Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap

Of je nou in een grote stad woont of in een hutje op de hei, iedereen kan beamen: van tijd in de natuur besteden, word je kalm. Je schouders zakken, je ogen openen, je mond valt stil. Na een wandeling of tijd in de natuur voel je je áltijd opgeladen. Er is geen ruis, er zijn geen storende prikkels of schreeuwende mensen om je heen. Bomen, water, rotsen, heuvels en bossen. We komen erdoor tot rust. Waarom eigenlijk?

Dat jezelf onderdompelen in de natuur goed is voor je mentale welzijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar dit onderzoek uit de neurowetenschap bewijst maar weer eens welke invloed de natuur kan hebben op onze hersenen.

De voordelen van de natuur op de hersenen

Van tijd spenderen in de natuur gaan we van de rennen-stand naar de pauze-stand. Je voelt het altijd wel, maar als we kijken naar het lichaam, klopt dat ook echt.

De natuur heeft bijvoorbeeld invloed op onze bloeddruk, colesterol én ons brein, meent neurowetenschapper en auteur van het boek Biohack Your Brain Kristen Willeumier.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

In de natuur voelen we weinig zorgen, er zijn geen hijgende deadlines in je nek, geen telefoon, tv’s of reclameborden die om je aandacht schreeuwen. Er is ruimte om te kijken, voelen, ruiken en ook: er is stilte.

We schreven al eens eerder dat we als mens nu eenmaal zo geëvalueerd zijn dat we positieve associaties maken bij de kleur groen. Het doet ons namelijk denken aan de natuur, ons eigenlijke thuis als mens.

De frequentie van de natuur

Nu vertelt Willeimier dat er nog een andere reden is waarom de natuur positieve effecten heeft op ons brein. Naast het feit dat buiten zijn en zonlicht het lichaam helpt om vitamine D aan te maken en zo ook het gelukshormoon serotonine, werkt de natuur op nog een andere manier helend.

De aarde heeft namelijk haar eigenlijk frequentie, deze wordt Schumann Resonance genoemd, van zo’n 7.8 Hertz, legt ze uit in de MindBodyGreen podcast. De NASA noemt de frequentie ook wel ‘de atmosferische hartslag van de planeet’. Hoe zit dat precies?

Door elektrische stromen van bijvoorbeeld bliksem die in contact staan met de atmosfeer, kan er langzaamaan bewijs worden gevonden dat de frequentie van de aarde een rustgevend effect heeft op het menselijk lichaam. Bizar, toch?

Blote voeten

Ga maar eens na: wanneer je met je blote voeten in de aarde loopt, voel je je altijd meer gegrond. Dat is ook de reden dat je yoga en meditatie altijd op blote voeten doet. Je bent dan meer rooted tot de aarde.

Uit die schoenen. Waarom het goed is om op blote voeten te lopen

Ook wordt er gezegd dat de verbinding maken met die frequentie – door in de natuur te zijn of op blote voeten te lopen – ook ontstekingen in het lichaam kan verminderen.

Toch is er nog een hoop wetenschap nodig om de werking ervan te bewijzen. We kunnen niet wachten! Want werken met de frequentie van de aarde zou uiteindelijk goed kunnen werken als preventie, maar ook helend in een therapie bijvoorbeeld.

Opladen in de natuur

Willeumier is in elk geval positief en gelooft in de werking van de connectie met de natuur en legt uit waarom: “De Schumann Resonance zorgt ervoor dat we in de theta-hersengolf terecht komen waardoor we in de ruststand komen.”

Dat is dezelfde ruststand waar we in raken wanneer we dromen. Op die manier kan de natuur je brein dus helpen om tot rust te komen en op te laden.

Het is natuurlijk geweldig als je elke dag tenminste een uur in ongerepte natuur kan besteden; wandelen, hiken, fietsen of op een andere manier bewegen in de natuur, maar een wandeling in het park volstaat zéker even goed.

Een strandwandeling, boswandeling, zoek bomen op in de buurt of wat je ook in de buurt hebt: het zal je hersenen en je lichaam geheid goed doen. Dus, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️