Nick de Waard
Nick de Waard Psyche 9 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Ontspanning als onmisbare basis voor herstel en welzijn

Om te begrijpen waarom ontspanning zo essentieel is voor het herstellen van stress- en angstklachten, is het goed om te begrijpen waarom langdurige stress slecht voor ons lichaam is.

Chronische stress (dat tegenwoordig vaak voortkomt uit aanhoudende werk- en maatschappij-druk), kan een ‘sluipende sloper’ zijn die onze fysieke en mentale gezondheid langzaam achteruit brengt.

De effecten van stress zijn verschillend. Het kan het immuunsysteem verzwakken, hormonale disbalans veroorzaken, de spijsvertering ontregelen en bijdragen aan tal van gezondheidsproblemen. Hoge bloeddruk, hartziekten, angststoornissen en depressie zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen van aanhoudende stress. Hier vind je alle stress-symptomen.

De stress- en angstklachten cirkel

De verbinding tussen stress en klachten is complex en diepgaand. Stress is niet alleen de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, maar door de
bijkomende angst verergert het ook onze huidige klachten. Het is als een vicieuze cirkel waaruit ontsnappen moeilijk lijkt. Hier is hoe de cyclus werkt:

● Stress veroorzaakt klachten
● Deze klachten geven ons een angstig gevoel
● En deze angst zorgt vervolgens voor nieuwe stress

Gelukkig is het wél mogelijk om uit deze cirkel te stappen. De sleutel hierin is ontspanning.

De Kracht van Ontspanning voor Herstel

Ontspanning is de sleutel tot het doorbreken van de stress-klachten cyclus en het herstellen van balans in ons leven. Oké, even een praktisch voorbeeld waarin de kracht van ontspanning direct
zichtbaar is.

Stel: je hebt last van bepaalde stressklachten, maar je kunt daar helemaal oké mee zijn (dat betekent dat je 0 verzet hebt en 0 angsten). Heb je dan meer of minder last van je klachten? Dan heb je natuurlijk minder last van je klachten. Je bent minder met je klachten bezig en je hebt vertrouwen in je proces. Daar ligt voor veel mensen nog een grote stap te behalen: de ontspanning vinden in de pijn.

Als je niet in ontspanning staat, dan sta je dus in stress. En nieuwe stress zorgt voor nieuwe klachten. Alleen een ontspanning kan ervoor zorgen dat ons lichaam zich kan herstellen.

Hoe Ontspanning in je Leven te Integreren

Nu we begrijpen waarom ontspanning zo essentieel is voor herstel, is de vraag: hoe kun je ontspanning in je dagelijks leven integreren? Hier zijn enkele tips:

Meditatie: meditatie is een super krachtige tool om je mind te kalmeren en stress te verminderen. Een kwartiertje per dag kan al een flink verschil uitmaken.
Ademhalingsoefeningen: diepe ademhalingstechnieken kunnen stress onmiddellijk verminderen. Probeer regelmatig diep in te ademen en langzaam uit te ademen om spanning te verminderen.
Yoga: yoga combineert fysieke beweging met mindfulness en kan helpen om spanning in zowel het lichaam als de mind los te laten.
Tijd voor jezelf: plan regelmatig tijd in je schema voor zelfzorg. Dit kan een rustige wandeling in de natuur zijn, een warm bad, of gewoon even
rustig een boek lezen.
Mindful eten: neem de tijd om bewust te eten. Dit kan je helpen om meer te genieten van je maaltijden en stressgerelateerde eetgewoonten te verminderen.
Slaapritueel: creëer een slaapritueel om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Schakel elektronica uit, dim de lichten en lees een
ontspannend boek voor het slapengaan.

Conclusie: ontspanning als de weg naar herstel

Ontspanning is dus geen luxe, maar een essentieel onderdeel voor het herstellen van stressklachten. Het is de basis voor een gebalanceerd leven. Of je nu kiest voor meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga, of gewoon een paar minuten per dag voor jezelf, het integreren van ontspanning in je dagelijkse routine zal je gezondheid en welzijn verbeteren. Dus de vraag is: wanneer ga jij starten met meer ontspanning?

Dit gastartikel is geschreven door Nick de Waard, expert op het gebied van stress, angst en paniekaanvallen. Nick helpt mensen om te herstellen van stress- en angstklachten middels zijn unieke coachingsmethode. Graag in contact komen? Ga dan naar nickdewaard.nl. Meer tips over chronische stress? Ga dan naar chronische stress verminderen.

Dealen met verlegenheid en sociale angst in een wereld waar zichtbaarheid belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️