Carlijn Nelissen
Carlijn Nelissen Psyche 16 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Column Carlijn: ‘Waarom onze korte termijn behoeften vervullen ons vaak niet gelukkiger maakt’

Korte termijn behoeften vervullen is prominent aanwezig in onze maatschappij. On demand services die we dagelijks gebruiken zoals flitsbezorgers, maaltijdbezorgers, ubers, Netflix, kant & klaar maaltijden, kleding bestellen voor elke gelegenheid en ga zo maar door. Verzin een behoefte en je kunt erin voorzien, binnen 24 uur, zonder enige moeite. Handig. U krijgt wat u wilt, waar en wanneer u maar wilt. Het maakt ons leven makkelijk en brengt ‘luxe’ en comfort. Maar maakt het ons ook gelukkiger?

Carlijn Nelissen, gedragspsycholoog, ondernemer en oprichter van de On Purpose Studio, legt op BEDROCK uit waarom het vervullen van onze korte termijn behoeften ons eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt en nodigt uit om te shiften van ‘On Demand’ naar ‘On Purpose’.

Het voorzien in korte termijn behoeften voedt onze overtuigingen zoals ‘ik krijg altijd mijn zin’, ‘de wereld moet zich aan mij aanpassen’, of ‘Ik moet dat nu gewoon hebben’. Onbewust voedt het ons ego en een eindeloze drang naar meer.

De keerzijde van het snelle geluk

Het lijkt of onze drang naar ‘gemak’ ontaardt in luihei en apathie. We worden vermaakt, verzorgd en hoeven zelf niks meer te doen. We consumeren vooral en creëren zelden. Of dat nou gaat om het maken van een maaltijd, kleding, een spel, een moestuin of wat dan ook. Op de lange termijn verlamt het consumeren ons, in plaats van dat we erdoor tot leven komen.

Korte termijn behoeften kosten geen moeite

Terwijl een goed gevoel juist komt van overtuigingen zoals ‘ik heb genoeg’, ‘ik accepteer de wereld zoals die is’, ‘het kostte me moeite en aandacht om het te krijgen’ en ‘waardevolle dingen kosten tijd’. Bewust moeite doen.

Zoals cabaretier Theo Maassen illustreert in zijn briljante sketch: “Dan kan ik net zo goed een kant en klare drol kopen. Opwarmen in de magnetron, ‘ping!’, door de wc spoelen, klaar. Moeite doen! Dat is wat we nodig hebben.”

Wil je meer geluksgevoel ervaren op de lange termijn in plaats van op de korte termijn?

Deze 4 inzichten kunnen je helpen om dagelijks bewust voor geluk te kiezen:

Jij hebt invloed op je geluksgevoel

50 procent van ons geluksgevoel is genetisch bepaald, slechts 10 procent door onze levensomstandigheden & bezittingen (huis, baan etc.) en 40 procent door onze staat van zijn en dagelijkse efforts om je gelukker te voelen, blijkt uit onderzoek van Stanford University.

Minder keuzes, meer geluk

Enerzijds hoef je bijna nergens meer over na te denken en anderzijds geeft het ons een overvloed aan keuzes op dagelijkse basis. In The paradox of Choice legt Prof. Barry Schwartz uit hoe we meer twijfel, stress, en angst voor gemis we ervaren omdat we zoveel keuzes hebben. Dit is een uitnodiging om simpeler te leven, bijvoorbeeld door minder kleding opties, of door minder spullen in z’n algeheel. Minder vrienden, events, maaltijdopties.

Dat resulteert dagelijks tot minder keuzes. Minder twijfel. Meer routine. Energie focussen op wat er echt toe doet. Meer dankbaar zijn voor wat je hebt.

De kracht van bewust aanwezig zijn

Wat ons gelukkiger maakt, is als we aanwezig zijn, de wereld en onszelf bewust kunnen observeren en ervaren, zonder oordeel, accepteren wat er is & wie we zijn. Zonder de behoefte om iets te ‘fixen’ of veranderen. Kalm, gegrond in onszelf, zonder steeds weer naar het volgende te verlangen. Meditatie helpt om deze staat van zijn dagelijks te trainen.

Deins niet terug voor moeite doen

Wat ons gelukkig maakt, heeft minder te maken met gemak en meer met moeite doen. Onderzoek toont aan dat waar we moeite voor moesten doen, we ook meer waarderen. En wat we zelf maken, vinden we ook mooier, en waardevoller. Plus het leren van een nieuwe vaardigheid en/of doorbreken van oude patronen om dat te bereiken, geeft ons veel voldoening.

Dus de volgende keer als je jezelf betrapt op een verlangen naar iets ‘On Demand‘, vang jezelf op en daag jezelf uit voor iets ‘On Purpose‘: Dankbaar zijn voor wat je hebt of iets doen waar je echt blij van wordt. Of iets routine maken om het aantal dagelijkse keuze opties verminderen. Of een bewuste ademhaling of een meditatie. Of bijvoorbeeld zelf iets creeren, of koken. Moeite doen. Lucky you.

Dit gastartikel is geschreven door Carlijn Nelissen (34) en oprichter van de On Purpose Studio, een plek voor het loslaten van ego, het prioriteren van welzijn en vinden van meer verbinding. Carlijn is op een missie om ons aan het denken te zetten over de manier waarop we leven, leiden en werken. Maandelijks schrijft ze voor BEDROCK om met zowel oude wijsheid, als moderne wetenschap jou te inspireren je dag bewuster in te delen of te beleven. Meer weten over haar online programma “DESIGN YOUR DAY” of het On Purpose Retreat? Check dan www.on-purpose.studio. Met de code BEDROCK10 bespaar je 10 procent. Volg Carlijn ook op Linkedin

Ademhalingsexpert vertelt: ‘Als je ervaart hoeveel kracht er in jouw ademhaling zit, dan heb je goud in handen’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️