Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 21 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

De maandagochtend-rituelen van Metro’s hoofdredactrice Amarins de Boer

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van Metro’s hoofdredactrice Amarins de Boer.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons.

Sinds begin dit jaar blazen we weer nieuw leven in de rubriek. We spraken onder andere met Charlotte Labee, Milou TurpijnLisa Goes Vegan en BEDROCK’s  hoofdredactrice Rosa Bertram.

De maandagochtend-rituelen van Amarins de Boer

Amarins de Boer is hoofdredactrice van Metro. Staat zij als nieuwsjager ‘s morgens op met het eerste nieuws van de dag, of doet ze het juist rustig aan? Ze vertelt er alles over in haar maandagochtend-rituelen.

Hoe laat gaat de wekker?

“Om kwart voor zeven. Vaak blijf ik nog even een paar minuten liggen, tot ik er écht uit moet.

Een enkele keer val ik weer in slaap, en schrik ik na een half uur weer wakker. Dan moet ik haasten, ik moet namelijk om 7.38 uur de deur uit. Een minuut of twee later kan ook, maar dan moet ik flink doortrappen naar het station.”

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“In m’n dromen stap ik het liefst meteen uit bed, maar helaas heb ik daar lang niet altijd de discipline voor. Wat wel helpt is dat m’n telefoon sinds kort niet mee de slaapkamer in gaat, waardoor ik makkelijker m’n bed uitstap.

Als de ochtendzon de kamer in schijnt, lukt het ook zonder twijfel. Eenmaal opgestaan sta ik wel meteen 100 procent aan.”

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Het NOS Journaal kijken van zeven uur, op de bank met een kopje kruidenthee. Ik haal m’n telefoon meestal ‘pas’ van vliegtuigmodus zodra ik de deur uit stap, maar ik wil voor die tijd wel op de hoogte zijn van het nieuws van de dag. Ik vind het heerlijk om op die manier wakker te worden.

Wat niet heilig is, maar waar ik wel heel blij van word: een lange wandeling maken op de dagen dat ik niet naar de redactie hoef. Als ik dan voor negenen weer de deur in stap met zevenduizend stappen op de teller, voel ik me de hele dag fit en energiek. Tijdens zo’n wandeling hoef je even nergens aan te denken.”

Waarom is het ritueel heilig voor je?

“Omdat ik de rest van de dag al veel op m’n telefoon zit, vind ik het heerlijk om ’s ochtends op een andere manier het nieuws tot me te nemen. Ik kan dan rustig wakker worden en ben daarna helemaal klaar voor de dag.”

Soms is het goed om een pauze te nemen van het nieuws (en hoe je dat doet)

Welke morning mantra zou je iedereen zich aanraden?

Moarns let, de hiele dei let. Dat is Fries voor ‘’s ochtends laat, dan achtervolgt je dat de hele dag’. Een credo dat m’n beppe (oma) ook altijd zegt, en voor mij helemaal waar is.”

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Zeker. Soms heb ik van die dagen dat ik het opstaan maar blijf uitstellen… Als dat een dag is waarop ik thuiswerk, is dat niet zo’n probleem. Dat ontbijtje of die dagcrème kan ook later wel. Maar wanneer ik wél de tijd neem om rustig wakker te worden, te ontbijten, het Journaal te kijken, een mooie Bijbeltekst te lezen… dan voel ik me zeker beter.”

 Hoeveel uur slaap je?

“Vaak ga ik rond 23.00 uur naar bed. Dan lees ik nog wat, tot ik door de wake-up light de letters niet meer goed kan zien. Zo’n 7,5 uur dus. En de uren voor twaalven tellen dubbel, toch? ;)”

 Wat zijn de do’s in de ochtend die je iedereen aanraadt?

“Een jaar geleden heb ik het boek Morning Miracle gelezen van Hal Elrod. Een goed boek dat je laat inzien hoe fijn het is om een uur eerder op te staan dan je eigenlijk zou ‘moeten’. Het idee: je hebt dan een uur de tijd om onder meer stil te zijn, te lezen en te sporten. Je wordt, zegt Elrod, zo succesvoller, meer gefocust en bewuster.

Ik heb dit een tijdje geprobeerd en moet zeggen: het werkte wel. Maar toen het ’s morgens weer zo donker werd, was volhouden toch lastiger. Nu het eerder licht wordt, wil ik het weer gaan oppakken…

Dat eerder opstaan hoeft natuurlijk ook niet per se een heel uur te zijn, maar mijn tip: zorg dat je iedere ochtend een momentje voor jezelf creëert. Dat kan van alles zijn: van een douchemoment tot het drinken van een kop koffie of een kleine wandeling.”

En de don’ts?

“Enorm moeten haasten naar het station. Dus in mijn geval 7.40 vertrekken. Ik blijf het herhalen, dan leer ik het hopelijk ooit zelf ook.”

Via Instagram op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Metro hier op Instagram

De maandagochtend-rituelen van holistisch psycholoog Jon van der Eerden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️