Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 21 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Finnen vertellen wat hen zo gelukkig maakt: ‘Het voelt alsof iedereen welkom is’

Finnen geven verschillende antwoorden op de vraag wat hen gelukkig maakt, maar één ding is zeker: Finland is een gelukkig land. Op 20 maart werd bekendgemaakt dat dit land wederom verkozen is als het gelukkigste land ter wereld.

The World Happiness Report doet onderzoek naar het geluksgevoel van de bevolking in 120 verschillende landen. Zeven jaar geleden werd Finland gekozen als het gelukkigste land ter wereld en vanaf toen hebben zij altijd deze felbegeerde eerste plek weten te behouden.

Finland weer het gelukkigste land ter wereld: wat maakt hen zo gelukkig?

De onderzoekers van The World Happiness Report houden zich bij het onderzoek onder andere bezig met sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en afwezigheid van corruptie. Over het algemeen kun je zeggen dat mensen een geluksgevoel krijgen als zij zich over het algemeen vrij, veilig en gezond voelen.

Vertrouwen en gratis onderwijs- en gezondheidszorg

Uit de OECD, Organization for Economic Cooperation and Development, komt naar voren dat Finland goed scoort op de eerder benoemde hoofdcategorieën (sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en afwezigheid van corruptie).

Om een greep uit de uitkomsten te geven die Finland zo gelukkig maakt: vier procent van de mensen met een baan in Finland werken hele lange uren. Dat is onder het gemiddelde van tien procent. Ze besteden ook wat meer tijd aan zelfzorg, zoals eten of slapen (12,5 uur tegenover het gemiddelde van 12 uur). Ook geeft 96 procent van de Finnen aan iemand te kennen waarop ze kunnen rekenen in moeilijke tijden. Dat is meer dan het algemene gemiddelde van 91 procent. Daarnaast is er weinig corruptie en is er gratis onderwijs en gezondheidszorg.

Mensen in Finland aan het woord: ‘Wat maakt jou gelukkig?’

Het platform “This is Finland” vroeg aan Finnen wat hen zo gelukkig maakt. Meerdere mensen begonnen over hun vrijheid. “Dat het voelt alsof ik vrede heb met mijzelf. Het voelt alsof ik kan zijn wie ik ben en kan zeggen wat ik wil”, vertelt een vrouw. Een andere deelnemer vertelt dat ook zo te ervaren: “Ik heb het gevoel alsof ik behandeld wordt als een gelijke in de maatschappij. Het voelt alsof iedereen heel inclusief en welkom is.” Een man vertelt vrijheid te ervaren door de kans te hebben om bijvoorbeeld gewoon lekker met de fiets de natuur in te gaan en van de zon te genieten in Finland.

“Ik houd ervan hoe eerlijk de mensen hier zijn en hoe betrouwbaar alles is”, vertelt een andere dame. Ook vertelt een man dat alles werkt, zoals het openbaar vervoer, en dat de gezondheidszorg geweldig is. “Alles is georganiseerd, dus ik kan vertrouwen op het systeem”, vertelt een andere man. Ook wordt de veiligheid die er is meerdere malen benoemd als reden om gelukkig te zijn: “Een paar dagen geleden was ik onderweg naar huis na het uitgaan. Ik liep gewoon door de lege en rustige straten waar ik nul zorgen had over wat dan ook”, vertelt een jongen.

Helsinki Happiness Hackers

De Helsinki Happiness Hackers zijn vijf doorsnee maar opvallende Helsinkianen die hun tips en trucs voor geluk in de stad delen:

  • De 70-jarige skateboardfanaat en gepassioneerd zwemster Lena Salmi onthult de nieuwe regels van het stadszwemmen.
  • Chef-kok en eigenaar van verschillende restaurants die bekendstaan om hun duurzaamheid, Luka Balac, deelt zijn lokale benadering van sociale gastronomie.
  • Welzijnsdeskundige en biologe Adela Pajunen onthult wat de dokter in Finland kan voorschrijven –  en dat kan gewoon een wandeling in het bos zijn.
  • Ontwerper Tero Kuitunen maakt een fietstocht om de combinatie van stad en natuur in Helsinki te laten zien en hoe deze relatie het lokale design en de Finse levensstijl inspireert.
  • Tapio Hakanen, ook bekend als een van Finlands grootste elektronische muziekexporteurs DJ Orkidea, draait tijdens de sauna rave

De plek van Nederland volgens The World Happiness Report

Op welke plaats staat Nederland eigenlijk? Ons land stond vorig jaar op de vijfde plaats van het gelukkigste land ter wereld. Dit jaar staan we op de zesde plaats. Ondanks dat we dus een plekje gedaald zijn, is dit nog steeds een heel mooie plek. Net zoals Finland staan wij ook weer in de top tien van de gelukkigste landen. Het land wat nu op de vijfde plek staat, is Israël. Zweden stond vorig jaar een plekje onder ons, maar is nu boven ons komen te staan.

Bijzonder en confronterend: Mandy regelt kraampakketten voor kansarme zwangere vrouwen in Afrika

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️