Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Ananaswater is een prima dorstlesser met veel gezondheidsvoordelen

We weten dat het drinken van lauwwarm citroen water op een nuchtere maag een positieve impact heeft op je algehele gezondheid. Het zorgt voor een detox en helpt je lichaam te alkaliseren. Een scheutje appelcider azijn doet ook wonderen. Naast deze drankjes is er nog een fijne dorstlesser die in de lente en zomer tropisch lekker smaakt: ananaswater. BEDROCK ging op zoek naar de voordelen.

U zei ‘ananaswater’? Zeker wel!  Dan hebben we het natuurlijk niet over het sap uit een pak (want: veel suikers), maar zelf gemaakt, vers ananaswater. Maak een ananas schoon, snijd deze in blokjes en voeg er lauwwarm water toe (half gekookt, half koud). Uiteraard gooien we de blokjes niet weg! Deze gebruik je in een salade, gerecht of als toetje.

De voordelen van ananaswater

Ananas bevat een paar voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Zo bevat ananas het enzym ‘bromelaïne’ en de antioxidant ‘Vitamine C‘, twee stofjes die onmisbaar zijn voor een goed functionerend lichaam.

1. Ananaswater remt ontstekingen 
Bromelaïne werkt ontstekingsremmend. Het helpt afvalstoffen verwijderen en reinigt het lichaam op natuurlijke wijze. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het regelmatig nuttigen van ananas ook gewrichtsklachten kan voorkomen.

2. Het stimuleert gewichtsverlies
Er zitten enorm veel vezels in ananas. Nu is dat met het water niet van belang, maar je kunt de ananas altijd in je – zuivelvrije- yoghurt doen. Wat ook interessant is: ananas bevat Thiamine (Vitamine B1) wat zorgt voor een verhoogd metabolisme.

3. Ananas geeft je immuunsysteem een boost
De hoge dosis vitamine C in ananas zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo heeft vitamine C invloed op witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gisten.

4. Het reguleert je schildklierhormonen
Naast bromelaïne, bevat ananaswater ook Iodine wat een positieve impact heeft op auto-immuunziektes. Bijvoorbeeld bij een trage schildklier. Het nadeel is wel de hoeveelheid suiker in ananas die je bij een schildklierdieet juist moet verlagen.

5. Het balanceert de elektrolyten in je lichaam
Elektrolyten zijn zouten in ons lichaam. Het is belangrijk dat deze in balans zijn. Ananas bevat kalium die de eventuele missende zouten kan aanvullen. Kalium is weer goed tegen bijvoorbeeld spierpijn of kramp na het sporten.

6. Het is een natuurlijke witmaker
Bromelaïne schijnt te werken als natuurlijk vlekkenverwijderaar, blijkt uit dit onderzoek. Daarnaast zorgt het dat het plak op je tanden verdwijnt. Hello natural smile! 

7. Ananas werkt bloeddrukverlagend
Ananas is een bron van het mineraal kalium en kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk.

Waar wacht je nog op? Maak je eigen ananaswater en houd je vochthuishouding op een lekkere en gezonde manier op pijl.

Vega Vrijdag: vegan ananas-, banaan- en kokosijs met granaatappel (een Ayurvedisch recept)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️