Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Beweeg jij veel? Dan heb je minder kans op dementie

Dementie: misschien denk je bij het lezen van dit woord wel ‘daar hoef ik toch nog helemaal niet aan te denken?’ Hoewel we daar inderdaad liever nog niet mee bezig zijn, is de realiteit dat een op de vijf mensen dementie krijgt. Gelukkig kan je de kans op dementie (deels) voorkomen.

En wel door je hersenen actief te houden, kopte NRC afgelopen zomer.

Dementie voorkomen

In Nederland hebben naar schatting 290.000 last van mensen dementie. Zo’n 15.000 daarvan zijn echter mensen jonger dan 65 jaar. Dementie is eigenlijk de naam voor een combinatie van symptomen wanneer de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)

Je kunt daardoor dingen sneller vergeten, taalproblemen krijgen (en niet meer op woorden kunnen komen) en ander gedrag gaan vertonen.

Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor wel meer dan vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

De oorzaak van dementie

De oorzaak van dementie ligt vaak bij hersenziekten die de hersencellen beschadigen. De hersenen kunnen dan simpelweg niet meer optimaal functioneren. Hoewel ouderdom de grootste oorzaak is van dementie, zijn er óók een aantal andere triggers voor de hersenziekte:

  • lage mentale activiteit
  • roken
  • weinig bewegen
  • depressie
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • suikerziekte

Dementie voorkomen

Omdat de mogelijke oorzaken en triggers voor dementie duidelijk zijn, is het ook mogelijk om dementie zoveel mogelijk te voorkomen. Invloed op je leeftijd heb je natuurlijk niet, maar wel op je leefstijl.

Wetenschappers denken zelfs dat maar liefst dertig procent van de gevallen van dementie voorkomen zouden kunnen worden, als we gezonder leven.

Bewegen en dementie

Allerlei wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat wie voldoende beweegt een minder grote kans heeft op het krijgen van dementie. Waarom?

Door te sporten en te bewegen, wordt de doorbloeding van de hersenen gestimuleerd, net zoals de productie van nieuwe zenuwverbindingen.

Zo’n vijf keer per week tenminste een half uur bewegen, zou al heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Zolang je ademhaling maar iets omhoog gaat. Echt buitenadem raken is niet eens nodig!

Denk aan wandelen, fietsen of lekker in de tuin bezig zijn. Allemaal activiteiten die je vrij gemakkelijk doet, zonder er abonnementen voor te hoeven afsluiten of veel tijd voor vrij te moeten maken.

Kortom: meer bewegen

Misschien fiets je al elke dag naar je werk en wandel je ‘s avonds steevast door je buurt. Als dat het geval is: goed bezig en ga zo door!

Vind je het echter nog lastig om bewegen een vast onderdeel te maken van je dagelijkse routine? Kijk dan of het je makkelijker maakt om een wandelbuddy te vinden, tijdens de pauze een rondje te lopen of misschien aan te sluiten bij een vereniging.

Sporten is namelijk voor ontzettend veel lichamelijke én geestelijke processen bevorderend. Het vermindert stress én zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen.

En zeg nou zelf: wie wil dat nu niet?

Ineens alles vergeten? Dit gebeurt er in je hersenen tijdens een black-out

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️