Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 7 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Agaat zorgt voor innerlijke rust en het kristal brengt je weer in balans

Agaat is een veelvoorkomend kristal en wordt vaak gebruikt in de spirituele wereld vanwege de unieke eigenschappen en patronen. Er bestaan verschillende varianten en kleuren agaat en je herkent de edelsteen gemakkelijk aan de belijningen in het kristal en aan de vorm: vaak amandelvorming en bestaande uit twee delen van een geode.

De buitenkant ziet eruit als een gewone steen, terwijl de binnenkant vol kristallen zit in de kleuren wit, grijzig, blauw, rood- en bruintinten.

Edelstenen kunnen elk een unieke invloed hebben op het welzijn van mensen. Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar in de spirituele wereld worden edelstenen en kristallen al jarenlang gebruikt vanwege hun bijzondere eigenschappen. Zo ook agaat.

De naam is afgeleid van het Griekse woord Ἀχάτης, Achatès, dat een rivier is in het Italiaanse Sicilië. Daar wordt agaat veel gevonden vanwege het vulkanische landschap waar veel agaatgeodes uit voortkomen.

De werking van agaat

Het kristal heeft de volgende eigenschappen en werkingen.

Energetische eigenschappen

Agaat staat bekend om de aardende en stabiliserende eigenschappen. De steen wordt dan ook vaak gebruikt om balans te brengen in de energiestroom in het lichaam. Het harmoniseert de yin en yang-energieën, waardoor je het gevoel van evenwicht weer terug krijgt.

Agaat biedt bescherming

De steen wordt vaak beschouwd als een beschermend kristal. Zo kun je het gebruiken om negatieve energieën van je af te schudden en een soort beschermend schild om jezelf heen te creëren. Ook kun je de steen bij je dragen, bijvoorbeeld in je zak of als hanger aan een ketting, om jezelf te beschermen tegen negatieve invloeden.

Emotioneel welzijn

Agaat helpt je bij het kalmeren van emoties en het bevorderen van je innerlijke rust. De steen wordt ook gebruikt om stress en angst te verminderen, waardoor een gevoel van kalmte ontstaat. Verder bevordert het kristal je gevoel van zelfacceptatie en zelfvertrouwen.

Spirituele groei

Agaat wordt gezien als een steen die spirituele groei kan ondersteunen. Zo wordt de steen gebruikt tijdens meditatie voor de verbinding met hogere spirituele niveaus en om inzicht te krijgen in spirituele vragen.

Agaat en verschillende chakra’s

Bij agaat horen verschillende chakra’s, dat hangt af van de kleur van het kristal. Zo wordt de roodkleurige variant geassocieerd met het eerste chakra: de basischakra en bijvoorbeeld een blauwe met het keelchakra. Door middel van energiestroom kun je deze chakra’s weer in balans brengen.

Fysieke werking

De werking van edelstenen is niet wetenschappelijk bewezen, dus bij fysieke klachten is het slechts een extra hulpmiddel. Raadpleeg eerst een dokter en gebruik de steen voor extra kracht. Agaat kan helpen bij het bevorderen van je bloedsomloop, je spijsvertering verbeteren en je immuunsysteem versterken. Ook kan de edelsteen je nachtrust bevorderen.

blauwe agaat
Bron: Unsplash Unsplash

Je koopt agaat via Bol.com.

Bij welk sterrenbeeld past agaat?

Vanwege de aardende, beschermende eigenschappen van agaat past het kristal bij iedereen die daar behoefte aan heeft. Bij het sterrenbeeld Maagd sluit de steen extra goed aan, omdat het de positieve eigenschappen van dit sterrenbeeld nog meer tot uiting laat komen. Ook past de steen bij het sterrenbeeld Vissen vanwege de rustgevende eigenschappen. Bij het sterrenbeeld Tweelingen zorgt agaat voor focus.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️