Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 8 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe verlangen naar gelukkig zijn ons ongelukkig maakt

We willen allemaal gelukkig zijn. Het zoeken naar dit eeuwige ultieme geluk, kan alleen averechts werken. Het is een gedachtegang die je kan hebben die onbewust je geluk in de weg zit.

Gelukkig zijn kan je op verschillende manieren definiëren. Je kunt het ervaren als een gevoel, bijvoorbeeld als je tevreden bent met wat je hebt of als je verlangens vervult worden. Daarbij ervaar je positieve emoties, zoals dankbaarheid of vreugde.

Het is begrijpelijk dat je je zo wil voelen. Het ‘zoeken’ naar dit geluk, kan alleen averechts werken. In dit artikel bespreken we hoe dat je geluk juist in de weg kan zitten.

De gedachtegang die onbewust geluk in de weg zit

Misschien denk je wel eens bij jezelf: ‘Als ik dit heb, dan ben ik gelukkig’ of ‘Als dit mij overkomt, dan ben ik pas echt blij’.  De bekende spreker The Wizard Liz bespreekt deze gedachtes in één van haar inspirerende video’s. Ze heeft meer dan vier miljoen volgers op Youtube en houdt zich bezig met zelfvertrouwen, self-love en empowerment.

Liz had deze gedachtes en ze vertelt ons dat ze eigenlijk nooit gelukkig werd. Dat zit in elkaar op de volgende manier.

Voor jezelf creëer je een bepaalde verwachting. Je gaat ervan uit dat je gelukkig wordt als je bijvoorbeeld iets bereikt. Als dat je dan toch geen geluk brengt, word je daar verdrietig van. Dat zorgt ervoor dat je juist ongelukkig wordt.

Liz wil je laten zien dat niks je echt blij gaat maken. Dat is iets wat je moet beseffen. Je kan niet genieten van het moment waarin je nu zit, als je gehecht bent aan een situatie die je uiteindelijk toch geen geluk gaat brengen.

De rol van fantaseren

Van nature vinden mensen het leuk om te fantaseren. We creëren situaties in ons hoofd die perfect lijken en waar we blij van worden, ondanks het niet eens de werkelijkheid is.

Door te fantaseren, kun je een verkeerd beeld van iemand schetsen in je hoofd. Als diegene dan toch niet zo blijkt te zijn, doet dat pijn. Je vraagt jezelf af waarom iemand je dit aandoet, terwijl diegene nooit geweest is hoe je het je voorgesteld had. Je bent dus eigenlijk  gehecht geraakt aan een vals beeld van iemand.

Een omslag in je denken maken: deze mindset brengt geluk

Besef dat gelukkig zijn niet iets is wat je kunt bereiken met iets.

Toen Liz haar oude gedachtegang losliet en op deze manier ging denken, begon ze weer met leven in het moment en daar geniet ze van.

“The happiness you are searching for outside, is already within you”, zegt Liz. Daarmee bedoelt ze dat je dus niet op zoek moet gaan naar geluk door bepaalde verwachtingen te schetsen.

Heb een ‘het is wat het is’ mindset

Of het nou een sollicitatiegesprek is of een relatieprobleem, volgens Liz kan je er het beste ingaan met een ‘It is what it is’ mindset.

Probeer niet een beeld te creëren over hoe iets zou moeten lopen. Op die manier leef je niet in het nu. Dat zorgt ervoor dat je niet waardeert waar je nu bent en dat je ook nooit tevreden zal zijn met wat je nu hebt. Dat brengt je geen geluk.

Je zult nooit tevreden zijn, omdat mensen niet beter kunnen zijn dan de fantasie die je van ze gemaakt hebt in je hoofd. De fantasie die je hebt gemaakt, is namelijk niet echt.

Volgens Liz kun je niet je roze bril opzetten en ervan uitgaan dat iets op een bepaalde manier verloopt.

Het positief bekijken

Je kan niet voorspellen wat er gebeurt en dat is iets wat je moet accepteren. Je kan hopen op het beste, maar soms gebeuren er ook negatieve dingen.

Dat hoeft niet gelijk iets negatiefs te zijn. Deze dingen kunnen je juist wat leren en dat is ook waarom het je overkomen is volgens haar: zodat je er van kan leren en groeien.

Dat is niet iets wat je in je fantasie bedacht had. Nadat deze negatieve dingen gebeurd zijn, kan je nog steeds net zo gelukkig worden als dat je gehoopt had. Het liep alleen niet volgens jouw plan.

Om gelukkig te zijn, kun je dus beter je verwachtingen loslaten en te waarderen wat je nu hebt.

Column Carlijn: ‘Waarom onze korte termijn behoeften vervullen ons vaak niet gelukkiger maakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️