Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je niet altijd goed in je hobby’s hoeft te zijn

Hobby’s zijn goed voor ons mentale welzijn en dragen in veel gevallen ook bij aan een betere lichamelijke gezondheid, dat werd al meermaals wetenschappelijk bewezen. En om die gezondheidsvoordelen te behalen, hoef je niet eens goed in je hobby’s te zijn. Altijd maar beter willen worden is helemaal niet nodig: soms is het zelfs fijn om een beetje aan te klooien en vanzelf te zien waar het eindigt.

Vooral als het gaat om sportieve of creatieve hobby’s lijkt het voor veel mensen belangrijk om beter te worden. Elk schilderij moet mooier, elk krachtmoment moet zwaarder en elk gezongen nummer moet zuiverder. Met die gedachten leg je jezelf echter een bepaalde druk op die het plezier eraf haalt. Natuurlijk, beter worden mag, maar het hóeft niet. De kracht van een hobby zit niet in het eindresultaat, maar in het proces.

Ik ben niet goed in mijn hobby’s en dat is oké

Zelf ervaarde ik die druk jarenlang, met als resultaat dat ik hobby’s snel weer opgaf. Doordat ik er niet beter in werd maar wél het gevoel had dat dit zo hoorde, verloor ik het plezier erin. Inmiddels weet ik beter en heb ik eindelijk hobby’s gevonden die me doen beseffen dat het om het proces gaat -van turnen en surfen tot uren in de keuken staan en het lezen van romans.

Bij turnen oefen ik al een half jaar -met zeer langzame progressie- op dezelfde skill en bij surfen kom ik nog steeds niet veel verder dan de beginnersgolven. Maar weet je? Het maakt me niet eens uit dat ik er weinig van bak. Want ondanks dat kijk ik elke week weer uit naar m’n uurtjes in de turnhal en rijd ik als het even kan vol enthousiasme richting zee. Olympisch kampioen ga ik toch niet worden, dan kan ik maar beter genieten van het vallen en opstaan.

Een ander voorbeeld? Jarenlang dacht ik dat houden van lezen ook het lezen van zware literatuur was. Ik las met pijn en moeite klassiekers en literaire verhalen die me weinig deden, want pas dan mocht ik mezelf een lezer noemen. Complete onzin natuurlijk, dat weet ik nu ook. Sinds ik die druk eraf heb gehaald en lees waar ik zelf zin in heb, ook als dat een zoetsappige roman is die viral gaat op TikTok, heb ik weer plezier in het lezen. En dat is fijn, want ik doe het immers voor mijn eigen ontspanning.

Waarom je niet goed in je hobby’s hoeft te zijn

Geen druk om van je hobby je werk te maken

In een maatschappij waarin veel om geld lijkt te draaien, wordt regelmatig geroepen dat je van je hobby je werk zou moeten maken. Elke side hustle levert namelijk weer extra inkomen op en geld verdienen door iets te doen wat je leuk vindt, wordt als positief argument gevoerd. Nou is er natuurlijk niets mis mee als het wel je droom is, van je hobby je werk maken, maar door er een bepaalde druk op te leggen vergeten we bijna waar hobby’s in eerste instantie voor bedoeld zijn: plezier hebben en ontspannen. En dat gaat een stuk beter wanneer je hobby niet je allergrootste talent is.

Niet altijd willen presteren

Als je enkel hobby’s beoefent waar je enorm goed in bent, ligt de druk om te presteren op de loer. Ren je normaal gesproken lange afstanden, dan voelt een korte hardloopsessie al snel als niets doen. Maak je normaalgesproken verkoopwaardige schilderijen, dan voelt een uurtje ontspannen kliederen al snel als falen. Zonder die verwachtingen is genieten van het proces een stuk eenvoudiger.

Sneller nieuwe dingen willen proberen

Als je eenmaal beseft dat je niet goed in hobby’s hoeft te zijn, verlaag je de drempel om aan iets nieuws te beginnen. En dat is dan weer erg goed voor ons mentale gestel, aldus de wetenschap.

Suzanne over de kracht van je energiesysteem en hoe je je eigen blokkades kan herkennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️