Redactie
Redactie Psyche 11 jan 2019
Leestijd: 7 minuten

5 verrassend impactvolle manieren om van jezelf te gaan houden

In mijn werk als mindfulness en zelfliefde coach heb ik vele vrouwen heb geholpen om geloofsovertuigingen en limitaties te doorbreken. Ik realiseerde me dat we allemaal dezelfde angst hebben die van van binnenuit komt. Het is de moeder van alle angsten – die onder alle lagen van niet-authentieke, door angst gedreven impulsen ligt. Het is de universele angst om niet goed genoeg te zijn zoals je nu bent.

Als dit ons grootste pijnpunt is, de diepste en donkerste onderliggende angst die ten grondslag ligt aan al ons meest destructieve gedrag, dan is het tegengif voor deze pijn niet ‘beter worden’ of ‘meer worden’. Het is een radicale acceptatie en liefde voor onszelf, precies zoals we op dit moment zijn. Niet de dag wanneer je die kilo’s kwijt bent, niet wanneer je je promotie hebt gekregen, niet wanneer je een relatie hebt en ook niet wanneer je je volgende succes hebt bereikt.

Waar het verkeerd is gegaan met zelfliefde

Van jezelf houden met voorwaarden is net zo ongezond als elke andere relatie die op voorwaarden is gebaseerd. Je gevoel van eigenwaarde duurt zolang je uiterlijke omstandigheden zijn zoals je besloten hebt dat ze moeten zijn. Het moment dat onze uiterlijke omstandigheden veranderen – iets waar we meestal geen controle over hebben – is het moment waar de voorwaardelijke liefde snel verdwijnt. Onvoorwaardelijke liefde is de hoogste prioriteit, boven alle andere vormen van liefde. Dit is de liefde voor jezelf die niet afhankelijk is van de omstandigheden buiten jou. Maar hoe creëer je deze onvoorwaardelijke liefde voor jezelf?

Zelfliefde werkt als een spier

Als je het niet gebruikt, verlies je het. Als je deze spier niet traint en het sterker en groter laat worden, zal je inner criticus het snel weer proberen over te nemen. Daarom is het belangrijk om je zelfliefde-oefeningen te integreren in je dagelijks leven.

Hier zijn 5 manieren die je kan gebruiken om je zelfliefde spier elke dag te ontwikkelen:

Toon jezelf elke dag liefde

Om je zelfliefdespier te onderhouden, is het belangrijk om elke dag liefde aan jezelf te geven en hier een prioriteit van te maken. Door quality time met onszelf door te brengen, leren we op een dieper niveau wie we zijn en wat we nodig hebben. In plaats van de televisie aan te zetten of een vriend te bellen, maak tijd om in stilte simpelweg met jezelf te zijn.

https://www.bedrock.nl/me-myself-and-i-zo-kom-je-weer-in-contact-met-jezelf-ac2/

Maak een lovelist vol activiteiten die je voeden met goede gevoelens. Dit kan van alles zijn, van wandelen tot mediteren, yin yoga, een kopje thee drinken, een boek lezen, een bad nemen, dansen of schilderen. Plak deze lijst op je koelkast of een plek waar je m duidelijk kan zien en beloof jezelf om elke dag één ding van je lijst te doen, al is het maar voor 10 minuten. Geef jezelf elke dag liefde en zie hoe je zelfliefde-spier sterker wordt, waardoor je tijdens je hele leven en relaties een rimpelvrij effect krijgt.

Leer je grenzen te bewaken door ‘nee’ te zeggen

We hebben allemaal liefde nodig in ons leven. Maar… Als je niet in staat bent om van jezelf te houden, ben je snel(ler) geneigd om afhankelijk te worden van de liefde en acceptatie van anderen. Dat is de reden waarom zoveel van ons veranderen in people pleasers. Dit omvat ook het altijd ‘ja’ zeggen op alles en mensen toestaan om je met minder respect te behandelen dan je verdient.

Door dit te doen, communiceer je onbewust dat de andere persoon belangrijker is dan jij. Een zekere manier om je zelfliefde spier te versterken is door je grenzen te beschermen en om die krachtig en zonder schuld te kunnen aangeven hoe moeilijk dit ook is. ‘Nee’ zeggen is niet alleen positief, maar het geeft ook duidelijkheid naar de andere partij toe. En dat is eigenlijk heel erg fijn. Door je grenzen te bewaken, laat je anderen zien hoe je het verdient om behandeld te worden.

Je kunt nee zeggen of je grenzen stellen op een liefdevolle manier. Oefen het stellen van grenzen vanuit een plek van liefde en kracht. Je hoeft je niet te verontschuldigen of jezelf uit te leggen. Ook hoef je niet in de aanval te gaan of onbeleefd te zijn.

Upgrade je innerlijke dialoog

Stel je voor… Iemand fluistert elke dag opnieuw in je oor dat je het niet waard bent, je te dik en lelijk bent en je vertelt dat je nooit goed genoeg bent of zal zijn. Hoe zou dit je laten voelen? Dit zou een behoorlijke ongezonde relatie zijn die je niet in je leven wilt. Dit werkt hetzelfde als je jezelf elke dag op deze manier blijft bekritiseren. We hebben allemaal een innerlijke criticus die ruimte in je hoofd wil innemen. Het is aan jou om elke dag positieve, stimulerende en koesterende gedachten te kiezen, zodat deze gedachten sterker worden dan je inner criticus.

Self love is de belangrijkste vorm van liefde: zo oefen je het met meditatie

Vertel jezelf elke dag dat je het waard bent. Vertel jezelf dat je trots bent op jezelf. Focus je op alle mooie dingen aan jezelf die je ziet als je in de spiegel kijkt. Geef jezelf complimenten elke keer dat je iets nieuws doet. Het is oké dat dit in het begin ongemakkelijk voelt. Dit hoort bij het proces. Hoe regelmatiger je dit doet, hoe natuurlijk het wordt.

Stop met jezelf te vergelijken

Het vergelijken van jezelf met anderen is de snelste weg om je klein te voelen. We zijn onszelf constant aan het vergelijken met de perfecte foto’s op social media, foto’s die meestal niet eens de realiteit weergeven. Hoe meer we naar deze foto’s kijken, hoe meer we denken dat er iets mis is met ons. Wanneer we vergelijken, voelen we ons al snel niet goed genoeg. Terwijl er genoeg is voor iedereen in deze wereld. Dat betekent dat als je iemand ziet die mooi of succesvol is, dit niet hoeft te betekenen dat jij dit niet bent. Als iemand iets heeft wat jij wilt, zeg dan tegen jezelf dat dit iets goeds is. Het laat zien dat het voor jou ook beschikbaar is!

Laat perfectionisme los

Perfectionisme is de grootste verspilling van je leven. Perfectie bestaat niet, dus eigenlijk besteed je je tijd met het najagen van een illusie. Vaak wordt perfectionisme geromantiseerd en gezien als iets goeds, terwijl het niks meer is dan een angst. Als je een perfectionist bent, probeer je te ontsnappen aan de oordelen van anderen. Je denkt dat als je ‘perfect’ bent dat iedereen je dan wel leuk moet vinden. Maar de waarheid is dat ook dit onmogelijk is. Niet iedereen zal jou leuk vinden en dat is ok! Eén persoon zou kunnen denken dat je werk briljant is, terwijl de ander denkt dat het vreselijk slecht is. Het is allemaal objectief en dat maakt het leven juist zo interessant. Maak vrede met de wetenschap dat niet iedereen je altijd leuk zal vinden en dat het streven naar perfectie hier nooit verandering in zal aanbrengen.

Must read: Zorg beter voor jezelf met deze dagelijkse rituelen voor meer zelfliefde

Er is moed voor nodig om je authentieke zelf aan de wereld te tonen, maar het zal het meest lonende zijn wat je ooit hebt gedaan. In plaats van onrealistische doelen te stellen om perfect te zijn, kun je beginnen met het veranderen van waar je naar streeft. Vertel jezelf ‘s ochtends bij het wakker worden dat het je doel is om authentiek en vriendelijk naar jezelf te zijn. Dat je doel simpelweg is om te beginnen aan jezelf zijn en dat dit goed genoeg is.

Wees toegewijd aan het leven dat je verdient

Zelfliefde is een lopend proces en – zoals je hebt gemerkt – zal je innerlijke criticus het regelmatig van je overnemen. Maar dat is oké en dat hoort erbij. Vergeef jezelf als je niet aardig bent geweest voor jezelf of wanneer je je oefeningen bent vergeten. Onthoud altijd dat het er niet gaat om iemand anders te worden. Het is juist een reis om thuis te komen, naar wie je werkelijk bent. Liefde is uiteindelijk de essentie van wie we zijn.

Nadja is een mindfulness- en zelfliefde coach, een schrijver en een mama. Na twee jaar in een depressie te hebben geleefd, transformeerde ze de relatie met zichzelf door middel van meditatie, mindfulness en zelfliefde. Ze organiseert 21 januari weer de zelfliefde challenge waarin jij een week lang helemaal gratis video trainingen krijgt over zelfliefde! Schrijf je hier in. 

Meer zelfliefde-oefeningen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️