Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 20 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Nicolette: ‘Ik ging van stewardess naar kunstenares om mijn ware droom te volgen’

Het is nooit te laat om opnieuw beginnen; een nieuwe carrière, relatie of een compleet ander leven. In deze serie spreken we inspirerende vrouwen die het roer helemaal omgooiden. Vandaag vertelt Nicolette over haar carrièreswitch. Ze werkte als stewardess, maar is nu kunstenares.

Na heel wat vliegjaren, wilde Nicolette kunst maken, maar hoe doe je dat? Een carrière switch van stewardess naar kunstenares? Met BEDROCK deelt ze haar verhaal.

Van stewardess naar kunstenares

“Heel stiekem, diep in mijn hart, wist ik wel wat ik het allerliefste wilde doen, kunst maken. In mijn hoofd was dit alleen onmogelijk. Als kind was ik rustig, dromerig en vooral niemand tot last. Ik ben opgegroeid in een ondernemersfamilie.

De wereld leek altijd sneller te gaan dan ik kon bijhouden, nog steeds wel. Na veel verschillende opleidingen, sollicitaties en afwijzingen, voelde het alsof er geen andere optie meer was. Ondanks dat ik twee keer bij een Nederlandse kunstacademie was afgewezen bleef er iets knagen. Rond mijn 30e dacht ik: ‘ik wil niet straks 80 zijn en denken, ik ben er niet voor gegaan omdat ik te bang was’. Op dat moment kwam er een Amerikaanse online kunstopleiding op mijn pad en dat was precies wat ik nodig had.

Na mijn opleiding Toeristisch Management ben ik in de luchtvaart gaan werken. Ik dacht dat het mijn droom was om de wereld over te vliegen als stewardess, maar daar werd ik en vooral mijn lijf uiteindelijk niet gelukkig van. Ik kreeg veel onverklaarbare fysieke klachten, niet alleen door het vliegen maar ook privé liepen dingen niet lekker. Het voelde als zwemmen tegen de stroom in. Met een aantal tussenstappen, ging ik van stewardess naar kunstenares, daar ligt mijn hart en nu kan ik volledig zijn wie ik ben.

Twee keer afgewezen voor de kunstacademie

Mijn carrière switch ging niet vanzelf, het leek wel of ik in eerste instantie gewoon niet zag of voelde wat ik echt wilde. Rond mijn 25e begon ik al wel met schilderen in een Open Atelier, dat had ik sinds de middelbare school niet meer gedaan. Met knikkende knieën stapte ik er de eerste keer naar binnen. In eerste instantie schilderde ik als uitlaatklep, ik ging door een moeilijke tijd. Al snel besefte ik ‘dit is wat ik elke dag wil doen!’, ook was ik trots op wat ik creëerde.

Voor het eerst had ik het gevoel ergens goed in te zijn. Op dat moment had ik geen idee hoe ik van schilderen mijn werk zou kunnen maken en berustte in het feit dat het een hobby was. Wel deed ik twee keer mee aan de toelating voor een deeltijd opleiding op de kunstacademie, beide keren werd ik afgewezen en dacht ‘dan zal het wel niet de bedoeling zijn’. Gelukkig doofde deze afwijzingen mijn passie voor kunst niet, er bleef hoop.

Ik groeide uit mijn uniform

Figuurlijk ging mijn stewardessen uniform steeds minder lekker zitten, ik voelde me minder op mijn plek. Ik ging minder vliegen en zocht naar ander werk en passies, ik werkte in het familiebedrijf en deed verschillende opleidingen, zoals een opleiding tot holistisch gezins- en kindertherapeut. Dit was vooral heel veel innerlijk werk, dat me uiteindelijk dichterbij mijn kern bracht. Toen ik de opleiding had afgerond besefte ik me wat ik echt wilde, mijn kunst een kans geven. Ik deed een korte cursus de ‘Artist Wake Up Call‘ waarop een online kunstopleiding aan een Amerikaans instituut volgde.

Het gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om mijn vleugels uit te slaan. Ik besefte me dat niets of niemand mij kon vertellen wie of wat ik ben, alleen ikzelf en zo werd ik wat ik misschien al die tijd al was, kunstenaar. Het lukte me: niet meer werken als stewardess, maar als kunstenares.

Het volgen van je hart en intuïtie

Eigenlijk door steeds opnieuw naar de fluisteringen van mijn hart en intuïtie te luisteren kwam ik bij mijn ware levensdoel: kunst maken. Het was en is een hobbelig pad van transformaties, het overwinnen van diepe angsten en vooral ook van intens geluk. Mijn innerlijk vuur gaat met elke penseelstreek die ik zet, nog steeds harder branden. Mijn missie is liefde en schoonheid te verspreiden over de hele wereld door middel van mijn kunst. In mijn schilderijen staan vrouwelijke kracht vanuit zachtheid, wijsheid en verbinding centraal.

Dat ik het roer om heb durven gooien, daar ben ik mezelf ontzettend dankbaar voor, ik ben er echt een gelukkiger mens van geworden. Ik voel me zelfverzekerder, schilderen betekent alles voor mij. Ik had niet durven dromen dat het zo uit zou pakken. Dat mijn schilderijen de hele wereld over gaan tot Australië aan toe. Het brengt zoveel mooie connecties met andere mensen, hoe mooi is het dat mensen aan de andere kant van de wereld geraakt worden door de kunst die ik hier in mijn atelier maak. Nooit van mijn leven had ik gedacht dat ik mezelf zo zou durven laten zien, maar via mijn kunst voelt het alsof het moeitelozer gaat. In mei komt mijn nieuwe collectie uit ‘Things With Wings – Part I‘, deze collectie gaat over je vleugels uitslaan, jezelf durven laten zien en omarmen zoals je werkelijk bent, uit de schaduw in het licht.”

Ellie Brik (80): ‘Onderneemt alle uitjes alleen, maar voel me niet eenzaam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️