Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland staat (weer) in de top 5 gelukkigste landen van de wereld

De pandemie is bij de ene persoon rauwer op het dak gevallen dan bij de ander. Denkend aan gesloten restaurants, minder reizen en die anderhalve meter afstand, is het helemaal niet gek als dit jaar wat somberder voelde dan de voorgaande jaren. Toch staat in een recent onderzoek van de Verenigde Naties dat Nederland bij de top 5 gelukkigste landen ter wereld hoort. 

Zo blijken we toch maar weer een veerkrachtig volkje te zijn.

World Happiness Report

Elk jaar stellen de Verenigde Naties (VN) een lijst samen die aangeeft hoe gelukkig mensen op de wereld zijn, het World Happiness Report (WHR). Een week geleden werd het WHR rapport van 2021 bekend gemaakt. Anders dan voorgaande jaren was er nu een wereldwijd virus die het geluk van mensen weleens stevig beïnvloed zou kunnen hebben.

Er is meer in het leven dan alleen gelukkig zijn

Toch lijkt de coronacrisis voor de uiteindelijke rangschikking van de landen niet veel verschil te maken. Deze is namelijk nagenoeg hetzelfde gebleven. Voor ons land betekent dit dat we zijn geëindigd op plek 5. Niet gek als je bedenkt dat er 149 landen met het onderzoek meedoen.

Meer solidariteit door corona

Opvallend aan het rapport is dat de coronacrisis er niet voor heeft gezorgd dat mensen hun eigen welzijn een lager cijfer geven. De onderzoekers zeggen dat dit te maken zou kunnen hebben met het feit dat deze crisis iets is wat we samen moeten doorstaan en waarbij we elkaar helpen. Dit zou de solidariteit in de bevolking verhogen.

Toch laat de pandemie ook zijn sporen achter in de wereldranglijst. Bijna elk land scoorde namelijk lager op de onderdelen ‘mentale gezondheid‘ en ‘economisch welzijn’ dan voorgaande jaren.

Finland op één

Tof, we staan dus op plek 5 van de wereld. Maar hoe bereken je eigenlijk hoe gelukkig een land is? De VN doet dat door te kijken naar verschillende factoren. Dit zijn de levensverwachting van mensen, vrijheid van corruptie, hoe gelukkig burgers zelf zeggen te zijn en het bruto binnenlands product per hoofd (bbp). Maakt geld dan toch gelukkig?

Wie het best scoren op bovengenoemde punten zijn de Finnen. Net zoals vorig jaar zijn zij het gelukkigste land ter wereld. Volgens de onderzoekers is dit geen verassing, omdat Finland erg hoog scoort op het onderdeel ‘wederzijds vertrouwen‘. Daarnaast heeft het land ook de één van de laagste corona-sterftecijfers van heel Europa.

Waarom is gelukkig zijn zo moeilijk? We interviewden gelukspsycholoog Josje Smeets

Finland staat dus wederom op één. Zou het met de vrouwelijke (!) premier Sanna Marin te maken hebben? Of misschien toch met het feit dat kersverse vaders 7 maanden betaald partnerverlof krijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️