Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Hulpmiddelen noodzakelijk voor ouderen om veilig thuis te blijven wonen

De veiligheid van ouderen staat onder druk: steeds meer mensen blijven op latere leeftijd langer zelfstandig thuiswonen en dat zorgt soms voor problematische woonomstandigheden. Hulpmiddelen zijn daarom van groot belang.

Dementieklachten en verminderde mobiliteit maken het onder andere voor ouderen lastig om thuis te blijven wonen. Toch wordt dit van hen verwacht in deze tijd waar we te maken hebben met vergrijzing en personeelstekort in de zorg. Hulpmiddelen kunnen voor hen het verschil maken.

Hulpmiddelen zorgen ervoor dat ouderen langer veilig thuis kunnen wonen

Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen dat in een problematische woonsituatie leeft naar verwachting toe. Bij het zelfstandig thuis blijven wonen zorgt zowel de fysieke als mentale gezondheid die achteruitgaat voor obstakels. Mensen kunnen bijvoorbeeld de trap niet meer op of vergeten boodschappen te halen.

Hulpmiddelen zijn daarom erg belangrijk. “Vanuit mijn functie als ergotherapeut kom ik vaak bij ouderen thuis en dan zie ik dat er wel echt ondersteuning nodig is. Helaas is dat genoodzaakt, maar hulpmiddelen kunnen wel zeker de zelfstandigheid vergroten”, zegt Renee van Leeuwen. Als ergotherapeut zorgt ze ervoor dat het huis van mensen aangepast wordt zodat ze er zelfstandig kunnen blijven wonen.

Veiligheid van ouderen neemt af: hulpmiddelen écht nodig

Op latere leeftijd worden mensen minder mobiel en als zij langer thuis blijven wonen, komen daar de nodige gevaren bij kijken. Eén op de drie oudere valt jaarlijks tenminste één keer. Dat geeft het kenniscentrum letselpreventie aan. De meeste van deze valongevallen vinden plaats in en om het huis. Veel 75-plussers krijgen ook één of meer chronische aandoeningen, namelijk 95 procent. Dat komt naar voren uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Dat maakt het ook lastiger om thuis te blijven wonen.

Als ouderen dus genoodzaakt zijn om langer thuis te wonen, hebben zij wel behoefte aan een fijne en veilige woonsituatie. Daarbij spelen hulpmiddelen een grote rol. Het grootste deel van de huishoudens is geschikt of valt geschikt te maken om in te blijven wonen als mensen een fysieke beperking krijgen, namelijk 88 procent. Dat komt naar voren uit ABF research.

Dementie zorgt voor minder veiligheid: angst en pijn onder ouderen

Fysieke gezondheid is alleen niet het enige wat een rol speelt bij de veiligheid van ouderen, mentale gezondheid levert daar ook een bijdrage aan. Op latere leeftijd krijgen mensen te maken met vergeetachtigheid en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Als mensen langer thuis blijven wonen, is hier minder toezicht op. “Ik zie vooral de pijn die er is om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Dat brengt trieste gebeurtenissen met zich mee”, vertelt Renee in het onderstaande fragment. In deze video* licht ze het belang van hulpmiddelen in verband met dementieklachten toe.

De angst om iets te vergeten en daardoor in een onveilige situatie te belanden, kan er voor zorgen dat ouderen niet meer durven om iets leuks te doen of om naar buiten te gaan. Vergeetachtigheid zorgt dus ook voor isolatie. Dat is een gevolg van verminderde veiligheid die we ook niet mogen vergeten. “Het doet pijn om cliënten zo te zien”, aldus Renee.

Hulpmiddelen die de veiligheid van ouderen vergroten

Een hulpmiddel voor ouderen met dementie dat onrust kan verlichten, is het COM-BORD van StemCom. Dit bord bestaat uit twee vakken waar je een vraag in kan schuiven. Onder de vraag zit een grote knop waar de gebruiker op kan drukken als hij of zij graag antwoord wil op de vraag. De vragen kunnen bijvoorbeeld zijn welke dag het vandaag is, wat je mee hoort te nemen als je uit huis gaat of wanneer en welke boodschappen je hoort te doen. Op deze manier biedt het COM-BORD voor mensen met herhaalvragen steun, houvast en bevestiging.

Verder neemt de mobiliteit van ouderen ook af. Het is belangrijk dat de woning daardoor veilig is en fysiek toegankelijk. Daarvoor kan je hulpmiddelen inzetten die bijvoorbeeld de kans op vallen verminderen. Een wandbeugel, toiletverhoger of seniorenbed zijn hulpmiddelen die kunnen helpen.

*De muziek uit de video komt van Pixabay.

Beweeg jij veel? Dan heb je minder kans op dementie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️