Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat een naaicursus me op mentaal vlak bracht

Al jarenlang droomde ik van mijn eigen kleren maken. De naaimachine had ik dankzij een erfenis al in huis, maar ik deed er niets mee. Waar ik verder geen moeite heb met nieuwe dingen proberen, is dat bij creatieve zaken wel anders. Na lang wikken en wegen besloot ik op naaicursus te gaan, en dat leverde me veel onverwachte voordelen op.

Onverwachtse voordelen van een naaicursus

Dat ik zo graag wilde leren naaien, had verschillende redenen. Ik wilde kleding niet alleen een langer leven geven, het leek me ook fantastisch om zelfgemaakte items te dragen. Lange tijd was ik er echter van overtuigd dat ik het toch nooit zou kunnen. Ik zou mezelf niet bepaald creatief met m’n handen noemen en had vroeger de grootste moeite met vakken als tekenen en knutselen. Ik liet me tegenhouden door mijn eigen onzekerheid, maar daar moest een einde aan komen. Zo geschiedde: tien weken, twintig uur, een hele broek, toilettas en tote bag later kan ik eindelijk zeggen dat ik het heb gedaan.

Goed, er moet nog heel veel geoefend worden om patronen écht te snappen en het tornmesje moet er nog regelmatig worden bij gepakt, maar er is een begin. Ik snap hoe een naaimachine werkt en kan met trots m’n eigen gemaakte items dragen. Daar droomde ik al zo lang van, maar achteraf blijkt het niet eens het grootste voordeel dat ik uit een naaicursus haalde. Het bracht me namelijk ook de volgende inzichten:

  • Je hoeft ergens niet al goed in te zijn om ermee te starten. Iedereen begon ooit bij nul;
  • Geduld is een schone zaak. Een creatief proces draait niet om snelheid, maar juist om precisie, aandacht en liefde;
  • Meermaals falen betekent uiteindelijk ook leren;
  • Creatief bezig zijn geeft ruimte voor rust. Alle problemen vallen even weg wanneer je focust op je project;
  • Het is zonde om je tegen te laten houden door onzekerheden, want je mist er levenservaringen en nieuwe hobby’s door.

Waarom je niet altijd goed in je hobby’s hoeft te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️