Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 12 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

De kenmerken van mensen die alles op een rijtje willen hebben (de probleemoplosser)

Je hebt vast wel zo iemand in je kenniskring zitten – of misschien ben jij de persoon zelf wel: de probleemoplosser, de know-it-all, de fixer. Degene in de groep (of jijzelf dus) die altijd bezig is met dingen regelen, oplossen en zijn brein niet uit kan zetten.

Sommige mensen zijn in hun hoofd altijd bezig. Ze zijn constant bezig met het observeren en analyseren van dingen die gebeuren en hoe de dingen die hen niet lekker zitten, beter kunnen. Types die soms wat stil zijn, maar die je niet moet onderschatten. Onder die stilte gaan een hoop gedachten schuil!

Kenmerken van de probleemoplosser

Ratel jij de ene na de andere oplossing op als mensen bij je aankloppen met hun problemen? Kan je niet stoppen met nadenken over het antwoord op die ene vraag die de buurvrouw van je moeder je pas tussen neus en lippen door vertelde?

Yep, je bent die persoon die alles op een rijtje wil hebben: de probleemoplosser.

1. Je denkt in oplossingen (obviously)

Iemand hoeft maar een vraag te bedenken en jouw hoofd zit al in de startmodus. Sterker nog: er razen al allerlei oplossingen voorbij. Je verwerkt alle info op toptempo waardoor je als geen ander snel tot slimme oplossingen komt.

Je valkuil? Oplossingen bedenken die zijn gebaseerd op te weinig informatie. Je wilt vaak snel tot een oplossing komen wat met zich meebrengt dat dit niet altijd de beste oplossing is.

Ook interessant: Waarom je niet altijd de beste hoeft te zijn

2. Je overdenkt

Waar je als geen ander kan denken in oplossingen, kan je ook doorslaan in het oplossend denken als er te weinig informatie bekend is en je dus niet tot een oplossing kunt komen.

Het probleem blijft ronddwalen in je gedachten waardoor je soms juist dichtslaat. Accepteer dat je niet altijd direct tot een oplossing kan komen en ga vervolgens op zoek naar meer info om je brein weer aan het werk te krijgen.

3. Je bent gek op Google

Omdat je op elke vraag een antwoord wilt hebben, is Google jouw meest bezochte website. Je bent niet te stoppen als het aankomt op Googlen en de meeste complexe vraagstukken ga jij te lijf.

Tips voor de probleemoplosser

Waarschijnlijk ben je alweer 100 oplossingen aan het bedenken, maar voordat je doorgaat in je dagelijks routine: sta even stil bij deze tips.

1. Neem adem

Als probleemoplosser sta je vrijwel altijd aan. Je brein is de hele dag door aan het bedenken hoe dingen beter of slimmer kunnen. Het is belangrijk om genoeg rust te pakken. Als je teveel aan het nadenken bent over hetzelfde probleem, loop je vast.

Ga zitten, neem een adempauze, doe een dutje, mediteer. Simpelweg: take a break! De beste ideeën borrelen vaak op als je even niets doet.

Ook interessant: We vervelen ons niet meer (en dat is niet goed)

2. Luister!

Als problem solver schiet je bij elk vraagstuk direct in je rol. Het is belangrijk dat je niet vergeet om aandachtig te blijven luisteren. Met name in vriendschappen en relaties. Het is fijn dat je altijd geneigd bent iedereen te helpen bij zijn problemen, maar niemand heeft zin in iemand die het altijd beter weet.

Ook handig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️