Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 22 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Selfcare tijd: op deze manier kun je het beste ‘bed-rotten’

Soms voel je je moe, overprikkeld en is je enige behoefte om bij te komen in bed, herkenbaar? Dan is bed-rotten de oplossing. Deze TikTok-trend is enorm populair onder jongeren en wellicht brengt het jou de welverdiende ontspanning die je nodig hebt.

Bed-rotten is simpel, je spendeert zoveel tijd als je wil in bed om je energie volledig op te laden. Slapen, op je telefoon scrollen, tv-kijken, een boek lezen; wat je doet in deze tijd bepaal je helemaal zelf.

Bijkomen van het hectische leven

Bed-rotten is een vorm van selfcare en geeft je de rust en ruimte om bij te komen van het drukke en hectische leven waarin wij ons bevinden. Dat kan heel fijn zijn. Want in een maatschappij waar altijd druk zijn de norm is, wordt rustig aan doen al snel als lui bestempeld.

Therapeut Hannah Mayderry beaamt dit. “Zelfs als je depressief, opgebrand, zintuiglijk overbelast of gewoon moe bent, kunnen we ons beoordeeld voelen of zelfs onszelf veroordelen omdat we een broodnodige pauze nemen (in bed)”, vertelt ze. Maar in feite is rust inplannen voor jezelf juist goed. Door jezelf toestemming te geven om zonder druk even stil te staan, zorg je voor je eigen fysieke en geestelijke welzijn.

@dryftsleep

have you tried it? 🛌 #bedrotting #stressrelief #softliving #sleep

♬ Living In A Haze – Milky Chance

En overdosis rust

Een dag of meerdere dagen bijkomen in je bed klinkt ideaal, toch zitten er volgens experts wat haken en ogen aan het bed-rotten. Slaapexpert Francis Lanen van Slaapoefentherapie benoemt dat je het bed-rotten juist beter niet in je bed kunt doen. Want wanneer je in je bed andere activiteiten dan slapen onderneemt, zorgt dit voor een minder goede nachtrust.

Daarnaast krijg je door een hele dag in je bed te ‘rotten’, een overdosis aan rust. Maar dit staat los van de reden dat je in de eerste plaats zo oververmoeid bent. Het is daarom verstandig om dagelijks rustmomenten voor jezelf in te plannen, zodat je overprikkeling kunt voorkomen.

Bed-rotten op de juiste manier

Behoefte aan rust en klinkt bed-rotten je als muziek in de oren? Wij geven een aantal tips hoe je het beste kunt bed-rotten.

Wandelen en pauzes nemen

In plaats van een hele dag in bed te liggen, kun je ervoor zorgen dat je dagelijks tot rust komt. Ga wat vaker wandelen in de natuur of neem een wat langere pauze op werk. Door je niet elke dag gehaast te voelen, vind je meer kalmte in jezelf.

Bed-rotting buiten je bed

Als je niet wil dat het bed-rotten invloed heeft op je slaappatroon, is het verstandig om een andere plek dan je bed te zoeken om tot rust te komen. Vertel jezelf dat je op deze plek volledig tot rust mag komen en je je geen zorgen hoeft te maken over alle stress en verplichtingen in je leven.

Kijk niet te veel op je telefoon

Terwijl het misschien relaxed kan lijken om de hele dag op je telefoon te scrollen, zorgt dit juist vaak voor spanning en overprikkeling. Zoek daarom naar andere bezigheden die niet veel te prikkels geven en je echt laten ontspannen. En vergeet niet: even helemaal niks doen is ook een (belangrijke) bezigheid.

Mindfulness

Denk tijdens het ‘rotten’ na waar het door komt dat je rust nodig hebt en kijk naar je dagelijks leven. Wat levert je stress op en kost veel energie? Wellicht kun je aanpassingen maken zodat je dagen wat rustiger zijn. Ook is het goed om een rot-dag tot een bepaalde tijd in te lassen. Want voor je het weet duurt je rot-dag dagenlang en ben je te lang geïsoleerd van de buitenwereld.

Warning: merk je dat je je zelfs na het bed-rotten uitgeput blijft voelen, somber bent en geen zin meer hebt om activiteiten te ondernemen die je normaal gesproken energie geven? Of dat deze gevoelens je dagelijks functioneren beïnvloeden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Waarom rust en ontspanning zo belangrijk is voor ons (en hoe je dat dan vindt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️