op je zelfvertrouwen. Door te onderkennen dat je hier last van hebt, kan je stappen zetten om deze angst te overwinnen.

Angsten onder ogen zien

Het najagen van je dromen kan spannend zijn en soms ook eng. Wat als het mij niet lukt? Wat zullen andere mensen wel niet van mij vinden? Voor je het weet zit je vast in allerlei ‘wat als’ gedachten en betrap je jezelf weer op de bank met een film terwijl je ook druk bezig kon zijn met je toekomstplannen.

Verander je mindset wat betreft fouten maken om minder last te hebben van faalangst. Zie het maken van fouten als een manier om te leren en groeien en niet als iets negatiefs. Kleine doelen stellen en die behalen, helpt je ook om meer vertrouwen in jezelf te krijgen: als jij een doel voor jezelf opstelt en dit doel haalt, geeft dat aan dat je echt doet wat je doet. Dat zorgt voor zelfvertrouwen (zie je wel, ik kan het wél). Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf, maar werk aan je doel met kleinere stappen.

Als jij op het punt stond om je droom op te geven, onthoudt dan dat het een lang proces is van vallen en opstaan. Omarm het idee dat fouten maken er ook bij hoort. Dat zorgt ervoor dat je minder angst hebt en er gewoon echt voor gaat!

Heb je snel zelfmedelijden? Dit is waarom je daar nú mee wil stoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️