Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 9 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Dé ultieme gids voor daten als HSP’er (hooggevoeligen)

Een HSP’er (Highly Sensitive Person) ervaart alles nét wat intenser dan niet een HSP’er. Het is daarom gemakkelijk om snel gehecht te raken aan de verkeerde persoon. Je weet wel, degene die je een tijdje ghost en dan weer opduikt en je valse hoop geeft om daarna weer te verdwijnen. Of degene die je uitput en je complete tegenpool is. Om dat in het vervolg te voorkomen hebben we de ultieme dating voor hooggevoeligen gids gemaakt.

Het is ook fijn om deze tips bij de hand te houden omdat HSP’ers geneigd zijn narcisten aan te trekken. Zo leer je de red flags op tijd herkennen en vind je op een veilige manier de ware.

Dating voor hooggevoeligen

Met deze tips wordt dating voor hooggevoeligen ook hartstikke leuk.

1. Steeds een stapje dichterbij

Als HSP’er kan het gevoel dat je nooit meer iemand zal vinden je zomaar overvallen. Daarom blijf je hangen bij de verkeerde. Maar onthoud: there are plenty of fish in the sea. Ook voor jou.

Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan

Misschien moet je er even een drempel voor over, maar online daten kan je dat inzicht geven. Het is een makkelijke manier om mensen te ontmoeten. En als je geduld hebt, dan komt the one vanzelf voorbij. Zolang je maar gelooft dat met elke persoon die je date, een stapje dichterbij hem/haar/hen komt.

2. Maak het niet te ingewikkeld

Een relatie die meant to be is, zal heel gemakkelijk gaan. Het is de juiste timing voor jullie allebei. Jullie zijn allebei open naar elkaar. En er zullen geen overgebleven gevoelens voor een ex of angst voor verbinding in de weg staan. Ook hoef je jezelf niet te veranderen en ben je precies goed zoals je bent. En onthoud dat wanneer het toch niet helemaal lekker loopt, het gewoon niet de juiste persoon en het juiste moment is.

3. Relax tijdens de eerste date

HSP’s willen hartverscheurende liefde die wordt beschreven in een Rumi-gedicht. Maar dat idee legt wel heel veel druk op een eerste date. Probeer dat idee een beetje te laten gaan en onthoud dat het doel van een eerste date is om te beslissen of je een tweede date wilt. Niet meer en niet minder.

Geniet er dus vooral een beetje van en kijk hoe je je voelt in de buurt van die persoon. Voor een HSP’er is dat misschien wel het allerbelangrijkste.

4. Loop niet te hard van stapel

Als je iemand ontmoet die je leuk vindt, is het voor een HSP’er normaal dat vrij snel een relatie wilt aangaan. Maar als je te snel gaat, is de kans groter dat je rode vlaggen mist en gehecht raakt aan de verkeerde persoon. Of erger nog, om in een fysiek of emotioneel gewelddadige relatie terecht te komen.

Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)

Probeer dus wat ruimte te houden en elkaar niet elke dag te zien. Je hebt dan de ruimte om te luisteren naar je gevoelens en daar wat mee te doen.

5. Doe een post-date analyse

Het helpt ook om na een date wat dingen op te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld je gevoelens op en wat belangrijk details over de ander. Denk bijvoorbeeld aan wat op dit moment belangrijk voor ze is in het leven? En waar staan ze op dit moment?

Zegt iemand bijvoorbeeld dat hij/zij/hen druk is met werk, dan laat dat zien dat dat momenteel voorrang geeft. Zegt iemand juist klaar te zijn om te gaan settelen dan betekent dat, dat een relatie hoge prioriteit heeft.

Zo zie je de red flags niet snel over het hoofd. Al helemaal wanneer iemand gemengde signalen geeft. Je dagboekje vertelt je hoe het echt zit.

6. Pas op voor drama-binding en trauma-binding

Word je door je date geghost en maakt dat juist dat je de ander nog aantrekkelijker vindt? Dan is dat drama-binding. Word je als het ware de therapeut van de ander? Dan noemen we dat trauma-binding.

Vooral dat laatste is een rol waar je snel in vervalt als HSP. Je zit vol wijsheden en bent een goede luisteraar, daardoor is het gemakkelijk om een ​​emotionele verzorger te worden en dat aan te zien voor liefde. Merk je dat dat bij jou aan de hand is? Dan is het echt een red flag.

Bij echte liefde ben je gelijk aan elkaar. Én, je zou jezelf niet moeten hoeven opofferen om bij iemand te zijn. Want therapeut spelen gaat vaak ten koste van jezelf.

7. Een vertrouwd gevoel

Soms word je aangetrokken door mensen die lijken op mensen waar je een sterke band mee hebt. Maar dat zijn niet per se mensen die je een vertrouwd gevoel geven – denk bijvoorbeeld aan ouders waar je een minder goede band mee hebt. Onderzoek daarom eens bij welke mensen je dat gevoel wel hebt en wat de karaktereigenschappen van deze mensen zijn.

4 makkelijke manieren om jezelf te beschermen als HSP

Als je dat een beetje helder hebt, weet je ook welke karaktereigenschappen je zoekt in een partner. En zo weet je ook met welke mensen het beter is niet te daten.

8. Je eigen gevoel eerst

HSP’s zien gemakkelijk het goede in mensen en stellen het geluk van anderen boven dat van henzelf. Maar als je aan het daten bent, is het super belangrijk om ook te weten of jij de ander écht leuk vindt.

Blijf daarom tijdens een date dichtbij je eigen gevoel. En blijf ook vooral jezelf. Als je jezelf verandert om bij de ander te zijn, zul je na verloop van tijd jezelf verliezen in de relatie.

9. Wees lief voor jezelf

Wanneer je na een tijdje daten toch niet verder gaat met iemand, kunnen er al snel gedachten opkomen dat je niet goed genoeg bent en dat niemand je ziet staan. Daardoor raak je in een neerwaartse spiraal. Maar met lieve gedachten over jezelf, voel je je al gauw een stuk beter.

Denk bijvoorbeeld: “met elke persoon die ik date, leer ik iets nieuws over mezelf en wat ik nodig heb. Ik kom een ​​stap dichter bij het vinden van mijn persoon.” En houd vertrouwen in jezelf. Zelfs als het een heel leven duurt, kun je nog de waren tegenkomen als je er in blijft geloven.

10. Doe andere leuke dingen

Heel cliché, maar soms moet je het weer even horen. Als je een leuk leven lijdt, dan is er singel zijn helemaal niet zo erg. Lieve vrienden, leuke projecten en hobby’s en passies zorgen ervoor dat je heel gelukkig bent met je leven. En als je gelukkig bent, ben je ook nog eens aantrekkelijker voor anderen.

World Singles Day: waarom er helemaal niks mis is met single zijn

Dating voor hoogevoeligen betekent dus vooral alert zijn op red flags. Als dat goed gaat, wordt de liefde vinden een feestje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️