Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

100 dingen die je eerder had willen weten om gelukkig te worden

Van jongs af aan krijgen we van onze ouders, leraren en anderen te horen hoe we ons moeten gedragen, wat belangrijk is in het leven en wie we zouden moeten zijn. Als we ouder worden blijken deze ‘leefregels’ vaak totaal niet te kloppen. Gelukkig worden we er niet van. Hoe werkt het leven dan wél? Inger Strietman schreef er een boek over.

Het ‘goed doen’ werkt slecht

“Ik probeerde het altijd ‘goed’ te doen. Me te gedragen zoals het hoort en te voldoen aan alle verwachtingen. ‘Wees loyaal’, ‘gebruik je verstand’, ‘kom je afspraken na’, ‘doe altijd je best’. Deze leefregels uit mijn opvoeding nam ik heel serieus.

Er lag altijd een lijstje met vriendinnen die ik nog terug moest bellen. Een stapel kaartjes die ik nog wilde versturen. Ik wilde aardig gevonden worden, het liefst door iedereen. En er daarnaast ook leuk uitzien en goede prestaties neerzetten op mijn werk. De lat lag eigenlijk altijd hoog. Op elk gebied.

En precies dit ‘goed doen’ eindigde fout. Ik belandde in een stevige burn-out. Lekker dan! Daar zat ik dan thuis met mijn goede gedrag. Deze leefregels die ik zo netjes had opgevolgd, hadden me hier gebracht. Het leek de wereld op z’n kop! Hier klopte helemaal niets van. Waarom had niemand mij hier ooit iets over verteld?

Handboek waarmee gelukkig worden wél lukt

Maar hoe werkt het leven dan wél? Met het ‘goed willen doen’ en voldoen aan de verwachtingen van de mensen om je heen, ben je vooral gericht op de ander. Hierdoor put je jezelf, zoals ik deed, langzaam steeds meer uit. Het enige juiste begin voor een gezond en leuk leven, is jezelf centraal stellen. Leven vanuit gezond egoïsme. Maar hoe begin je daarmee?

Ik schreef al mijn inzichten, tips en levenslessen in het boek 100 dingen die je eerder had willen weten.

Hier deel ik er alvast 3 met je!

1. To-do lijstjes zijn levensgevaarlijk

Lijstjes, ze geven een gevoel van overzicht en controle. Maar blijf alert. To-do-lijstjes lopen zo met je weg, ze zijn namelijk nooit echt klaar. Altijd zijn er nieuwe to-do’s te bedenken. Zo loop je het risico om erdoor geleefd te worden. Zet niet alles er zomaar op en geef duidelijke prioriteiten aan. Alle leuke dingen gebeuren buiten het lijstje om. Creëer daar ruimte voor.

Ook zo’n slaaf van je mailbox? Zo neem je zelf weer controle over je werkdag

2. Loyaliteit is een tricky kwaliteit

Loyaliteit wordt gezien als een groot goed, een kwaliteit waar je trots op kunt zijn. Wat alleen niemand je verteld is dat je die mooie kwaliteit ook als een boomerang in je gezicht terug kunt krijgen. Want door loyaal te zijn kun je in een spagaat raken waarin je jezelf vergeet. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? Loyaal aan jezelf zijn is de belangrijkste vorm van loyaliteit die er is.

3. Leven naar de goedkeuring van anderen is niet leefbaar

Natuurlijk willen we allemaal het liefst dat de mensen om ons heen trots op ons zijn. Het is fijn om te horen dat je het goed doet, dat je waardering krijgt. Maar laat dit nooit een doel op zich zijn. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je zelf goed bij voelt. Dat je keuzes maakt die bij jou passen. De kans dat datgene waar jijzelf gelukkig van wordt, precies datgene is wat anderen van jouw verwachten, is klein.

Je kunt dus nooit iedereen tevreden houden en tegelijkertijd compleet je eigen pad volgen. Dat schuurt nou eenmaal. En dat is helemaal niet erg.

100 dingen

100 dingen die je eerder had willen weten is jouw handboek voor het leven. Kort, bondig en bovenal verfrissend scherp. Ontdek wat er écht toe doet en hoe je je leven kunt leiden op jouw manier. Mooi nieuws: wij geven drie boeken weg!

🤞 Winnen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dat is het enige! De winactie loopt tot 14 februari.

Inger Strietman is coach en expert op het gebied van Gezond Egoïsme en Hoogsensitiviteit. Het is haar missie om jou te inspireren en stimuleren om te leven van binnenuit en keuzes te maken die echt bij jou passen. Zij schreef hierover de boeken ‘100 dingen die je eerder had willen weten’ (2023) en ‘Mag ik even mijn aandacht’ (2021). Meer weten over Inger?  volg Inger op Instagram @ingerstrietman of neem een kijkje op de website van Inger.

Volgens Inger Strietman, Coach Gezond Egoïsme & Hoogsensitiviteit mogen we vaker egoïstisch zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️