Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

4x Scandinavische gebruiken die zorgen voor een geluksgevoel

Elk jaar weer prijken Scandinavische landen bovenaan de lijst met gelukkigste mensen ter wereld. Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen… Allemaal landen die lange, koude en donkere winters moeten doorstaan. Wat maakt het toch dat deze mensen zo gelukkig zijn? Wij denken dat het onder andere komt door de typisch Scandinavische gebruiken die deel uitmaken van hun levensfilosofie.

Van lagom uit Zweden tot hygge in Denemarken: het zijn allemaal gebruiken waar menig mens gelukkiger van wordt omdat ze zorgen voor balans in het leven. Dit zijn de Scandinavische gebruiken per land voor een gelukkiger gevoel in je leven.

Scandinavische gebruiken voor een geluksgevoel

Waarom de landen in het hoge noorden toch altijd in de top staan van gelukkigste mensen op aarde, dat is beter te begrijpen als je enkele van de bijzondere Scandinavische gebruiken leert kennen.

Hygge in Denemarken

Gooi je het mooie woord hygge door Google translate dan krijg je plezier als vertaling in het Nederlands, maar hygge omvat zoveel meer dan dat. Het woord is nog het meest te omschrijven als gezellig of knus, maar ook dat dekt de lading niet. De term staat voor warmte in de zin van een warme, liefdevolle sfeer met familie of vrienden of het gezin.

Van kaarslicht, lekker eten, vrije tijd, samenzijn: van alles waar je een gelukzalig gevoel van krijgt. De kleine, maar belangrijke momenten in het leven staan centraal als we het over hygge hebben. Een van de mooiste Scandinavische gebruiken als je het ons vraagt.

Friluftsliv in Noorwegen

Wanneer ze kunnen, zijn de Noren buiten te vinden. Wandelend door het bos, door de sneeuw op ski’s of uitwaaien aan het water. Deze lifestyle noemen ze friluftsliv oftewel buitenleven. Toch heeft het woord een diepere betekenis dan dat.

Het gaat vooral om tijd samen doorbrengen in de natuur en even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Een simpel leven leiden in de natuur wat je terug ziet in de meeste Scandinavische gebruiken. Wat je doet maakt niet uit, als je maar de verbondenheid voelt met de natuur en  natuurlijk met degenen met wie je bent.

Lagom in Zweden

Een van de Scandinavische gebruiken die mensen zo gelukkig maakt is lagom uit Zweden. Gematigd, zo laat lagom zich vertalen. Daar komt het ook wel op neer: soberheid en eenvoud zijn de key van lagom. Je kunt je er misschien een voorstelling van maken als je denkt aan minimalistische interieurs uit Zweden.

Het gaat om een goede balans. Tussen werk en privé (waarbij het gezin altijd op de eerste plek komt), in de styling van interieurs, in eten en drinken. In Zweden bestaat ook fika, dat is een momentje om te genieten van koffie met wat lekkers. Vaak is dat een gebakje. Ook in het zakelijke leven doen bedrijven aan fika en is een korte break aan het einde van de middag, mét snacks, hartstikke normaal.

Het Finse sisu

In Finland is het in de wintermaanden erg koud en slechts een paar uur per dag licht. Je hebt best wat mentale veerkracht nodig om dan een beetje happy te blijven. Sisu is de Finse levensfilosofie die daarvoor staat. Het staat voor de moed erin houden in barre tijden. Net als de andere Scandinaviërs zijn ook Finse mensen veel buiten. Een duik in ijskoud water wordt afgewisseld met een bezoek aan de sauna.

Grappig is dat er ongeveer zes miljoen mensen in Finland leven en er zijn zo’n drie miljoen sauna’s verdeeld over het land. Dat komt omdat een saunabezoek een van die Scandinavische gebruiken is die het leven gelukkiger maakt voor vele Finnen. Zo gaan ze naar de sauna als gezellig uitje met familie of vrienden en om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Het geeft de Finnen een geluksgevoel.

5 manieren om je gewoonweg gelukkiger te voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️