Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 17 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Voorkom teleurstelling in de liefde en maak van de 4e date een dag-date

Jullie hebben al samen een drankje gedaan en licht tipsy met elkaar geflirt, een romantisch etentje in een knus restaurant was een succes en ook ‘Netflix en chill’ bij elkaar thuis smaakte naar meer. Oftewel de lichten staan op groen! Tijd voor een volgende date. Trust us on this one: maak er een overdag-date van! Waarom? Dit zijn 3 redenen waarom jullie vierde date een dag-date moet worden.

Een overdag-date kan spannend zijn, maar hoe leuk is het om je nieuwe date te leren kennen tijdens een bezoek aan een museum, wandeling door het park, borrel in een café en misschien nog wel meer?

Hoe leuk is het zonder alcohol en kaarslicht?

Jullie hebben elkaar al meerdere keren gezien, maar toen was er waarschijnlijk ook alcohol in het spel. Een dag-date is de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen in het nietsverhullende zonlicht en zonder alcohol. Zo kom je erachter of jullie ook makkelijk praten zonder een drankje op en of hij of zij bereid is om een hele dag in het weekend met jou door te brengen.

Aan het daten? Dit is jouw ideale partner volgens de sterren

Dat laatste zegt ook veel, want in de druk-druk-druk-maatschappij van tegenwoordig heeft iedereen zijn weekenden volgepland met sportlessen, afspraken met vrienden, verjaardagen of weekendjes weg. Is je date bereid plannen te schrappen en een hele, heilige weekenddag met jou door te brengen? Dan is dat een goed teken.

Wat verstaan we onder een overdag-date?

Nog even voor de zekerheid: een dag-date is dus een date die overdag plaatsvindt (duh) en bestaat uit meerdere opeenvolgende activiteiten. En het liefst heeft de overdag-date geen eindtijd, zodat jullie spontaan kunnen beslissen of de date vervolg krijgt in de avond.

Waarom de vierde date een dag-date moet zijn

Na drie dates weet je of er seksuele aantrekkingskracht is tussen jullie en heb je tijd gehad om indruk te maken met je verschijning. Als dit goed zit is het belangrijk om te achterhalen of jullie een emotionele klik en gemeenschappelijke interesses hebben. Dit is namelijk een belangrijke voorwaarde voor een lange termijn relatie, vertelt relatietherapeut Adrienne Michelle op Cosmopolitan.

Natuurliefhebber? 8 x date-inspiratie voor romantiek in de buitenlucht

Dit kun je goed achterhalen tijdens een dag-date. Ook is het nog vroeg genoeg om red flags te signaleren en eventueel te laten weten dat je toch niet helemaal de klik voelt, aldus Michelle.

Voordelen van een overdag-date

Date je niet vaak overdag? Tijd om daar verandering in te brengen!

1. De nadruk ligt minder op sex

Hoewel fysieke aantrekkingskracht natuurlijk heel belangrijk is, wordt het op de vierde date ook tijd om verder te kijken dan dat. Bij een dag-date ligt de nadruk minder op seks of zoenen, terwijl dit tijdens een avond-date waarschijnlijk meer het geval is.

Als jullie seksuele aantrekkingskracht heel sterk is kun je natuurlijk gewoon seks hebben aan het einde van jullie dag-date (als jullie dat allebei willen). Maar daar gaat eerst een aantal uren bonding, plezier hebben en elkaar beter leren kennen aan vooraf. En vooral plezier hebben is een hele belangrijke voorwaarde om een relatie succesvol te laten slagen, volgens Michelle.

2. Je kunt meer van elkaars persoonlijkheid leren kennen

Tijdens een avond-date zijn de mogelijkheden beperkt en kom je vaak uit op uiteten gaan, een filmpje pakken of drankje doen. Terwijl overdag zijn de mogelijkheden eindeloos: je kunt iets actiefs doen, een tentoonstelling bezoeken, de natuur ingaan voor een lange hike of een escape room of ander spel doen. Zo leren jullie elkaar en elkaars interesses steeds beter kennen.

3.  Je leert hoe jullie met tegenslagen en meningsverschillen omgaan

Tijdens een dag-date is de kans groot dat er even iets misgaat of tegenvalt. Misschien moeten jullie lang in de rij staan bij het museum, raken jullie de weg kwijt tijdens een boswandeling of word je bijna aangereden als je de weg oversteekt.

Dé ultieme gids voor daten als HSP’er (hooggevoeligen)

Perfect moment om te kijken hoe je date reageert op dit soort situaties. Heeft je date een kort lontje? Is zij of hij respectvol naar anderen? Laat je date het voorval zijn of haar humeur beïnvloeden? Zo kom je meteen een heleboel meer te weten over iemands karakter en communicatiestijl.

Dag-date plannen

Oké een dag-date it is! Maar hoe spreek je een overdag-date af? Tijdens het afspreken van de date is het belangrijk om duidelijk te zeggen dat het jou leuk lijkt om een hele dag samen door te brengen en of zij of hij daar ook voor in is.

Geef wat ideeën zoals samen lunchen, naar een farmers market, arcade game hal of museum en daarna nog wandelen door het park of bos. Zo begrijpt je date goed dat je dus meerdere activiteiten wilt doen en kan hier geen miscommunicatie over ontstaan. Happy day-dating!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️