Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 24 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Voor de reizigers: de solo reizen die je ooit gemaakt wil hebben (ook gewoon dichtbij huis)

De wereld rondreizen in je eentje, een korte citytrip maken of gewoon een dagje uitwaaien in de buurt. Welke manier van reizen dan ook bij je past: reizen maakt gelukkiger, dan welke spullen ook ter wereld. Maar hoe weet je welke bestemming bij je past als je er in je eentje op uit wilt trekken?

Reisjournaliste en deskundige Liesbeth Rasker (van reisblog Bag to Reality) weet het in elk geval zeker: soloreizen moet je een keer gedaan hebben. Voor wie nu direct in de stress schiet: maak je vooral geen zorgen, want ze komt namelijk met een prachtige bundel van de mooiste, veilige reizen, speciaal voor in je uppie.

Is soloreizen wel iets voor mij?

Waar de één staat te popelen om een paar wandelschoenen en wat kleren in een backpack te stoppen en het avontuur graag tegemoet wandelt, kan het voor de ander reuze spannend zijn om zo’n stap te maken. Is het dan wel voor iedereen geschikt? Dat hangt natuurlijk af van elk persoon. Maar wat elk mens in elk geval wél heel goed doet, is eens uit je veilige bubbel te stappen en te zien hoe andere mensen leven.

Reizen (en dan vooral alleen) brengt je meer nieuwsgierigheid, openheid en empathie. En what comes around, goes around. Eigenlijk maak je dus de wereld een stukje mooier als je haar durft te ontdekken.

Must read: Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Volgens reisexpert Liesbeth – die de wereld in haar uppie overging – komt het eigenlijk neer op twee dingen: alleen reizen is leuk, maar het leert je ook ontelbaar veel dingen waar je de rest van je leven profijt van hebt. Sterker nog: al die zelfhulpboeken zouden we niet nodig hebben als we allemaal (alleen) zouden reizen, meent ze. Op reis beleef je namelijk de lastige en leuke situaties waaruit de grootste lessen uit het leven haalt.

De mooiste solo reizen

Sta je nu te springen om een enkeltje (of gewoon een retourtje) te boeken? Liesbeth tipt in haar nieuwste boek ‘Solo reizen‘ enkele van haar avonturen die je geheid wilt bezoeken na het lezen van haar tips.

Zweden

Dat we bij Bedrock weg zijn van Zweden, is inmiddels geen geheim meer. Het onderwijssysteem is er niet alleen tot in de puntjes geregeld of de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het is namelijk ook de perfecte plek om tot rust te komen, middenin de indrukwekkende natuur.

Liesbeth vertoefde een tijdje in Värmlands län, een provincie in het noordwesten van Zweden om zich te kunnen focussen op haar boek. Via Olso, met de trein en met de bus kom je na een avontuur an sich aan in een prachtig landschap vol heuvels, bossen en adembenemende meren. Dit is meteen solo reizen next level, want er is geen terras, hostel of teken van beschaving te bekennen in de buurt.

Ook interessant: Wandelen in Zweden: 5 klassieke hikes door de Scandinavische natuur

Tot rust komen in een klein (of juist groot) typische, Zweeds houten huis is echter wél waarvoor je hier aan het juiste adres bent. Is dat waar je juist behoefte aan hebt? Zweden is the place to be!

Sri Lanka

Misschien is Sri Lanka wel hét land dat in bijna alle opzichten perfect is om alleen naartoe te reizen. De grootte van het eiland, het klimaat, de andere reizigers en de indrukwekkende natuur: Sri Lanka is een heuse must go als reiziger. Het eiland is precies groot genoeg om er zo’n 3 tot 4 weken te vertoeven en de mooiste plekken op je gemakkie te kunnen bekijken.

Houd trouwens wel rekening met welk deel van het eiland begaanbaar is in de tijd dat je gaat, in verband met het regenseizoen.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

treinreis Sri Lanka
Bag to Reality

Van witte stranden waar wordt gesurfd en gedoken tot prachtige heuvels en bergen waar je kan wandelen: Sri Lanka has it all. Nog een goede reden om naar het eiland naast India af te reizen is de yummy keuken waar je veel kokos, sambal en bergen tropisch fruit kan verwachten.

Dit vind je vast ook leuk: Bedrock Travel: klaar voor een solo trip? Onthoud deze 5 dingen

De ultieme tip: pak de trein (van maar liefst 7 uur) van Kandy naar Ella en zorg voor een plekje aan het raam. Je weet niet wat je meemaakt. By far de mooiste treinreis die ik ooit heb mogen meemaken.

En het reizen alleen? Dat is goed te doen als vrouw, vertelt Liesbeth. Er wordt veel gewaarschuwd en dat is deels terecht: aan mannelijke aandacht geen tekort. Maar wanneer je vriendelijk terug bent, hoef je er niet zo ongemakkelijk bij te voelen. Een privéchauffeur heb je in elk geval niet nodig – tegen sommige beweringen in!

Indonesië

Het land Indonesië is misschien wel één van de meest bijzondere ter wereld. Het bestaat namelijk uit maar liefst 14.572 eilanden. Nope, dat is geen grap. Wie denkt dat je na het zien van Bali, Indo van je lijstje kan strepen, heeft het dus goed mis.

Eilanden als Sumatra, Java, Flores en Sumbawa zijn plekken die je nooit meer zult vergeten. Echt makkelijk reizen is het er trouwens niet: de wegen zijn doorgaans niet echt prettig om over te rijden en ook voor luxe hoef je niet naartoe. Voor wat dan wel? Tropische regenbossen, urenlange hikes met adembenemend uitzicht, bijzondere locals, mooie, ongerepte natuur (op sommige plekken vind je er zelfs Komodovaranen) en afgelegen stranden waar je kan slapen in hutjes.

Wat wil je nog meer?

Handig: in het boek bespreekt Liesbeth onder andere ook de do’s en don’ts van reizen en vertelt ze over inpakken, hostels, bijzondere vriendschappen en beperkt telefoongebruik. 

Benieuw naar de andere solo reizen van Liesbeth? Haar boek kan je hier bestellen voor €22,50,-. 

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️