Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 7 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Overprikkeld? Zo breng je je brein weer tot rust

In onze huidige maatschappij zijn we regelmatig overprikkeld en dat is ook helemaal niet zo gek: de snelheid waarmee de wereld in de afgelopen 30 jaar is veranderd ligt namelijk vele malen hoger dan de evolutie van het brein kan bijhouden. En na de relatief rustige corona-tijd hebben veel mensen extra veel last van (te veel) prikkels. Wat kun je dan doen om je brein weer tot rust te brengen?

Brain Balance-expert Charlotte Labee legt ons uit hoe je je brein gezond en gelukkig houdt in deze drukke en snel veranderende wereld.

Massaal overprikkeld

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat krijgt het brein te maken met een grote hoeveelheid prikkels: van je werk, je telefoon en social media. En nu we eindelijk weer naar feestjes, festivals en kroegen kunnen, merken we dat we al die prikkels – waar we vóór covid zo ontzettend van genoten – helemaal niet meer gewend zijn.

Charlotte Labee is expert op gebied van het menselijk brein en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen.

De maandagochtend-rituelen van brain balance expert Charlotte Labee

In haar laatste boek Overprikkeld brein laat ze zien hoe je symptomen van overprikkeling kunt herkennen en hoe je aan de slag kunt gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding, om meer rust te kunnen ervaren. Een greep uit de tips:

1. Sta stil bij jouw zingeving

Zingeving is het vinden van de betekenis en waarde van jouw leven. Het gaat over de regie van je eigen leven, je talenten, doen waar je blij van wordt, waar de wereld blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je ook nog eens je geld mee kunt verdienen.

Kijk daarom eens kritisch naar je leven. Wat is jouw zingeving? De reden dat jij hier op aarde bent? Datgene waar je iedere ochtend graag voor opstaat? Dat je doet niet omdat het van je verwacht wordt, maar omdat jouw hart er sneller van gaat kloppen?

Doe jij op dit moment waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt? Of is er zingeving die je mist? Stel jezelf deze vragen het liefst in de ochtend na het wakker worden. Je onderbewuste zal je een antwoord geven waarmee je intelligente brein het vast niet altijd eens is, maar het is cruciaal om naar deze onderbewuste stem te luisteren.

2. Leef vanuit je hart door dankbaarheid

Door dankbaar te zijn voor wat je hebt, maak je een betere connectie met je hart. Dit begint met oog hebben voor de dingen om je heen, zodat je je innerlijke nieuwsgierigheid activeert. Hierdoor wordt het makkelijker om met stressvolle situaties en tegenslagen om te gaan en verhoog je jouw frequentie.

Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Dit kun je doen door je dag te starten en af te sluiten met een dankbaarheidsmeditatie. Benoem in gedachten meerdere dingen (minimaal 3) waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit mogen ook hele kleine dingen zijn. Door je dag positief te starten en te eindigen, zul je na verloop van tijd merken dat je steeds rustiger wordt.

3. Verminder je stress

Te veel stress zorgt voor een overactief zenuwstelsel en daarmee voor een overprikkeld brein. Om je nervus vagus (een van de belangrijkste zenuwen in het lichaam)  te kalmeren, is het verminderen van stress een belangrijke stap.

Je kunt dit doen door ademhalingsoefening, maar vooral door eens wat minder te doen dan meer. Zet grote kruizen in je agenda om me-time aan te geven en lummel eens wat vaker.

4. Zorg voor de juiste voedingsstoffen voor je brein

Het eten op jouw vork bepaalt hoe je brein, darmen, immuunsysteem en hormonen functioneren. Ook beïnvloedt voeding jouw energieniveau, hoe je stress en ontstekingen verwerkt en hoe je genen zich ontwikkelen en veranderen. Alles wat je eet, verandert deze processen al binnen 1 tot 4 dagen.

De hoeveelheid eetmomenten van de gemiddelde Nederlander bevordert het ontstaan van ontstekingen die het brein beschadigen. Hierdoor kun je hersenmist ervaren, chronisch moe zijn en je focus verliezen. Eet je nu 6 of 7 keer op een dag? Verlaag dat dan naar 3 eetmomenten per dag. Dat is meer dan genoeg.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Nog 1 tip: beweeg voordat je gaat eten. Als mens zijn we gemaakt om te bewegen, maar toch brengen we in Nederland de meeste uren zittend door. Wanneer we eten maken we ontstekingen aan: dit is een normaal biologisch proces. De tegenreactie die ons lichaam behoort te geven, is echter niet aanwezig wanneer we niet bewegen voordat we eten.

Beweeg daarom altijd eerst voordat je gaat eten. Zo maken je spieren stofjes aan die de ontstekingsreactie weer onder controle krijgen. Je kunt bijvoorbeeld even bewegen door een aantal keer de trap op te lopen of enkele minuten oefeningen te doen, zoals push-ups, een wall sit of plank. Deze korte inspanning levert je al veel voordelen op.

5. Stop met verslavend gedrag

De wereld waarin we leven, maakt ons brein op verschillende manieren verslaafd. Wellicht is jouw verslaving je mobiele telefoon? Je werk? Die reep chocola? Je sporten? Of dat wijntje om ’s avonds te ontspannen?

Waarschijnlijk zijn deze het gevolg van een onderbewuste programmering, waar je je zelf niet van bewust bent. Neem daarom goed de tijd om door dit proces heen te gaan en pak de regie over je leven terug.

De mobiele telefoon is tegenwoordig de grootste stoorzender van onze breinprocessen. Wat kun jij minderen op je telefoon? De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  • Verwijder apps en socialmedia-accounts die je niets opleveren.
  • Wees doelgericht als je op internet naar iets op zoek bent.
  • Beperk je onlinemomenten tot 3 keer 20 minuten per dag.
  • Plan een 3-daagse socialmedia-detox in en observeer wat het je oplevert.

Denk je dat je overprikkeld bent? Dit zijn de symptomen

Charlotte: “Ieder mens heeft de capaciteit om van de verslavende prikkels uit de externe wereld naar interne voldoening te gaan, het zit in ons en dus doen we dat ook dagelijks. Hoe vaker je iets nieuws doet, hoe makkelijker het wordt.

Doe dat wat je wilt aanpassen elke dag, maar niet te lang achter elkaar. Als je het 3 keer per dag, 5 minuten doet, kost het je maar een kwartier per dag. Dat is een haalbare stap. Het hoeft niet perfect te zijn en het geeft niet als het niet in één keer lukt. Werken aan je brein is een levenslang proces.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️