Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 1 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom beauty-experts massaal collageen nemen

Collageen staat bekend als de heilige graal om er jong uit te blijven zien. Collageen is een lijmvormig eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van het lichaam. Tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in crèmes of als supplement. Hoe zit het eigenlijk met dit goedje waar we massaal voor zwichten? Werkt het echt en welke vorm is het meest effectief?

Schoonheid komt van binnenuit en dat geldt ook voor collageen. Je lichaam maakt het namelijk zelf aan, maar vanaf je 25ste levensjaar neemt deze productie af. En dan zijn er tal van manieren om deze voorraad zelf aan te vullen. In eerste instantie wil je dat omdat collageen een belangrijke bouwsteen is voor een stralende en veerkrachtige huid. Mardien van Skin for Skin weet daar alles van. Ze produceert zelf collageen (van vis in Urk) en ik heb met eigen ogen gezien hoe dit gaat.

Wat is collageen?

“Er zijn wel 28 verschillende soorten collageen in het lichaam te vinden”, deelt Mardien tijdens ons gesprek. “Met name type 1 en 2 komen vaak voor. Type 1 collageen is voor 90 procent aanwezig in het lichaam. Het is dus eigenlijk te vinden in het hele lichaam en draagt onder andere bij aan stevige botten, gezonde gewrichten en pezen, kraakbeen, bloedvaten, tanden, huid, haren, nagels en de darmen. Daarom is het veel meer dan alleen een beauty-supplement. Je algehele gezondheid heeft er veel baat bij.

Wanneer het lichaam collageen niet meer zelf aanmaakt, is het mogelijk om het via andere vormen binnen te krijgen. Het is goed om te weten dat collageen wordt aangemaakt door dieren en mensen, maar helaas niet door planten. Een vegan variant bestaat dus niet.”

Er bestaat geen collageen-rijk dieet

Het zou natuurlijk mooi zijn als je het via een gezond en gebalanceerd dieet binnen zou krijgen. “Was het maar zo’n feest”, zegt Mardien. “Collageen komt van dierlijke bronnen en dan voornamelijk van de huid. Wij eten dit nog amper. Wel kun je bijvoorbeeld bone broth maken en dit dagelijks nemen. Dus je kunt zeker bepaalde voeding innemen om je collageen te stimuleren. Als je een foodie bent en het leuk vindt om met voeding zo veel mogelijk collageen proberen binnen te krijgen, is dit een methode. Of de dosering echter genoeg is, kan ik niet inschatten.

Flinke dosis

Na bijvoorbeeld ziekte, periodes van stress, een vakantie met veel UV-exposure of een periode van veel suikers en alcohol zou je echt een goede dosis collageen moeten binnenkrijgen. Suppletie is dan wel aan te raden; je hoeft niet meer na te denken of je wel genoeg binnenkrijgt! Dit is dus de meest effectieve en eenvoudige manier om genoeg collageen binnen te krijgen.

Gehydroliseerd collageen

Je hebt gehydroliseerd en niet-gehydroliseerd collageen. Het Skin for Skin collageen is niet-gehydroliseerd, maar heeft nog de native (oorspronkelijke) vorm. Het is niet bewerkt en 100 procent natuurlijk. Wij hebben hier patent op, dus zul je deze vorm ook niet bij andere merken tegenkomen. Er wordt wel gezegd dat de niet-gehydroliseerde variant moeilijker wordt opgenomen door het lichaam. Dit is niet waar, want ons verteringsstelsel is perfect gebouwd om al je voeding te ‘hydroliseren’, oftewel kleiner te maken. Of je nu vetten, vitamines, mineralen, koolhydraten of eiwitten eet (collageen is een eiwit): je lichaam maakt alles klein voor optimaal transport en opname.

Duurzaam en circulair

Daarnaast gebruiken wij onze eigen reststroom: de reststroom die overblijft na productie van verse wildgevangen vis met MSC keurmerk van ons moederbedrijf Varia Vis op Urk. De reststroom bestaat voornamelijk uit huid. De consument eet graag de smaakvolle en gezonde visfilets, waardoor de huid overblijft. De vis wordt dus níet gevangen voor collageen, maar wij proberen zo duurzaam en circulair mogelijk te werken en upgraden op deze manier de reststroom die anders weggegooid wordt. Het nadeel is dat ons product niet geschikt is voor vegans.”  

Een vegan variant bestaat simpelweg niet. Natuurlijk zijn er veel merken die beweren dat ze een plantaardige versie op de markt hebben gebracht, maar dit is geen collageen. Het zijn producten die de natuurlijke aanmaak van collageen kunnen stimuleren en die een soortgelijk effect hebben op de huid, maar het blijft een ander product.

5x niche beautymerken die je wil kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️