Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 17 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Slaap je te weinig? Dan heb je straks dubbel zoveel rimpels zegt dit onderzoek

Als er één ding goed is voor je algehele welzijn, dan is het wel voldoende slapen. Dat blijkt keer op keer uit haast ieder onderzoek dat wordt gedaan naar (mentale) gezondheid. Het verbaast ons dan ook niets dat ook extra rimpels te danken zijn aan, inderdaad, een chronisch slaaptekort. Slaap je weinig? Dan heb je wel twee keer (!) zoveel rimpels dan mensen die wél goed slapen, zegt dit onderzoek.

Niet alleen je humeur en energielevel worden flink beïnvloed door de hoeveel uurtjes nachtrust die we pakken, maar ook hoe erg onze huid rimpelt… Hoe zit dat?

Hoe belangrijk is slaap?

Dat een goede nachtrust goed voor je is, is natuurlijk geen nieuws. Maar in welke hoeveelheid is misschien niet bij iedereen bekend. In een wereld waarin we altijd druk zijn, uren overwerken, racen naar sportklasjes en sociale afspraken, komt een goede nachtrust vaak pas op de laatste plaats in onze agenda, en dat is niet zo handig.

Niet alleen omdat je brein en lichaam deze mentale rust nodig hebben om de processen die zich overdag afspelen te kunnen verwerken (zoals het geheugen om maar iets te noemen), maar óók omdat slaap een enorme invloed blijkt te hebben op hoe je eruit ziet. En dan hebben we het niet alleen over die wallen die je onder je ogen hebt als je een nachtje hebt doorgetrokken of gewoon te weinig uur hebt geslapen.

Waar je als tiener of kersverse twintiger nog weleens wegkomt met ‘slaap, dat komt later wel’, piep je daar vaak in je dertiger jaren wel anders over. Een paar nachten niet goed slapen, breekt je op. Het put je uit, zowel mentaal als lichamelijk moet je daar weer dagen van bijkomen.

Alleen is gemiste slaap nooit meer in te halen, vertelt slaapexpert Hans Hamburger in de podcastserie BEDROCK Talks. Ook al slaap je uren bij na een avondje doorhalen, de gedane schade is niet meer terug te halen, meent Hamburger.

Geen goede slaper? Deze voeding voor het slapengaan verbetert je slaap

Onderzoek naar slaap en rimpels

Slaap en rimpels: hoe zit dat nou? Naast allerlei cognitieve processen die ‘s nachts plaats vinden als je slaapt, maakt je lichaam tijdens je slaap ook collageen aan. Dat is een onderdeel van het herstelproces van je lichaam.

In dit onderzoek gedaan door de Skin Studio Center van University Hospitals Case Medical Center, werd het effect van slaap op de huid onderzocht bij zestig vrouwen van 30 tot 49 jaar oud (voor de menopauze). De groep werd ingedeeld in twee groepen; één groep die niet goed sliep en de andere groep bestempelde zichzelf als normale tot goede slapers.

De invloed van slaap op je rimpels

De huid van de deelnemers werd beoordeeld op de blootstelling aan UV-licht, verstoring van de huidbarrière en huidveroudering. Aan het einde van het onderzoek vonden de onderzoekers duidelijke verschillen in de huidkwaliteit van de goede versus slechte slapers… Wat bleek?

Degene die zichzelf geen goede slapers vonden, bleken wel twee keer zoveel rimpels, verslapping en verkleuring te hebben als de goede slapers. Bovendien hadden de slechte slapers langer nodig om te herstellen van UV-brandwonden, wat betekent dat het lichaam minder goed is in ontstekingen verminderen.

Toen de huidbarrière werd getest, bleek dat de slechte slapers een vermindering van dertig (!) procent hadden, een vermindering in hoe de huid zich kon herstellen én een flink waterverlies had. Ofwel: de huid van slechte slapers was gevoeliger en droger.

Er zijn natuurlijk nog veel meer onderzoeken gedaan naar huidveroudering en het gebrek aan slaap, zoals ondermeer dit onderzoek, maar dit nieuwe onderzoek bevestigt maar weer hoe groot de rol van een slaaptekort is voor de gezondheid van je huid, en dan met name voor de huidveroudering.

Tips om beter te slapen

Het liefst slapen we natuurlijk allemaal netjes acht uur per dag (of in elk geval minimaal zeven uur), maar in de praktijk blijkt dat helaas best lastig. Daarom een paar cruciale tips om voldoende slaap te krijgen vanavond en eigenlijk elke avond!

Dit zijn ze:

  • Blauw licht is twee uur voor het slapengaan een echte no go als je goed wilt slapen. Het verstoort je natuurlijke slaapritme en triggert slapeloosheid.
  • Stop vanaf de middag met het drinken van koffie. Dat ene kopje meer of minder lijkt misschien onschuldig, maar heeft tot wel zes uur later impact op jouw slaapkwaliteit.
  • Je slaapkwaliteit wordt verbetert als je in de ochtend direct wordt blootgesteld aan zonlicht. Steek je hoofd uit het raam, ga een rondje wandelen of rennen, maar zorg ervoor dat je ogen het directe daglicht zien zodra je opstaat.
  • Beweging is belangrijk om je lichaam voldaan naar bed te kunnen laten gaan aan het einde van de dag.

Voldoende slapen is voor oneindig veel processen essentieel voor je lichaam, van allerlei cognitieve processen tot zelfs de hoeveel rimpels die je later hebt. Dus, hoog tijd om slaap nóg hoger op je prioriteitenlijstje te zetten. Slaap lekk..Zzzz…

Dé ultieme tip voor als het niet lukt je telefoon weg te doen in bed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️