Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 1 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om je gewoonweg gelukkiger te voelen

Gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. De realiteit is dat het leven nu eenmaal niet altijd over rozen gaat. Soms zijn er moeilijke tijden, maar na regen komt gelukkig al-tijd zonneschijn. Hoewel die moeilijke momenten  onderdeel van het leven zijn en we die maar beter kunnen omarmen, zijn er gelukkig ook een paar simpele manieren om je gewoonweg wat gelukkiger te voelen.

Veel mensen denken dat zorgen voor je mentale gezondheid gaat om het voorkomen van negatieve emoties of gevoelens, maar juist het cultiveren van positieve emoties is minstens zo belangrijk.

Wie deze vijf tips voor meer positieve emoties volgt zal zich over het algemeen gelukkiger voelen, schrijft PsychologyToday. Mooi toch?

1. Heb aandacht voor de kleine geluksmomentjes

Vaak hebben we de neiging om geluk te zoeken in de grote dingen in het leven, maar hoe zit dat juist met de kleine momentjes, zoals een lekkere koffie, een goede nachtrust of een mooi gesprek? Geluk zit in zoveel meer dan een goede baan, een relatie of een mooi huis.

3 tips van een professor voor een gelukkig en succesvol leven

Het zijn juist de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Zorg dat je meer oog hebt voor wat je wél hebt en de kleine, mooie dingen in je leven.

2. Doe dingen waar je blij van wordt

Heb je een vriend(in) waarvan je weet dat je geheid vrolijk wordt als je bij hem of haar in de buurt bent, die grapjes maakt of waar je je erg thuis voelt? Spreek met diegene af en zet jezelf in een situatie waar je blij van wordt.

Het kan ook een mooie wandeling zijn, naakt zwemmen in de zee of naar je favoriete komedie-avond gaan.

3. Sta open voor alle positieve emoties

Er bestaan heel veel verschillende positieve emoties. Om gelukkig te zijn en zoveel mogelijk positiviteit in je leven te ervaren, wil je het liefst alle positieve emoties ervaren. Welke ervaar jij nu vooral?

Denk aan: content zijn, verwondering, tevreden zijn, verrast zijn, nieuwsgierigheid, trots, liefde, energie, connectie en ga zo maar door. Welke soorten emoties zijn je heel bekend en welke voel je minder vaak? Probeer je eens te focussen op de emoties die je nu nog mist.

4. Kijk naar anderen om zelf gelukkig te zijn

Hoe voel je je als je naar je omgeving kijkt? Naar vrienden en familie die zich gelukkig en succesvol voelen? Ben je dan oprecht blij of voel je je eerder jaloers? Probeer ook eens te genieten van het geluk van een ander.

Bijvoorbeeld wanneer vrienden een kindje hebben gekregen, ze blij zijn op hun werk of juist kiezen om een mooie reis te maken. Blij zijn voor een ander maakt gelukkig!

5. Maak anderen blij

Onlangs schreven we al dat niets zo blij maakt als anderen helpen of iets aan een ander geven. Hoe vaak maak jij een ander aan het lachen? Hoe vaak breng jij eten naar je buren of help je iemand in nood? Om jezelf gelukkiger te voelen, wil je ook een ander gelukkiger maken. Dat maakt het een win-winsiuatie!

Beter in je vel zitten? Zó maak je het lange termijn gelukshormoon serotonine aan

Door positieve emoties bij een ander te triggeren, sta je jezelf ook meer toe om verschillende positieve emoties te doorvoelen. Weet je nog niet helemaal hoe? Geef een ander eens een complimentje, kook eens een maaltijd voor je buurvrouw en geef een daklozen op straat kleingeld of wat eten.

Zo simpel kan het zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️