Sneller in slaap vallen helpt voor een betere nachtrust
Wanneer het maar niet lukt om de slaap te vatten, ga je uiteindelijk piekeren en liggen woelen. Sneller in slaap vallen draagt bij aan een meer ontspannen nachtrust. Nu gaat dit vaak niet vanzelf, zeker als je een moeilijke slaper bent. Gelukkig zijn er manieren die je helpen om sneller in slaap te vallen.
Hoe maak je jezelf slaperig?
Er zijn verschillende manieren om jezelf slaperig te maken. Dingen die je wél kunt doen, maar ook dingen die je vooral niet wil doen. Zoals eindeloos scrollen op je telefoon, sporten voor het slapen of een flinke maaltijd nuttigen net voor het naar bed gaan. Werken net voor de nachtrust is zeker een no-go. Want dan is je brein nog overprikkeld als je je bed induikt.
Tips om sneller in slaap te vallen
- Letten op wat je eet en drinkt: dit kan slaapproblemen tegengaan en dus helpen voor een betere nachtrust. Toch let het merendeel van de Nederlanders hier niet op. Uit een onderzoek* van Green Chef blijkt dat één op de vijf Nederlanders slaapproblemen heeft. Ondanks je eet- en drinkpatroon je nachtrust kunt verbeteren, geeft 84 procent van de deelnemers aan hier niet op te letten bij het willen verbeteren van hun slaap. Daniet Shachar is diëtist bij Green Chef en deelt wat voor effect je voedingspatroon op je nachtrust heeft. Volgens hem heeft je voedingspatroon veel invloed op hoe snel je ‘s avonds in slaap komt en ook op de kwaliteit van je slaap. In de avond laat snacken of koffie drinken heeft daar namelijk geen positief effect op. “Wij raden aan om tenminste twee á drie uur voor je gaat slapen geen snacks met veel suiker of vet te eten, omdat dit zorgt voor pieken in je energie. Daarnaast gaat er na het eetmoment nog veel bloed naar je maag-darmstelsel om dit te verteren, waardoor je niet goed tot rust kan komen. Het meeste eten zit twee tot drie uur in je maag, eten met een hoog vetgehalte nog iets langer”, licht Daniet toe.
- Mediteer: door regelmatig te mediteren zorg je ervoor dat je meer melatonine aanmaakt en daardoor slaap je dieper en effectiever. Je komt tot rust en wordt ontspannen. Er zijn veel verschillende meditaties en het mooie van mediteren is dat je het zelfs ook in bed kunt doen! Elke meditatie is goed om te doen voor het slapengaan. Denk bijvoorbeeld aan een bodyscan. Bij deze meditatie lig je in je bed en probeer je elk lichaamsdeel bewust te voelen.
- Lezen: als je veel piekert in bed, kan dat ervoor zorgen dat je langer wakker blijft dan dat je eigenlijk zou willen. Door het lezen van je boek, leid je jezelf af van je gedachten en laat je deze gemakkelijker los. Daarvoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt er ook nog eens dieper door. Neem dus weer eens een kijkje in je boekenkast of verwen jezelf met een nieuw boek.
- Ontspan met aromatherapie: in de aromatherapie worden geuren gebruikt om lichamelijke en psychische klachten tegen te gaan. Dat gebeurt op een holistische wijze. Daarmee worden het lichaam en de psyche als één geheel gezien. Verschillende geuren hebben een ontspannend effect , denk bijvoorbeeld aan lavendel. Deze geur kan in je slaapkamer zorgen voor een betere nachtrust.
- Eet voedingsmiddelen die slaperig maken: we schreven al dat bepaalde dingen niet helpen om snel de slaap te vatten, maar er zijn ook dingen die dat juist wel doen. Denk aan voedingsmiddelen die vitamine B6 bevatten. Deze vitamine zorgt ervoor dat er meer slaaphormonen aangemaakt worden, zoals melatonine. Ook kruidenthee, zoals kamille, lavendel, citroenmelisse of valeriaan, hebben een gunstig effect. Zo kalmeert kamille de zenuwen en spieren. Is valeriaan goed om te ontspannen en angst tegen te gaan en lavendel is zelfs slaapverwekkend. Heb je toch te veel gegeten? Citroenmelisse helpt de spijsvertering tot rust te komen waardoor je makkelijker slaapt. Ook het slikken van magnesium werkt bevorderend voor een goede nachtrust.
Om dus sneller in slaap te vallen, is het handig om op je eetpatroon te letten. Voor het slapengaan kan je een lavendelgeur verspreiden in je kamer, in jouw gedachtes wegzakken met een goed boek en een ontspannende meditatie doen in je bed: dat klinkt pas als een fijne routine!
* Onderzoek in februari 2024 uitgevoerd via Multiscope onder 1.038 Nederlanders.